Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία, καθώς πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, ενώ είμαστε εν αναμονή της έναρξης των συζητήσεων ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα, έκτακτη σύσκεψη ευρωπαίων ηγετών συγκάλεσε στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ψυχρολουσία στη Διάσκεψη του Μονάχου από τη στάση των ΗΠΑ για την ΕΕ και την Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς στη Σύνοδο προσκλήθηκαν μόνο οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο στόχος είναι να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων φαίνεται να αφήνει την ΕΕ εκτός διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αλλά και για να συζητήσουν το ζήτημα της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεδομένης της πρόθεσης των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν την έναρξη της Συνόδου για να τον ενημερώσει σχετικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7uviwq9f1t5)

Σύνοδος του Παρισιού: Η "απαίτηση" Ζελένσκι από τους Ευρωπαίους

Η Ουκρανία θέλει η Ευρώπη να ορίσει γρήγορα έναν εκπρόσωπο για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα πρέπει να είναι μια απόφαση που θα ληφθεί άμεσα», είπε στο Bloomberg ο Ιχόρ Ζόβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι. «Ελπίζω αυτό να συμβεί αμέσως μετά τη συνάντηση στο Παρίσι. Πρέπει να δράσουμε, όχι να σκεφτόμαστε».

Ο συνεργάτης του Ζελένσκι παρότι αρνήθηκε να προτείνει κάποιο όνομα, τόνισε πως θα πρέπει αυτό να είναι σε ηγετικό επίπεδο και να είναι ομόλογος των Ζελένσκι, Τραμπ και Πούτιν, δηλαδή κάποιος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός, ανάλογα με το ανώτατο αξίωμα κάθε χώρας.

Αρκετοί αξιωματούχοι τόνισαν στο Bloomberg ότι για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, η Ευρώπη πρέπει όχι μόνο να φέρει κάτι χειροπιαστό στο τραπέζι, αλλά και να αποφασίσει ποιος θα μιλά για αυτό.

Σολτς: Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Ουκρανία

«Κανένας δεν θα υπαγορεύσει ο,τιδήποτε στην Ουκρανία» επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόνισε ο ίδιος, στη σκιά της συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ, όπως αναφέρει το Reuters.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και η Ουκρανία μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε εμάς», δήλωσε έξω από το Ελιζέ ενώπιον δημοσιογράφων. Δήλωσε επίσης ότι είναι αντίθετος στην ιδέα μιας «ειρήνης που θα επιβληθεί στην Ουκρανία», πιστεύοντας ότι η χώρα «δεν μπορεί να δεχτεί όλα όσα της παρουσιάζονται υπό οποιουσδήποτε όρους».

Αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία πιστεύει ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται στα (αυστηρά ελεγχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση) όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισήμανε. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει διατυπώσει και στηρίζει και η Ελλάδα.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στις ευθύνες για την ασφάλεια της Ουκρανίας», σημείωσε ακόμα ο Γερμανός καγκελάριος.

Σχετικά με τη συμμετοχή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε στη Süddeutsche Zeitung ότι οποιαδήποτε συζήτηση για συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία είναι πρόωρη.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο καγκελάριος είπε ότι «δυστυχώς είμαστε ακόμη πολύ μακριά από εκείνη τη στιγμή», για να προσθέσει ότι «είναι απολύτως σαφές ότι ένας πολύ ισχυρός ουκρανικός στρατός, ακόμη και σε καιρό ειρήνης, πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα» κάθε λύσης.

Για το ζήτημα ερωτήθηκε στο Παρίσι από δημοσιογράφους, για να δηλώσει ότι «ενοχλήθηκε λίγο» από την ερώτηση του δημοσιογράφου και ότι θεωρεί το θέμα «εξαιρετικά ακατάλληλο».

«Μιλάμε πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας, στη βάση μιας συμφωνίας που δεν υπάρχει», είπε και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται ακόμη «στην καρδιά του βάναυσου πολέμου». Ωστόσο, θεώρησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «διαχωρισμός των ευθυνών μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών», καλώντας τις δύο οντότητες να «δράσουν από κοινού» για τη συλλογική ασφάλεια.



Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου

Ο Δρ. Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος τόσο για τη Σύνοδο του Παρισιού για την Ουκρανία όσο και για τις επερχόμενες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρσωίας, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους για την παγκόσμια ειρήνη. .



«Οι Βόρειες και οι Βαλτικές χώρες αντιπροσωπεύονται στη σημερινή Σύνοδο από την πρωθυπουργό της Δανίας», λέει ο Σουηδός πρωθυπουργός

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστενσον, σε ανάρτησή του στο Χ, σημειώνει ότι οι Βόρειες και οι Βαλτικές χώρες αντιπροσωπεύονται στη σημερινή Σύνοδο από την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες αυτές είναι «ομόφωνες και στέκονται σθεναρά στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

«Αυτό που φέρνουμε στις συνομιλίες στο Παρίσι είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται συζητήσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να αυξηθεί και να επιταχυνθεί», δήλωσε.

Η σχετική ανάρτηση:


Σάντσεθ: «Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι αδιαχώριστα»

Την ώρα που οι συζητήσεις στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων συνεχίζονται, ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Χ, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι αδιαχώριστα».

Η ανάρτηση:


Ο Κιρ Στάρμερ σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του εξηγεί γιατί βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μετά τον αποκλεισμό της Ευρώπης και της Ουκρανίας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Ριάντ, ανάρτησε βίντεο με το οποίο εξηγεί γιατί βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα μεταβεί «την ερχόμενη εβδομάδα» στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς περιμένει να παίξει ρόλο στις επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Η Μελόνι συμφωνεί με τον Τζέι ντι Βανς και διαφωνεί με τη Σύνοδο του Παρισιού

Εκτός ευρωπαϊκής γραμμής σχετικά με τις θέσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία εμφανίζεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Corriere della Sera.

Μπορεί η Τζόρτζια Μελόνι σήμερα Δευτέρα να βρίσκεται στο Παρίσι για τη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά πήγε με μία ατζέντα που απέχει κατά πολύ από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας.

«Μια απάντηση στους Αμερικανούς θα ήταν πιο σωστή από την πλευρά των Βρυξελλών, με μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι δίνοντας για άλλη μια φορά την αίσθηση ότι είμαστε μια ήπειρος με πολλά κέντρα εξουσίας, κάτι που ισοδυναμεί με κανένα πραγματικό κέντρο εξουσίας», είναι η εκτίμηση της Μελόνι, σύμφωνα με την Corriere della Sera.


«Στη Σύνοδο του Παρισιού, οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν κοινή θέση»

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Νατάσα Μπάτλερ σημειώνει από το Παρίσι ότι στην άτυπη Σύνοδο «οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν κοινή θέση».

«Πρόκειται για μια πολύ βιαστική συνάντηση, η οποία αντανακλά το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση αυτή τη στιγμή. Αισθάνονται ότι οι ΗΠΑ ως παραδοσιακός σύμμαχος τους εγκαταλείπουν εν μέρει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με σοκ και μεγάλη οργή όταν άκουσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσεγγίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες. Θέλουν μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λένε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης συνδέεται με την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ηγέτες συζητούν πώς μπορούν να ενισχύσουν τις δικές τους αμυντικές ικανότητες, πώς η Ευρώπη μπορεί να είναι πιο κυρίαρχη εάν οι ΗΠΑ δεν πρόκειται πλέον να διασφαλίζουν και να εγγυώνται την ασφάλεια της Ευρώπης», τονίζει.

Η ίδια προσθέτει ότι: «πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ενωθούν και να μιλήσουν με μια φωνή. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι συζητούν την πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Αλλά ήδη έχουμε κάποιες χώρες, όπως η Πολωνία, που λένε ότι δεν θέλουν να στείλουν στρατεύματα. Άλλες χώρες λένε ότι θα το έκαναν».

«Κανείς δεν θα επιβάλει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία», λέει ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ επέμεινε ότι κανείς δεν θα επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η χώρα του θα πάρουν αυτή την απόφαση.

Οι ΗΠΑ θα ακούσουν τις θέσεις όλων, είπε, προσθέτοντας ότι είναι δουλειά τους να διευκολύνουν τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ο ίδιος σημείωσε ότι το ταξίδι του στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο όταν αυτό γίνει, θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δείτε φωτογραφίες από τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού

sinodos-parisiou-igetes__10_
sinodos-parisiou-igetes__11_
sinodos-parisiou-igetes__12_
sinodos-parisiou-igetes__13_
sinodos-parisiou-igetes__14_
sinodos-parisiou-igetes__1_
sinodos-parisiou-igetes__2_
sinodos-parisiou-igetes__3_
sinodos-parisiou-igetes__4_
sinodos-parisiou-igetes__5_
sinodos-parisiou-igetes__6_
sinodos-parisiou-igetes__7_
sinodos-parisiou-igetes__8_
sinodos-parisiou-igetes__9_