Πάνω από τρεις ώρες διήρκεσε η έκτακτη Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι με θέμα την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις ηγετών μετά το πέρας της Συνόδου, υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που θα συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και θα ήθελε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, χθες εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει, «εάν είναι απαραίτητο», στρατεύματα στην Ουκρανία για να «συνεισφέρει στις εγγυήσεις ασφαλείας».

Η Σουηδία, επίσης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν αποκλείει» ένα τέτοιο εγχείρημα, σε περίπτωση μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

Στον αντίποδα, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είπε στη Σύνοδο πως αυτό το ζήτημα είναι «απολύτως ανάρμοστο» και «πρώιμο», δηλώνοντας «κάπως ενοχλημένος» βλέποντάς το να συζητείται τώρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ux2xg7smg9)

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου, έκανε επίσης γνωστό πως η Πολωνία δεν θα στείλει τώρα στρατεύματα.

Από την πλευρά της, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν ρωτήθηκε επίσης για την προοπτική ανάπτυξης δανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Δεν το απέκλεισε μεν, αλλά είπε ότι υπάρχουν «πολλά, πολλά πράγματα» που πρέπει να διευκρινιστούν πρώτα, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε πιθανού ρόλου για τις ΗΠΑ. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ανήρτησαν κοινή δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Ειρήνη σεβόμενη την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ευρώπη μεταφέρει το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας που της αναλογεί στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη».

Στάρμερ: Μόνον οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνον οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Σύνοδος στο Παρίσι: «Αδύναμη η Ευρώπη», λέει ο Ζελένσκι

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα τη λύπη του που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη Ρωσία, επιθυμούν να «ευχαριστήσουν τον Πούτιν», και χαρακτήρισε «αδύναμη» την ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε σήμερα πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν. Νομίζω ότι εκεί έγκειται το πρόβλημα. Γιατί αυτοί θέλουν να τον ευχαριστήσουν» δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης στη συνέντευξη αυτή, που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο.

Όσον αφορά «τον αριθμό των στρατευμάτων μάχης, τον στόλο, την πολεμική αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη», είπε επίσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7uw9i2ekoxt)