Ο Μακρόν επικοινώνησε με Τραμπ και Ζελένσκι μετά τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι
Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι
Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε μέσω X ότι ''επιθυμούμε ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία'' και προς τον σκοπό αυτό ''η Ρωσία θα πρέπει να τερματίσει την επίθεσή της''

Μετά το πέρας της έκτακτης συνάντησης ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν -όπως ανακοίνωσε ο ίδιος-, είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε μέσω X ότι «επιθυμούμε ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία» και προς τον σκοπό αυτό «η Ρωσία θα πρέπει να τερματίσει την επίθεσή της» και ταυτόχρονα «να δοθούν στους Ουκρανούς ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».
Διαβάστε ακόμα: Σύνοδος στο Παρίσι: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία - "Αδύναμη η Ευρώπη", λέει ο Ζελένσκι (Βίντεο)
Ακόμη, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε ότι κλειδί της επιτυχίας είναι να εργαστούν «μαζί» όλοι, οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί. Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν μαζί, καλύτερα και περισσότερα για την άμυνα και την ασφάλεια τους, τόσο σήμερα όσο και αύριο».
Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων τους για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας τους, της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας πως εντός των προσεχών ημερών θα συνεχίσει τις επαφές του για τα θέματα αυτά.
Ζελένσκι: Συμφώνησα με τον Μακρόν ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμάνουελ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε μέσω X πως η συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν «μακρά». Τον ενημέρωσε, πρόσθεσε, για επαφές που είχε «με άλλους ηγέτες, όχι μόνο της Ευρώπης», ενώ ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι «μια εύθραυστη κατάπαυση πυρός θα ήταν μία ακόμα εξαπάτηση» από πλευράς της Ρωσίας, που «θα μπορούσε να αποτελέσει πρελούδιο νέου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών εθνών».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ακόμη πως συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι όποιες εγγυήσεις δοθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία να παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας».