Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και θα προσπαθήσει να τον πείσει ότι τα συμφέροντά του εναρμονίζονται με εκείνα των Ευρωπαίων συμμάχων του.

«Τα στρατηγικά συμφέροντά του είναι τα ίδια με τα δικά μας», τόνισε σε μια διαδικτυακή συνομιλία του με πολίτες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μακρόν για Τραμπ: Δεν μπορεί να είναι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν

Ο Μακρόν σκοπεύει επίσης να πει στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να δείχνει «αδυναμία» απέναντι στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί κάτι τέτοιο θα καθιστούσε δυσκολότερο να αντιμετωπίσει την Κίνα και το Ιράν. «Θα του πω: Δεν μπορεί να είσαι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είσαι εσύ αυτός, δεν είναι αυτό το συμφέρον σου. Πώς θα είσαι στη συνέχεια αξιόπιστος απέναντι στην Κίνα, εάν είσαι αδύναμος απέναντι στον Πούτιν;» ανέφερε.

«Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κάποιος που τον σέβομαι και με σέβεται», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δημιουργεί αβεβαιότητα επειδή θέλει να επιτύχει συμφωνίες». Υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ανησυχητική, ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργεί αβεβαιότητα και για τον Πούτιν και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Είμαστε ήδη σε πόλεμο

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «κατά κάποιο τρόπο είμαστε ήδη σε πόλεμο και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολέμους που ενδεχομένως θα έρθουν».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο όπως είπε θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το βράδυ, λέγοντας ότι έχει εκλεγεί μετά από ελεύθερες εκλογές, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Ρώσου προέδρου.

Διαμήνυσε επίσης ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει» ότι «η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ενταχθεί στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ».

Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία

Σχολιάζοντας εξάλλου την προτροπή του αμερικανού προέδρου προς τον Ουκρανό πρόεδρο να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών, σημείωσε πως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές σε μία χώρα την οποία εκατομμύρια κάτοικοί της έχουν εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας, που άλλοι έχουν επιστρατευθεί και βρίσκονται στο μέτωπο και που ένα τμήμα της βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι αυτό που διακυβεύεται στην παρούσα φάση, με τις διαπραγματεύσεις Ρώσων και Αμερικανών για την επίτευξη συμφωνίας, είναι η ασφάλεια και τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Χτυπώ το σήμα κινδύνου επειδή μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που θα μας επιβάλει επιλογές»

Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αντισταθεί έως τώρα με εξαιρετικό τρόπο στη ρωσική επιθετικότητα αλλά και ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική. Ερωτηθείς αν εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο γαλλικός στρατός είναι επαγγελματικός, είναι ο αποτελεσματικότερος στην Ευρώπη και συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος ώστε «η νεολαία και το έθνος να είναι σε θέση να αντιστέκονται αποτελεσματικότερα στις υβριδικές απειλές της Ρωσίας».

Τέλος την ανάγκη να έχει η Γαλλία τη δική της ξεκάθαρη φωνή στο Ουκρανικό υπογράμμισαν λίγο πολύ οι επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού.

«Απόψε χτυπώ κατά κάποιον τρόπο το σήμα κινδύνου επειδή έχω την πεποίθηση ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Θα μας επιβάλει επιλογές. Θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τις επιλογές μας, τις οικονομικές επιλογές μας, τις εθνικές προτεραιότητές μας, σε έναν κόσμο που ξεκινά», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.

Παραδέχτηκε ότι «θα ήταν δύσκολο» να συγκροτηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός αλλά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αμυντική βιομηχανία.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά θα μπορούσαν να σταλούν στρατιώτες στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης ή ως εγγυήσεις ασφαλείας.