Μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, µε µια νέα οδό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας να αναζητείται µετά την έναρξη της εποχής «Trump 2.0», η Γερµανία οδεύει µε 59,4 εκατοµµύρια πολίτες να καλούνται να επιλέξουν τα 630 µέλη της Bundestag, της γερµανικής Βουλής.

Φρίντριχ Μερτς: Το µεγάλο φαβορί για να αποτελέσει τον επόµενο καγκελάριο της Γερμανίας

Πρόκειται για την 4η πρόωρη εκλογική αναµέτρηση στα µεταπολεµικά χρονικά, µε το… φανάρι (από τα χρώµατα των Σοσιαλιστών, κόκκινο, των Πρασίνων, πράσινο, και των Φιλελευθέρων, κίτρινο, που συγκρότησαν την κυβέρνηση από το 2021) να σβήνει µετά τη σύγκρουση που υπήρξε για τον Προϋπολογισµό και την απώλεια της εµπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στα µέσα ∆εκεµβρίου. Το µεγάλο φαβορί για να αποτελέσει τον επόµενο καγκελάριο είναι ο Φρίντριχ Μερτς των Χριστιανοδηµοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), µε το κόµµα να προηγείται στις δηµοσκοπήσεις εδώ και πολλούς µήνες. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις σφυγµοµετρήσεις, το ποσοστό των Χριστιανοδηµοκρατών κυµαίνεται από 28-31%, κάτι που σηµαίνει ότι θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να αναλάβουν τις διαπραγµατεύσεις για να δοµηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισµός. Σύµφωνα, δε, µε δηλώσεις του πιθανότατα επόµενου καγκελαρίου (τον οποίο µάλιστα συνάντησε ο Αµερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, στο περιθώριο της ∆ιάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου), δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία µε το ακροδεξιό AfD, στον απόηχο µιας µικρής δηµοσκοπικής κάµψης λόγω της υπερψήφισης από την Ακροδεξιά του σχεδίου του για το Μεταναστευτικό και το άσυλο.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το AfD, η Εναλλακτική για τη Γερµανία, που το ποσοστό της δηµοσκοπικά κυµαίνεται λίγο πάνω από το 20%, διπλασιάζοντας τη δύναµή της σε σχέση µε την εκλογική αναµέτρηση του 2021. Η Αλις Βάιντελ µπορεί να υπερηφανεύεται για την προνοµιακή σχέση µε τον Ελον Μασκ, που πέραν της παρουσίας του στην κυβέρνηση Τραµπ έχει εγκαταστήσει το giga factory της Tesla λίγο έξω από το Βερολίνο, δηλωτικό της οικονοµικής του παρουσίας στη χώρα. Ο Αµερικανός ιδιοκτήτης του X, άλλωστε, έχει εκφραστεί άνευ περιστροφών υπέρ του AfD, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις για ανάµειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Με αυτά ως δεδοµένα, το σενάριο ένα δίπολο «∆εξιάς-Ακροδεξιάς», κόντρα στα ειωθότα, φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό.

Γερμανικές εκλογές: Τρίτο στις δημοσκοπήσεις το SPD του Σολτς

Τρίτοι και µακριά από το ενδεχόµενο να είναι οι πρωταγωνιστές της επόµενης µέρας φαίνεται πως είναι οι Σοσιαλδηµοκράτες (SPD) υπό τον Ολαφ Σολτς, µε το ποσοστό τους στις τελευταίες σφυγµοµετρήσεις να βρίσκεται στο 14%-15%, χάνοντας λίγο λιγότερο από το µισό της εκλογικής τους δύναµης σε σχέση µε τέσσερα χρόνια πριν. Ο Γερµανός καγκελάριος βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς η οικονοµία της ατµοµηχανής της Ευρώπης εξακολουθεί να βρίσκεται στο φάσµα της στασιµότητας, αντιµετωπίζοντας παράλληλες προκλήσεις τόσο στο µέτωπο της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους όσο και στο µέτωπο της ασφάλειας και της µετανάστευσης, καθώς µόλις την παραµονή της ∆ιάσκεψης του Μονάχου υπήρξε µια επίθεση µε αυτοκίνητο από Αφγανό πρόσφυγα στη βαυαρική πρωτεύουσα σε βάρος απεργών, µε απολογισµό τουλάχιστον 37 τραυµατίες, οι δύο εκ των οποίων κατέληξαν (µια µητέρα µε τη δίχρονη κόρη της).

Το συγκεκριµένο περιστατικό σηµειώθηκε, δε, δύο µήνες µετά την επίθεση -και πάλι µε αυτοκίνητο- στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεµβούργου στις 20 ∆εκεµβρίου, µε απολογισµό έξι νεκρούς και τουλάχιστον 299 τραυµατίες και φερόµενο δράστη τον Σαουδάραβα γιατρό Taleb AlAbdulmohsen, που φέρεται να υποστήριξε θέσεις εναντίον του Ισλάµ, το οποίο και είχε εγκαταλείψει, ενώ φέρεται πως συµπαθούσε το AfD.

Κοντά στο 14% οι Πράσινοι

Στα ίδια περίπου ποσοστά µε τους Σοσιαλδηµοκράτες κυµαίνονται οι Πράσινοι, µε τη διαφορά τους στις δηµοσκοπήσεις να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, καθώς εκτιµάται πως συγκεντρώνουν περί το 14%.

Τα υπόλοιπα κόµµατα που ακολουθούν δηµοσκοπικά είναι η Αριστερά, που φαίνεται να υπερβαίνει οριακά το 5% για να κερδίσει την είσοδο στην Bundestag, το κόµµα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που αυτή τη στιγµή η εκλογική τους απήχηση κυµαίνεται στο 4%- 5%, δείχνοντας πως θα δώσουν µάχη για να εκπροσωπηθούν στο νοµοθετικό σώµα.

Και για τα δύο κόµµατα παρατηρείται κάµψη, τόσο για τους Φιλελευθέρους, που καταγράφουν απώλειες µετά και την παρουσία τους στην κυβέρνηση, όσο και για το λαϊκιστικό κόµµα της άλλοτε βουλευτού της Αριστεράς, τουλάχιστον σε σύγκριση µε το 6,17% των ευρωεκλογών (όταν και εξέλεξε έξι ευρωβουλευτές).

Η επόµενη µέρα στη Γερµανία

Με βάση την ανωτέρω εικόνα και µε δεδοµένο τον αποκλεισµό του AfD από το «δηµοκρατικό τόξο», η επόµενη µέρα στη Γερµανία είναι προδιαγεγραµµένη εξ ανάγκης, όπως έγραψε η «DW» στον απόηχο του ντιµπέιτ αυτή την εβδοµάδα µεταξύ Φρίντριχ Μερτς - Αλις Βάιντελ - Ολαφ Σολτς και Ρόµπερτ Χάµπεκ. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδοµένα για το Βερολίνο µόνο απλά δεν θα είναι: µε τις ΗΠΑ να φαίνονται διατεθειµένες να αποσύρουν την «οµπρέλα προστασίας» που χαρακτήριζε τον µεταπολεµικό κόσµο στη «γηραιά ήπειρο», ενώ παράλληλα βλέπουν την Ε.Ε… εχθρικά στο πλαίσιο των εµπορικών σχέσεων, η Γερµανία καλείται να λάβει σκληρές αποφάσεις τόσο για το οικονοµικό της µοντέλο, που βασιζόταν στις εξαγωγές, όσο και στην ανάγκη να αναζητήσει την καινοτοµία, την ενίσχυση της οικονοµικής της βάσης, επιχειρώντας παράλληλα να διατηρήσει ισορροπίες για το κοινωνικό κράτος, από κοινού µε την αύξηση των αµυντικών δυνατοτήτων της. Όλα αυτά, δε, ενώ αναζητείται διπλωµατικός ρόλος εντός ή εκτός του ευρωπαϊκού θεσµικού πλαισίου στο διπλωµατικό πόκερ που έχει «ανάψει» για την Ουκρανία, µε το µείζον να είναι η στάση της χώρας έναντι µιας ενδεχόµενης ειρηνευτικής συµφωνίας. ∆ύσκολη σαφώς η εξίσωση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά