Τρία χρόνια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει το πάνω χέρι τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά, ιδίως μετά τη μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ή μια ειρηνευτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την Ουκρανία, και ισχυρίστηκε ότι ο Ουκρανός «δικτάτορας» Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε τον πόλεμο και απέκλεισε την Ουκρανία από έναν πρώτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ρώσους.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να καταλάβει «ολόκληρη τη χώρα» στο πεδίο της μάχης, αν το επιθυμούσε - αν και ο Πούτιν κατάφερε να καταλάβει μόνο περίπου το 1% του εδάφους της Ουκρανίας το 2024.

Οι γραμμές μάχης δεν έχουν μετατοπιστεί τόσο πολύ από το 2022, παρά τις βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές, με τη Ρωσία να κατέχει συνολικά περίπου το ένα πέμπτο της χώρας.


Δείτε χάρτες του Axios


xartis-oukrania-axios

Η μεταβολή ελέγχου των ουκρανικών εδαφών

Η Ρωσία ξεκίνησε μια τριμερή επίθεσηστις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά απέτυχε στον πρωταρχικό της στόχο να καταλάβει το Κίεβο και αποκρούστηκε επίσης στα νότια και ανατολικά (δεύτερος χάρτης).

Ο Ζελένσκι παρέμεινε στο Κίεβο συσπειρώνοντας το έθνος, ενώ καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούσαν, αποκαλύφθηκαν φρικτά εγκλήματα πολέμου σε μέρη όπως η Μπούχα.

Η Ουκρανία απελευθέρωσε τεράστιες εκτάσεις των περιοχών Χάρκοβο, Χερσώνα και Μυκολαίβ σε μια αντεπίθεση το φθινόπωρο του 2022 (τρίτος χάρτης).

Σημείο καμπής: Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023 απέτυχε. Έτσι ξεκίνησε ένας πόλεμος φθοράς, με τις δύο πλευρές να έχουν βαριές απώλειες και τη Ρωσία να κάνει μικρής κλίμακας προόδους.

Αν και έκτοτε η Ρωσία ήταν κατά κύριο λόγο στην επίθεση, η Ουκρανία εξαπέλυσε διασυνοριακή εισβολή τον περασμένο Αύγουστο και κατέλαβε τμήματα των περιοχών Κουρσκ και Μπέλγκοροντ.

Η Ρωσία έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος αυτής της επικράτειας και σημειώνει αργές προόδους σε πολλές ζώνες της ανατολικής Ουκρανίας (τέταρτος χάρτης).

Η Ρωσία συνεχίζει επίσης τις επιθέσεις της σε μη στρατιωτικές υποδομές και εξαπέλυσε το περασμένο Σάββατο τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο.


Οι απώλειες στρατιωτών και αμάχων κατά την διάρκεια του τριετούς πολέμου

O Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι περισσότεροι από 46.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 390.000 τραυματίστηκαν. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ακόμα υψηλότερους αριθμούς.

Η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει αριθμούς απωλειών για τα στρατεύματά της από το 2022. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως, αλλά οι περισσότερες τοποθετούν τις απώλειες της Ρωσίας κάπως υψηλότερες από αυτές της Ουκρανίας.

Σε μια έρευνα του BBC για την παρακολούθηση των απωλειών των ρωσικών στρατευμάτων καταγράφονται 93.641 θανάτους.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε την περασμένη Πέμπτη ότι η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερες από 800.000 «απώλειες στο πεδίο της μάχης», πιθανώς συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αιχμαλωτίστηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το Κίεβο ισχυρίζεται επίσης ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 3.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία.

Απώλειες πολιτών: Ο ΟΗΕ ανέφερε περισσότερους από 12.340 θανάτους αμάχων στην Ουκρανία στα τέλη του 2024 και σημείωσε ότι το πραγματικό σύνολο ήταν πιθανότατα «πολύ, πολύ υψηλότερο».

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους μόνο κατά την πολιορκία της Μαριούπολης το 2022, σημειώνει το AFP. Περίπου 63.000 Ουκρανοί έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με κυβερνητική βάση δεδομένων.


Το τεράστιο κόστος της ζημιάς που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Οικονομική Σχολή του Κιέβου υπολογίζει την καταστροφή που έχει προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία σε 155 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση το κόστος να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές.

Η πλειονότητα αυτών των ζημιών αφορά σε κατοικίες και υποδομές. Η Ρωσία έχει στοχεύσει ιδιαίτερα τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, προκαλώντας κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μια ανάλυση των NYT πέρυσι έδειξε ότι 210.000 κτίρια ισοπεδώθηκαν σε όλη την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει εκατοντάδες σχολεία, νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια. Ορισμένες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν αδειάσει από πολίτες. Οι συνθήκες για τους αμάχους που παραμένουν στις περιοχές που κατέχει η Ρωσία χαρακτηρίζονται συχνά «φρικτές».


Η ειρήνη που "αχνοφαίνεται"

Για να είναι δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία, ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θα πρέπει να αμβλύνουν τις ασυμβίβαστες θέσεις τους.

Ο Πούτιν διεκδίκησε τέσσερις ουκρανικές περιοχές ως τμήμα της Ρωσίας το 2022, παρά το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα των περιοχών αυτών παραμένουν σε ουκρανικά χέρια. Έχει πει ότι πρέπει να παραμείνουν μέρος της Ρωσίας.Έχει επίσης απαιτήσει από την Ουκρανία να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να εγκαταλείψει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι συνεχίζει να πιέζει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά τη θέση του Τραμπ ότι αυτό είναι «ανέφικτο». Επί μακρόν επέμενε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η πλήρης εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά πιο πρόσφατα αναγνώρισε ότι αυτό είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον. Δεν είναι πρόθυμος να συναινέσει στην «αποστρατιωτικοποίηση» και επιμένει σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επαναλάβει την εισβολή της όταν έρθει η ώρα.

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει πει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα λάβουν μέρος, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη θα μπορούσε να έχει νόημα, αναφέρει ο Barak Ravid του Axios, με τον Ουκρανό πρόεδρο να λέει στον Τραμπ ότι ο Πούτιν προσποιείται μόνο ότι θέλει την ειρήνη.