Ανεβάζει ταχύτητες η ΕΕ στην προσπάθειά της να ανακτήσει χαμένο έδαφος και να παρουσιάσει εικόνα συσπείρωσης εν μέσω καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Με τη Σύνοδο των «27» στις Βρυξέλλες να έχει ξεκινήσει και τις διεργασίες να είναι πυρετώδεις, τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας είναι η στήριξη της Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή αμυντική ασπίδα. 

Μετά τη Σύνοδο της Κυριακής στο Λονδίνο, κατά την οποία διαφάνηκε σύμπνοια σε σειρά ζητημάτων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούνται εκ νέου να αξιολογήσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, τη στιγμή που έχου ενισχυθεί οι επαφές Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Αγκάθια, ωστόσο, παρατηρούνται στους κόλπους της Συνόδου με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να θέτουν τα δικά τους βέτο για τη στήριξη στο Κίεβο.

Παρολ'αυτά, οι Ευρωπαίοι αναμενεται να προτάξουν ένα ειδικό σχέδιο ενίσχυσης της Ουκρανίας, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει πριν από τις συνομιλίες ότι η χώρα του δεν νιώθει μόνη της και γι΄αυτό ευχαρίστησε τη Γηραιά Ήπειρο. 

Σύνοδος στις Βρυξέλλες: Η ευρωπαϊκή άμυνα και η πυρηνική ασπίδα

Όταν η συζήτηση φτάνει στην ευρωπαϊκή άμυνα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζει σχέδιο 800 δισ. ευρώ για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, τόνισε τα εξής κινούμενη στην ίδια γραμμή: «Ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε για την άμυνα και την αποτροπή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα».

Στο πακέτο αυτό των 800 δισ. περιλαμβάνεται ένα ποσό 150 δισ. ευρώ, το οποίο εξασφαλίζεται από αχρησιμοποίητα κεφάλαια του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και 550 δισ. από σχέδια ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κυρίαρχη και υπεύθυνη για τη δική της άμυνας και περισσότερο εξοπλισμένη να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει τις απειλές. Η ΕΕ «θα επιταχύνει την κινητοποίηση των απαραίτητων μέσων και χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενίσχυση της συνολικής αμυντικής της ετοιμότητας» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που εκπροσωπεί τη Γερμανία στις ευρωπαϊκές συνομιλίες, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συναίνεση για την αλλαγή του γερμανικού Συντάγματος ώστε να επιτραπούν μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες.

Απάντησε με ψυχραιμία στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να επιτρέψει στους Ευρωπαίους συμμάχους να προστατευθούν κάτω από τη γαλλική πυρηνική ομπρέλα, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παραιτηθεί από τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ο Μερτς, ωστόσο, δήλωσε ότι ήθελε να συζητήσει με το Παρίσι και το Λονδίνο εάν η βρετανική και η γαλλική πυρηνική «ασπίδα» θα μπορούσε να επεκταθεί στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η γαλλική πρόταση για την πυρηνική αποτροπή θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.

Η Ευρώπη είχε χάσει πολύ χρόνο, «αλλά σήμερα όλα έχουν πραγματικά αλλάξει» δήλωσε ο Τουσκ, αναφερόμενος στις προτάσεις της Επιτροπής και στις πρόσφατες συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι και το Λονδίνο. 

6487625
6487640
6487597
6487596
6487599

 

Οι διαφωνίες για την Ουκρανία

Η σημερινή Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έχει να αντιμετωπίσει δυο σημαντικούς σκοπέλους, τις θέσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας που έχουν θέσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους σε μια κοινή στάση στήριξης της Ουκρανίας, έχοντας βάλει τους δικούς τους αστερίσκους. 

6487650
6487658


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει επανειλημμένα αντισταθεί στις εκκλήσεις να υποστηρίξει στρατιωτικά το Κίεβο. Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους του, υποστήριξε τον Τραμπ μετά το επιχείρημα του προέδρου με τον Ζελένσκι, γράφοντας στο X: «Οι ισχυροί άνδρες κάνουν την ειρήνη, οι αδύναμοι άνδρες κάνουν πόλεμο».

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα στο CNN ότι οι συζητήσεις σχετικά με την κατανομή του βάρους είναι πιθανό να έχουν κεντρικό ρόλο στη σύνοδο της Πέμπτης, τονίζοντας ότι το βάρος της βοήθειας προς την Ουκρανία πρέπει να «κατανεμηθεί πιο ισότιμα» μεταξύ των κρατών-μελών. Η επίτευξη συμφωνίας σε αυτό θα αποδειχθεί δύσκολη, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.