Πέντε μέλη μιας εξτρεμιστικής ομάδας που συνδέεται με το κίνημα «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) καταδικάστηκαν για συνωμοσία πραξικοπήματος και για απόπειρα απαγωγής του υπουργού Υγείας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, για την υπόθεση καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε φυλάκιση από 5 έως 8 έτη 4 άτομα, ηλικίας 46 έως 58 ετών και μια 77χρονη γυναίκα, οι οποίοι ανήκαν σε μία εγκληματική ομάδα που είχαν ονομάσει «Ενωμένοι Πατριώτες», ενώ σε έναν πέμπτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή δύο ετών και 10 μηνών.

Η υπόθεση της ακροδεξιάς ομάδας είναι μόλις μία από τις πολλές περιπτώσεις εξτρεμιστών, οι οποίοι εμμένουν σε θεωρίες συνωμοσίας και απορρίπτουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους.

Οι «Ενωμένοι Πατριώτες» είχαν καταστρώσει ένα σχέδιο να απαγάγουν τον υπουργό Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ -κίνηση που σηματοδοτούσε την περιφρόνησή τους για τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση για την προστασία από τον Covid-19- και να σκοτώσουν τους σωματοφύλακές του, αν χρειαζόταν. Μετά την ετυμηγορία, ο Λάουτερμπαχ, των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, ευχαρίστησε «την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για την εξιχνίαση και την τιμωρία του σχεδιαζόμενου εγκλήματος».


H επιχείρηση "Σιωπηλή Νύχτα"

Εν τω μεταξύ, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, η ακροδεξιά εγκληματική ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, σχεδιάζοντας να δημιουργήσουν συνθήκες εμφυλίου πολέμου στη Γερμανία μέσω της βίας και να καταλάβουν την εξουσία του κράτους.

Το σχέδιό τους περιελάμβανε σαμποτάζ και απενεργοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, μια επιχείρηση που ονόμασαν «Σιωπηλή Νύχτα».

Ήλπιζαν ότι στο χάος που θα προκαλούσαν θα έπειθαν και δυσαρεστημένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να τους ακολουθήσουν στην προσπάθειά τους.


"Τεράστια απειλή οι Πολίτες του Ράιχ", λέει η υπουργός Εσωτερικών

Οι οπαδοί του κινήματος «Πολίτες του Ράιχ» ισχυρίζονται ότι η γερμανική αυτοκρατορία, η οποία κατέρρευσε το 1918, εξακολουθεί να υφίσταται.

Άλλες υποθέσεις έχουν δρομολογηθεί από δικαστήρια στο Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Μόναχο και τη Στουτγκάρδη. Ορισμένες έχουν οδηγήσει σε καταδίκες, ενώ άλλες συνεχίζονται.

Το εκλεκτικό κίνημα των δυσαρεστημένων, που είναι λάτρεις των όπλων, είχε ως επικεφαλής έναν ανήλικο αριστοκράτη και επιχειρηματία, τον Χάινριχ ΧΙΙΙ πρίγκιπα Ρέους.

Τα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2022 και η γυναίκα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η δίκη άρχισε τον Μάιο του 2023.

Η Νάνσι Φέιζερ, η υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Οι έρευνες σχετικά με αυτή την τρομοκρατική ομάδα αποκάλυψαν μια άβυσσο. Τα βίαια σχέδια για πραξικόπημα, για επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, για την απαγωγή του υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και για τη δολοφονία των σωματοφυλάκων του έδειξαν μια τεράστια απειλή».

Είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη «τις απειλές που θέτουν οι Πολίτες της σκηνής του Ράιχ και ενεργούν αναλόγως. Προστατεύουμε τη δημοκρατία μας».