Ο Έλον Μασκέστρεψε τα πυρά του εναντίον των Ουκρανών ολιγαρχών, προτείνοντας κυρώσεις εναντίον τους, ιδίως για όσους διατηρούν πολυτελείς επαύλεις στο Μονακό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του Starlinkγια την ουκρανική άμυνα, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις εάν η υπηρεσία του διακοπεί.
Ο Μασκ ζητά κυρώσεις κατά των Ουκρανών ολιγαρχών
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Μασκ σχολίασε ένα μήνυμα που ζητούσε να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ουκρανίας, προτείνοντας μια διαφορετική λύση: «Βάλτε κυρώσεις στους 10 κορυφαίους Ουκρανούς ολιγάρχες, ειδικά σε αυτούς που έχουν επαύλεις στο Μονακό, και αυτό θα τελειώσει αμέσως. Αυτό είναι το κλειδί του παζλ», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν παρέλειψε να αναδείξει τη σημασία του δορυφορικού διαδικτύου Starlink, υποστηρίζοντας πως αποτελεί βασικό στήριγμα του ουκρανικού στρατού. Σε άλλη ανάρτηση, έγραψε: «Ολόκληρη η πρώτη γραμμή τους θα κατέρρεε αν το απενεργοποιούσα».
Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον συνεχιζόμενο πόλεμο, τονίζοντας: «Αυτό που με αηδιάζει είναι χρόνια σφαγής σε ένα αδιέξοδο που η Ουκρανία αναπόφευκτα θα χάσει. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται, πραγματικά σκέφτεται και πραγματικά καταλαβαίνει, θέλει να σταματήσει αυτή η κρεατομηχανή. Ειρήνη τώρα!».
Τα νέα μηνύματα του Τραμπ στην Ουκρανία
Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή (7/3) ότι βρίσκει «πιο δύσκολο, ειλικρινά, να ασχοληθεί με την Ουκρανία» από ό,τι με τη Ρωσία στην προσπάθειά του να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι οι ΗΠΑ «τα πάνε πολύ καλά με τη Ρωσία» και «ίσως είναι πιο εύκολο να ασχοληθείς» με τη Μόσχα από ό,τι με το Κίεβο, Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «εξετάζει έντονα το ενδεχόμενο» να επιβάλει μεγάλης κλίμακας κυρώσεις και δασμούς στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία με την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά την πρόσβαση της Ουκρανίας σε ορισμένες δορυφορικές εικόνες, δήλωσε η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar στο BBC Verify, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
Όλα αυτά γίνονται μία εβδομάδα μετά τον καβγά του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο, κατά τον οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος διαπληκτίστηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον Ουκρανό ομόλογό του, κατηγορώντας τον για «ασέβεια» προς τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ που ανέστειλε όλη την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο.
Τραμπ: «Να ξέρω ότι η Ουκρανία θέλει να συμβιβαστεί»
Η Ρωσία πραγματοποίησε, το βράδυ της Πέμπτης (6/3), μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για περαιτέρω κυρώσεις στην ήδη βαριά τιμωρημένη Ρωσία ήταν προφανώς απάντηση σε αυτή την επίθεση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέων δασμών επειδή «η Ρωσία σφυροκοπεί απολύτως την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης αυτή τη στιγμή». Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, ο ίδιος δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενεργεί όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος.
«Νομίζω ότι τους χτυπάει [σ.σ. την Ουκρανία] πιο σκληρά από ό,τι τους χτυπάει», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας: «Και νομίζω ότι πιθανότατα οποιοσδήποτε σε αυτή τη θέση θα το έκανε αυτό αυτή τη στιγμή».
Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να πει το ίδιο για την Ουκρανία. «Θέλω να ξέρω ότι αυτοί [σ.σ. η Ουκρανία] θέλουν να συμβιβαστούν και δεν ξέρω ότι θέλουν να συμβιβαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ηγέτης, όταν ρωτήθηκε γιατί διέκοψε τη βοήθεια προς το Κίεβο.
Η άμεση διπλωματία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εξέπληξε τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, επειδή η Δύση απέφευγε τις επαφές με τη Μόσχα μετά εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022.
Στο τραπέζι η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά
Παρά τον καβγά του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο τόνος από την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του, κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, ακούγεται πιο διαλλακτικός απέναντι στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπογράψει μια συμφωνία που θα τους δώσει μεγάλο μερίδιο στα ουκρανικά ορυκτά και να συμφωνήσει σε μια γρήγορη εκεχειρία με τη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει για σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο ως μέρος της συμφωνίας. Μιλώντας την Παρασκευή (7/3), ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι μια τέτοια εγγύηση ασφαλείας θα μπορούσε να συζητηθεί αργότερα και θα ήταν το «εύκολο μέρος».