Taste Atlas: Τα 5 ελληνικά ψάρια και θαλασσινά που ξεχώρισαν ανάμεσα στα 100 καλύτερα της Ευρώπης
Βραβευμένος μεζές
Ποιο… σκαρφάλωσε στην πρώτη δεκάδα

Ήλιος, θάλασσα, τσίπουρο και καλός μεζές από ελληνικά ψάρια μερικά από τα οποία έχουν μπει στην λίστα με τα 100 καλύτερα θαλασσινά της Ευρώπης. Ειδικότερα, ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ξεχώρισε τα 100 καλύτερα τοπικά ψάρια και θαλασσινά στην Ευρώπη και πέντε ελληνικά κατάφεραν να μπουν στη λίστα. Μάλιστα ένα από αυτά σκαρφάλωσε και στη δεκάδα.
Ο τόνος Αλοννήσου μάλιστα κατάφερε να βρεθεί μέσα στη δεκάδα και μάλιστα στην τέταρτη θέση, ακολουθώντας τα μύδια της Ισπανίας.
«Το ελληνικό νησί της Αλοννήσου φημίζεται για τον εξαιρετικό τόνο του. Το ψάρι προέρχεται από τα νερά του Αιγαίου Πελάγους που περιβάλλουν το νησί από τους ντόπιους ψαράδες και αποτελείται κυρίως από λευκό τόνο (alalunga) και κιτρινόπτερο τόνο. Αμέσως μετά την αλίευσή του, ο τόνος περνάει από μια διαδικασία συντήρησης ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια στο νησί. Ο φρέσκος τόνος καθαρίζεται και μαγειρεύεται σε θαλασσινό ή αλατισμένο νερό πριν τοποθετηθεί σε γυάλινα βάζα με ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή νερό», γράφει χαρακτηριστικά το Taste Atlas για τον τόνο Αλοννήσου.
Διαβάστε επίσης: Taste Atlas: Δεύτερη θέση για τα γιουβαρλάκια στη λίστα με τα 50 καλύτερα πιάτα με κεφτεδάκια στον κόσμο - Ποιο άλλο ελληνικό βρίσκεται στη δεκάδα
Στις πιο κάτω θέσεις, βρέθηκε μεταξύ άλλων η λακέρδα, στην 14η θέση, το κλασικό μεζεδάκι για το ούζο στα ελληνικά καφενεία, το οποίο όπως γράφει ο οδηγός είναι εξίσου δημοφιλές και στην Τουρκία.
Λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και ο ελληνικός ξιφίας στη 16η θέση, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκουμε το αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
Η αναγνώριση των ελληνικών θαλασσινών όμως δεν τελειώνει εδώ, αφού μέσα στα 100 καλύτερα ψάρια και θαλασσινά κατάφεραν να καταταχθούν και τα σαφρίδια, το λιπαρό ψάρι με ασημένιο σώμα που γίνεται ψητό, τηγανητό αλλά και στο λάδι, καθώς και το Συμιακό γαριδάκι, που ξεχωρίζει για το μικρό του μέγεθος, την πιο «λεπτή», γλυκιά του γεύση και σερβίρεται ως μεζές ή ορεκτικό μαζί με μπόλικο λεμόνι και βέβαια παρέα με ούζο.