Κυπριακό: Στις 2 Απριλίου το τετ α τετ Χριστοδουλίδη με Τατάρ
Στην οικία του Κόλιν Στιούαρτ
"Κλείδωσε" η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ μετά την πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό

Για τις 2 Απριλίου «κλείδωσε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, μετά την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τη στήλη των Νέων «Μικροπολιτικός», τόπος συνάντησης θα είναι η οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις άτυπες συζητήσεις της Γενεύης στις 17 και 18 Μαρτίου συμμετείχαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών: ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα, Στίβεν Ντόιτι, συν ακόμη ένα μέλος από την κάθε αντιπροσωπεία.
Μετά το τέλος της πενταμερούς, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε εκφράσει στις πρώτες του δηλώσεις την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια ρητορική μέχρι τη Γενεύη, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα «για το γεγονός ότι υπάρχουν εξελίξεις προς την ορθή κατεύθυνση μετά το 2017, όπως ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε».
«Σήμερα έγινε ένα πρώτο σημαντικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά επαναλαμβάνω ότι από το 2017 έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόοδος για το Κυπριακό σε τρία θέματα, σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη
«Αν κρατώ κάτι από τη Γενεύη, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε τρία θέματα:
- Το πρώτο είναι η απόφαση του γ.γ. για διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου που θα αγγίξει και το θέμα, που είναι ο μεγάλος μας στόχος, της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
- Δεύτερον θεωρώ σημαντικό ότι από σήμερα αποφασίσαμε ότι στα τέλη Ιουλίου θα γίνει μια νέα συνάντηση αυτής της διευρυμένης μορφής για να δούμε την πρόοδο που θα επιτευχθεί από σήμερα μέχρι τότε.
- Τρίτον, είναι η κοινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με κοινοποίηση τόσο σε εμένα όσο και στον κ. Τατάρ».
Σημείωσε δε πως «τα γραπτά μένουν και θεωρώ ότι καθορίζει χωρίς να επιτρέπει την οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία, αμφιβολία, προσέγγιση τη θέση της ΕΕ σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που αγγίζει φυσικά και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τις επιθυμίες της Άγκυρας».
Ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, όπου σημείωσε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση και ειλικρινής διάλογος, ακούστηκαν απόψεις, ιδέες, οι οποίες ήταν για τον ίδιο ιδιαίτερα βοηθητικές.
«Αυτή η μεγάλη προσπάθεια ξεκινά σήμερα», τόνισε. «Έχουμε και τον σχεδιασμό και το πλάνο για το πώς θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία».
Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν
Πάντως, Αθήνα και Λευκωσία μετά την πενταμερή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βασιλικής Δελημήτρου για τα parapolitika.gr, δήλωναν ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα των εργασιών στη Γενεύη, καθώς εκτιμούν πως άνοιξε ο δρόμος για την επανάληψη των συνομιλιών ύστερα από οκτώ χρόνια στασιμότητας και αδιεξόδων.
Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζουν πως είναι πολλά, ακόμα, αυτά που πρέπει να ξεπεραστούν ενόψει της νέας συνάντησης που έχει προαναγγελθεί για τον Ιούλιο και κυρίως η άκαμπτη θέση ψευδοκράτους και Άγκυρας για λύση δύο κρατών. Παρότι η πενταμερής δεν μπήκε στην ουσία της συζήτησης του Κυπριακού, συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών στη λογική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και συγκεκριμένα: το άνοιγμα τεσσάρων οδοφραγμάτων -δύο που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι και δύο που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι-, ζητήματα αποναρκοθέτησης, προστασίας του περιβάλλοντος, σύστασης επιτροπής για τη νεολαία και αποκατάστασης των νεκροταφείων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τις διευθετήσεις για την υλοποίηση των ΜΟΕ, καθώς και την προετοιμασία των νέων άτυπων συνομιλιών το καλοκαίρι.