Οι Βενεζουελάνοι μετανάστες που απελάθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ είχαν λιγότερα δικαιώματα από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τη σημερινή κρίση της Εφέτη Πατρίσια Μίλετ. Η δικαστής επισήμανε ότι στους Ναζί δόθηκε η δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν την παραμονή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι μετανάστες από τη Βενεζουέλα στερήθηκαν αυτό το δικαίωμα.

ΗΠΑ: Έντονη αντιπαράθεση στο Εφετείο για τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα

Κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας με έντονη ατμόσφαιρα, η Εφέτης Μίλετ απηύθυνε ερώτηση στον νομικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Τραμπ, Ντριου Ενσάιν, σχετικά με το αν οι Βενεζουελάνοι που επρόκειτο να απελαθούν είχαν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν δικαστικά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ήταν μέλη της συμμορίας Τρεν δε Αράγουα, προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με προορισμό το Ελ Σαλβαδόρ.

«Οι Ναζί είχαν καλύτερη μεταχείριση, με βάση τον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών, απ' ό,τι συνέβη εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά η Μίλετ, με τον Ενσάιν να απαντά: «Ασφαλώς αμφισβητούμε τον παραλληλισμό με τους Ναζί».

Ο νόμος του 1798 και η χρήση του από την κυβέρνηση Τραμπ

Ο νόμος του 1798 που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ για την απέλαση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο τρεις φορές στην αμερικανική ιστορία. Η τελευταία εφαρμογή του ήταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ ή να εγκλειστούν σε στρατόπεδα Ιάπωνες, Γερμανοί και Ιταλοί μετανάστες.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στο Εφετείο ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Τζέιμς Μπόσμπεργκ, ο οποίος είχε απαγορεύσει για δύο εβδομάδες τις απελάσεις με βάση τον συγκεκριμένο νόμο, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Το δικαίωμα των μεταναστών να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς

Στην 37σέλιδη απόφασή του, ο δικαστής Μπόσμπεργκ υπογράμμισε ότι οι μετανάστες των οποίων ζητείται η απέλαση θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ ότι είναι μέλη συμμορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγενείς πολλών από τους Βενεζουελάνους που στάλθηκαν στο Σαλβαδόρ αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Τρεν δε Αράγουα.

Τα βασικά σημεία της διαμάχης περιλαμβάνουν:

  • Την αμφισβήτηση του δικαιώματος του δικαστή να παρεμβαίνει σε αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ
  • Τον χαρακτηρισμό της απόφασης του περιφερειακού δικαστηρίου ως "άνευ προηγουμένου παρέμβαση" στις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας
  • Την απάντηση της δικαστή Μίλετ ότι και οι ενέργειες του Τραμπ σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουν προηγούμενο

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα και τα όρια των προεδρικών εξουσιών σε θέματα μετανάστευσης και εξωτερικής πολιτικής.