Ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσήλθε στην Ατυπη ∆ιευρυµένη Συνάντηση της Γενεύης στις 18 Μαρτίου 2025 µε µια βασική επιδίωξη: Να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας των Ηνωµένων Εθνών για επανέναρξη διαλόγου προς αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση του συµφωνηµένου πλαισίου, του διαπραγµατευτικού κεκτηµένου και των ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας.

Ο στόχος αυτός ήταν εξαιρετικά δύσκολος, γιατί από την προηγούµενη Ατυπη ∆ιάσκεψη στη Γενεύη (τον Απρίλιο του 2021, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη) και µετά η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν αποδέχεται την επανέναρξη του διαλόγου από το σηµείο στο οποίο διακόπηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντάνα, απορρίπτει τη λύση διζωνικής-δικοινοτικής οµοσπονδίας και επιµένει στην κυριαρχική ισότητα των δύο µερών, κάτι που παραπέµπει σε διχοτοµική λύση. Μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αξίωνε απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές και απευθείας εµπόριο των Κατεχοµένων ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συζήτηση και συνάντηση.

Το αποτέλεσµα της τελευταίας ∆ιάσκεψης στη Γενεύη δικαιώνει τη στρατηγική που ακολουθεί η Λευκωσία σε συνεννόηση µε την Αθήνα και προσωπικώς την προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, για επαναφορά του Κυπριακού σε διαπραγµατευτική τροχιά στη βάση του συµφωνηµένου πλαισίου.

Η Λευκωσία είναι ικανοποιηµένη από το αποτέλεσµα της πρόσφατης Ατυπης ∆ιευρυµένης Συνάντησης, γιατί ο γενικός γραµµατέας των Ηνωµένων Εθνών δίδει χώρο στη διπλωµατία για την αναζήτηση διευθέτησης στη βάση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, µακριά από λογικές «έξω από το κουτί», που δεν διασφαλίζουν τη βιωσιµότητα, τη λειτουργικότητα και την ανθεκτικότητα της λύσης σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε να διασφαλίσει από πλευράς Βρυξελλών ότι η διευθέτηση δεν µπορεί να είναι άλλη από το συµφωνηµένο πλαίσιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι σηµαντικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. επαναβεβαίωσε στο ανώτατο επίπεδο ότι όχι µόνον θα είναι παρούσα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και ότι θα έχει λόγο και ρόλο. Η δέσµευση αυτή περιέχεται σε επιστολή που απέστειλαν από κοινού στον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ ενόψει της Ατυπης Συνάντησης στη Γενεύη οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Κόστα και Ούρσου λα φον ντερ Λάιεν.

Η ευρωπαϊκή αυτή δέσµευση έχει τεράστια σηµασία, γιατί αφενός αγγίζει τον πυρήνα του Κυπριακού και αφετέρου αποτελεί το υπέδαφος πάνω στο οποίο µπορεί να θεµελιωθεί η νέα προσπάθεια, µε την προσδοκία ότι η Τουρκία θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία λύσης για να αποκοµίσει ευρωπαϊκά οφέλη. Στη Γενεύη έγινε ένα µικρό, αλλά σηµαντικό βήµα προς την κατεύθυνση της µεγάλης προσπάθειας για την επανέναρξη απευθείας διαπραγµατεύσεων. Ο δρόµος παραµένει µακρύς.

Ο Γιάννης Αντωνίου είναι αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»