Σημαντικά έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που τσιμπήθηκαν από τα μυρμήγκια της φωτιάς, γνωστά και ως ή Solenopsis, στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ABC, 23 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη από τις αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται πως το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς, ή Solenopsis invicta, προέρχεται από τη Νότια Αμερική και το δηλητηριώδες τσίμπημά του προκαλεί φλύκταινες και αλλεργικές αντιδράσεις. «Είναι ικανό να σκοτώσει έναν άνθρωπο», αναφέρει το CNN.

Αυστραλία: Αυξημένη εξάπλωση των μυρμηγκιών της φωτιάς μετά τις πλημμύρες

Η πολιτεία Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία, δίνει μάχη εδώ και χρόνια με την εξάπλωση του είδους. Ωστόσο, οι πρόσφατες τροπικές καταιγίδες και οι καταρρακτώδεις βροχές δυσχέραναν την κατάσταση, αφού τα μυρμήγκια αναγκάστηκαν να βγουν στην επιφάνεια και να σχηματίσουν πλωτές αποικίες, εξαπλωνόμενα σε νέες περιοχές.

Από την 1η Μαρτίου, το Εθνικό Πρόγραμμα Εξάλειψης των Μυρμηγκιών της Φωτιάς έχει λάβει 60 αναφορές ακραίων αντιδράσεων σε τσιμπήματα μυρμηγκιών που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα, με 23 άτομα να νοσηλεύονται.

Διαβάστε ακόμα: Μαλακόψαρο: Ψηφίστηκε το ασχημότερο ζώο του κόσμου αλλά και... το ψάρι της χρονιάς - Πού βρίσκεται

Οι τοπικές κοινότητες βιώνουν ήδη τις συνέπειες της επιδημίας. Οικοδόμος από το Κουίνσλαντ δήλωσε ότι τα πόδια του καλύφθηκαν από πληγές λόγω τσιμπημάτων, ενώ μια κάτοικος της περιοχής βρήκε το κουτάβι της νεκρό πάνω σε μια φωλιά μυρμηγκιών της φωτιάς.

«Βρίσκονται παντού. Στις αυλές μας, μέσα στα σπίτια μας, ανεβαίνουν στις μηχανές του γκαζόν, στους τρακτέρ», δήλωσε ένας ντόπιος στο ABC Rural.

Κονδύλι 15 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της πολιτείας Κουίνσλαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έγκριση κονδυλίου 24 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων (15 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για μέτρα καταπολέμησης των μυρμηγκιών-φωτιάς.

«Τα μυρμήγκια-φωτιά μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον, την υγεία και τον υπαίθριο τρόπο ζωής», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τις καλλιέργειες, τα πάρκα, τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή.

*Με πληροφορίες από CNN