Επίθεση στον διευθυντή του The Atlantic με αφορμή το σκάνδαλο  Singalgate εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ.

Αρχικά η Καρολάιν Λέβιτ επιτέθηκε στα ΜΜΕ για την κάλυψη του σκανδάλου με τη διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών που έχει ονομαστεί «Signalgate». «Δεν υπήρξε καμία απολύτως συζήτηση για σχέδια πολέμου» δήλωσε η Λέβιτ, επαναλαμβάνοντας μήνυμα που είχε ήδη δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια πέρασε στην ευθεία επίθεση κατά του διευθυντή σύνταξης του The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, τον οποίο χαρακτήρισε «αντι-Τραμπικό» και εγγεγραμμένο Δημοκρατικό, ενώ αμφισβήτησε και την επαγγελματική του πορεία ως δημοσιογράφου, από την εποχή του Πολέμου στο Ιράκ μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του 2016.

 «Η πραγματική είδηση εδώ είναι η συντριπτική επιτυχία των αποφασιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατών Χούτι» συνέχισε η Λέβιτ.

Μετά από την επίθεση στον δημοσιογράφο που, κατά λάθος, προσκλήθηκε σε ομαδική συνομιλία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ μέσω της εφαρμογής Signal, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μετέφερε το βάρος των ευθυνών στον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Υποστήριξε ότι η απόφαση Τραμπ να εγκρίνει στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη οφειλόταν «στην ανικανότητα και την αξιοθρήνητη αδυναμία του Τζο Μπάιντεν στη διεθνή σκηνή».

Όπως είπε, οι Χούτι αποθρασύνθηκαν «άμεσα» μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν το 2021. «Η δύναμη και η αποφασιστικότητα του Προέδρου Τραμπ εξάλειψαν αυτούς τους τρομοκράτες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η Λέβιτ ολοκλήρωσε τις αρχικές της δηλώσεις και πέρασε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ένας εξ αυτών τη ρώτησε πόσο «άνετα» αισθανόταν ο Τραμπ με τις συζητήσεις που έγιναν στην ομαδική συνομιλία της εφαρμογής Signal μεταξύ κορυφαίων συνεργατών του.

Η απάντησή της ήταν πως η στάση του Τραμπ απέναντι στην υπόθεση παραμένει αμετάβλητη και ότι ο ίδιος επιθυμεί να δώσει εξηγήσεις. «Ο Πρόεδρος μου είπε ότι θα "χειριστεί ο ίδιος αυτή την ιστορία"» ανέφερε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η εφαρμογή Signal είναι «εγκεκριμένη» και έχει εγκατασταθεί σε κυβερνητικά τηλέφωνα από το Υπουργείο Άμυνας και τη CIA λόγω της υψηλής ασφάλειας που προσφέρει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην ακριβή φύση των συνομιλιών που έγιναν στην επίμαχη ομαδική συζήτηση.

Ένας δημοσιογράφος επισήμανε πως τα γραπτά μηνύματα που διέρρευσαν περιλάμβαναν ακριβή χρονικά σημεία για τις επικείμενες επιθέσεις, καθώς και πληροφορίες για τα στρατιωτικά μέσα που θα χρησιμοποιούνταν.

 «Πώς αλλιώς θα χαρακτηρίζατε αυτές τις συζητήσεις, αν όχι ως σχέδια πολέμου;», ρώτησε. Η Λέβιτ απάντησε πως τα μηνύματα περιείχαν «ευαίσθητες πολιτικές συζητήσεις», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι συνομιλίες θα έπρεπε να καθησυχάζουν τον αμερικανικό λαό για την «δυναμική» στρατιωτική ομάδα και ομάδα πληροφοριών του Τραμπ.

Επανέλαβε πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση για σχέδια πολέμου» και πως «δεν ανταλλάχθηκαν διαβαθμισμένα υλικά» στην επίμαχη συνομιλία.

Έρευνες Μασκ για το Signalgate

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ θα ερευνήσει πώς προστέθηκε, κατά λάθος, δημοσιογράφος του The Atlantic σε συνομιλία μέσω της εφαρμογής Signal, στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε η Καρολάιν Λέβιτ.

Ο Μασκ, πρόκειται να «διαπιστώσει πώς προστέθηκε αυτός ο αριθμός κατά λάθος» στη συνομιλία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Η συμβολή του, όπως υποστήριξε η Λέβιτ, θα συμβάλει στο να «διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί».