Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με τους διεμφυλικούς αθλητές και τη θεωρία των δύο φύλων κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον «Μήνα ιστορίας της Γυναίκας».

Οι τοποθετήσεις του αναζωπύρωσαν τη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων και την ταυτότητα φύλου στις ΗΠΑ.

Η αμφιλεγόμενη θέση του Τραμπ για τους διεμφυλικούς αθλητές

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στο ζήτημα της συμμετοχής διεμφυλικών αθλητών σε αγώνες γυναικών, εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την άποψή του: «Τα φύλα είναι δύο. Διαφωνεί κανείς; Το 98% συμφωνεί. Αφήστε το 2% να λέει. Όσες επεμβάσεις και να κάνετε, δεν θα γίνετε ποτέ γυναίκα».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου το ζήτημα της συμμετοχής διεμφυλικών αθλητριών σε γυναικείες κατηγορίες αθλημάτων αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ και διεθνώς, με τον πρώην πρόεδρο να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αποκλεισμού τους.



Τραμπ: Αναφορά στα αυξανόμενα ποσοστά αυτισμού

Ιδιαίτερη προσοχή προκάλεσε και η αναφορά του Τραμπ στο ζήτημα του αυτισμού, όπου έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση: «Παλιά, ήταν 1 στα 20.000 παιδιά με αυτισμό. Τώρα είναι 1 στα 36. Κάτι γίνεται εκεί έξω και πρέπει να το βρούμε. Και αυτό θα το κάνει ο Μπομπ (εννοεί τον Κένεντι)».

Η δήλωση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου στο ζήτημα του αυτισμού.



Αντιδράσεις από την κοινότητα των διεμφυλικών

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους διεμφυλικούς αθλητές έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Εκπρόσωποι της κοινότητας των διεμφυλικών χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις του ως επικίνδυνες και παραπλανητικές, υποστηρίζοντας ότι ενισχύουν τις διακρίσεις και την παραπληροφόρηση.

Πηγή εξωτερικής Φωτογραφίας: AP