Προ δύσκολων αποφάσεων θα βρεθεί σύντομα ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την Ουκρανία, προειδοποιούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Υποστηρίζουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κωλυσιεργεί εσκεμμένα ως προς την εφαρμογή της ανακωχής, εκμεταλλευόμενος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι θα επιτύχει το τέλος του πολέμου άμεσα. Στη βάση αυτή οι διαπραγματεύσεις στο Ριάντ δείχνουν να προχωράνε, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Από το τηλεφώνημα Πούτιν-Τραμπ, την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον περίμενε συμφωνία για ανακωχή, στη βάση όσων είχε ήδη αποδεχθεί η ουκρανική πλευρά. Έλαβε μόνο μια δέσμευση διακοπής επιθέσεων κατά ενεργειακών υποδομών και μια συμφωνία για περαιτέρω διαβούλευση σχετικά με την κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα Μάρκο Ρούμπιο: Θα εξετάσουμε τους όρους της Ρωσίας για κατάπαυση πυρός με Ουκρανία - Θα χρειαστεί χρόνος για μια ειρηνευτική συμφωνία
Οι διαπραγματεύσεις στο Ριάντ, μερικές ημέρες αργότερα, επικύρωσαν τη συμφωνία. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η Ρωσία βρήκε και πάλι τρόπο να ξεφύγει: Ξεκαθάρισε ότι για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει προηγουμένως να υπάρξει πλήρης άρση των δυτικών κυρώσεων στο εμπόριο ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων. Επί της ουσίας, ζητεί από την ΕΕ να προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων, κάτι που προβλέπει ομόφωνη απόφαση των «27». Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ανίτα Χίπερ, ξεκαθάρισε στους Financial Times ότι «μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την τροποποίηση ή την άρση των κυρώσεων είναι το τέλος της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και η άνευ όρων απόσυρση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας». Άρα, αδιέξοδο…


Η Ρωσία εμφανίστηκε επίσης αρνητική σε ένα άλλο σκέλος των αμερικανικών προτάσεων, που αφορούν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Και σε αυτή την περίπτωση, αφού ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε τον πρόεδρο Ζελένσκι, στη συνέχεια έπεσε πάνω στην ανυποχώρητη στάση του προέδρου Πούτιν, που δεν συζητά την εκχώρηση του ελέγχου του σταθμού, είτε στο Κίεβο, είτε στις ΗΠΑ. Την αμερικανική διαπραγματευτική θέση περιπλέκει η επιλογή να συνδεθεί του ουκρανικό με το σύνολο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Ενδεχομένως η σπουδή επίλυσης του ουκρανικού, συνδέεται με αμερικανικά σχέδια επίθεσης κατά των πυρηνικών του Ιράν, έχοντας τη σιωπηλή συγκατάθεση της Μόσχας, που πλέον δεν θα χρειάζεται το ιρανικό καθεστώς για να προμηθεύεται φθηνά drones. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, δεν χάνει ευκαιρία να εμπλέκει στις συζητήσεις με τον Πούτιν το σύνολο των διμερών σχέσεων – από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κίνα, και από το διμερές εμπόριο μέχρι το… χόκεϊ.


Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να αντιλαμβάνεται (έστω και αργά) τη ρωσική τακτική, δηλώνοντας «η Ρωσία θέλει ένα τέλος στον πόλεμο, αλλά ίσως και να σέρνει τα πόδια της». Πλην όμως έχει παγιδευτεί κι ο ίδιος πολιτικά, έχοντας υπερτονίσει πόσο δεινός διαπραγματευτής είναι και πόσο εμπιστεύεται τον Πούτιν. Είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να αποδειχθεί λάθος κάτι από τα δύο. Ή και τα δύο.