Στο χάος είναι βυθισμένη η Μιανμάρ μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, με τα 7,7 Ρίχτερ να ισοπεδώνουν τη χώρα επηρεάζοντας και άλλες περιοχές της Ασίας όπως την Ταϊλάνδη, όπου επίσης ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι υψηλός, αλλά και την Κίνα όπου αναφέρθηκαν ζημιές και τραυματισμοί. Εκείνο που αυξάνει στο «κόκκινο» την ανησυχία είναι το γεγονός ότι οι θάνατοι από τους σεισμούς θα μπορούσαν να φτάσουν τις δεκάδες χιλιάδες στη Μιανμάρ και άλλες περιοχές, όπως προειδοποιούν κι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

Πλήθος κτιριών κατέρρευσε μετά την ισχυρή δόνηση κάτι που κατέδειξε τις ευάλωτες υποδομές. Η οικονομική στήριξη που θα χρειαστεί η Μιανμάρ είναι μεγάλη τη στιγμή που ο Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια ενώ το ένα μετά το άλλο φτάνουν τα μηνύματα συμπαράστασης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι δραματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια.

«Ακούμε σειρήνες όλη την ώρα» λένε κάτοικοι στη Μιανμάρ που αγωνιούν για το κάθε λεπτό που περνά και βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς εφιάλτη. Η χρονική στιγμή κατά την οποία σημειώθηκε ο σεισμός είναι εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά και κοινωνικά. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ ενώ οι ΗΠΑ έχουν παγώσει το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής βοήθειας. Το στοιχείο που σχολιάζεται, τις τελευταίες ώρες, είναι ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίση, κανένα σύστημα συναγερμού για να προφυλαχθεί ο κόσμος. 

Σημειώνεται, δε, ότι η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της χούντας εξελίχθηκε σε ένοπλη εξέγερση, με διάφορες ένοπλες ομάδες να έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ και τις συγκρούσεις να έχουν αναγκάσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μιανμάρ: Τα συγκλονιστικά πλάνα από τον σεισμό

Από τον σεισμό-μαμούθ στη Μιανμάρ, οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 144 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 700, ενώ στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών φτάνουν μέχρι στιγμής τις εννέα και οι αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση ουρανοξύστη είναι 90.


Ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής είναι τόσο οι δηλώσεις διασωστών όσο και οι μαρτυρίες του κόσμου. «Πιστεύεται ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδες, πρόκειται για μία τεράστια καταστροφή», είπε διασώστης στο BBC, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλός, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστός, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας για τους αγνοούμενους συνεχίζονται.


Λόγω του ασύλληπτου αυτού δράματος, σε κατάταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί έξι περιοχές στη Μιανμάρ, ενώ στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης οι διασώστες ψάχνουν κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου που κατέρρευσε.


Το ρημαγμένο τοπίο στη Μιανμάρ καταγράφεται μέσα από τις εικόνες που δείχνουν σειρά κατεστραμμένων κτιρίων, ενώ σε ένα άλλο συγκλονιστικό βίντεο φαίνεται πισίνα σε ταράτσα στην Ταϊλάνδη να ξεχειλίζει από κτίριο που τραντάζεται.




Η δραματική έκκληση για βοήθεια στη χώρα

Η χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα.


«Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η χούντα στο Telegram.

Οι Αρχές της Μιανμάρ δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο απολογισμό θυμάτων και έχουν περιοριστεί να ανακοινώσουν ότι έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια σε πέντε πόλεις και κωμοπόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Εξάλλου έχουν καταρρεύσει δύο γέφυρες και έχει υποστεί ζημιές μεγάλος αυτοκινητόδρομος, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα Global New Light of Myanmar στον ιστότοπό της.

Ωστόσο το γεγονός ότι η στρατιωτική χούντα, που παραμένει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα μετά το πραξικόπημα του 2021, ζήτησε βοήθεια ενδέχεται να σημαίνει ότι ο σεισμός έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας καταστροφή.


Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της Ναϊπιντάου, όπου έχουν διακομιστεί πολλά θύματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανησυχεί για την κατάσταση φραγμάτων

Ο ισχυρός σεισμός στη Μιανμάρ έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και δημόσιες υποδομές, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση μεγάλων φραγμάτων, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Από την πλευρά του αξιωματούχος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) δήλωσε ότι οι αρχικές αναφορές από τον σεισμό των 7,7 βαθμών δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στην κεντρική Μιανμάρ.

Έξι περιοχές της Μιανμάρ έχουν πληγεί περισσότερο, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε ο Ερυθρός Σταυρός.

«Δημόσιες υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, περιλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και δημόσιων κτιρίων», σημείωσε η Μαρί Μανρίκ, Συντονίστρια του Προγράμματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γιανγκόν.

«Αυτή τη στιγμή ανησυχούμε για μεγάλα φράγματα, τα οποία οι άνθρωποι παρακολουθούν για να δουν σε τι κατάσταση είναι», τόνισε.

«Η γέφυρα που συνδέει τη Μάνταλεϊ με τη Σαγκάινγκ έχει καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει επιμελητειακά προβλήματα. Στη Σαγκάινγκ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων» στη Μιανμάρ, πρόσθεσε.

Το μήνυμα της ΕΕ

Για σπαρακτικές εικόνες από τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη μετά τον σεισμό έκανε λόγο η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», τόνισε σε ανάρτησή της στο Χ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν επιστρατευτεί οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Copernicus.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη. Στεκόμαστε μαζί σας σε πλήρη αλληλεγγύη», αναφέρει στην ανάρτησή της.

Οι δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία

Τραυματίες κείτονται έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου λόγω των ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο, με την είσοδο των επειγόντων να έχει καταρρεύσει εντελώς.

Εργαζόμενος στο νοσοκομείο έτρεξε πίσω από δημοσιογράφους λέγοντας: «Είναι μια περιοχή με πολλά θύματα». «Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να μας προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας.



Το χρονικό του φονικού σεισμού

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μανταλέι, με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ, σύμφωνα με το USGS.


Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει και οροφές κτιρίων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Στο μεταξύ αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν κάτοικοι της στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει και συντρίμμια στους δρόμους.

Αυτόπτης μάρτυρας από την πόλη δήλωσε: «Τρέξαμε όλοι έξω από το σπίτι όταν άρχισαν να τρέμουν τα πάντα. Είδα ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου. Όλοι στην πόλη μου έχουν βγει στους δρόμους και κανείς δεν τολμά να μπει ξανά μέσα στα κτίρια».

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας από τη Μανταλέι, η Χτετ Νάινγκ Οο, είπε στο Reuters ότι ένα τεϊοποτείο στο οποίο βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι έχει καταρρεύσει. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα», εξήγησε. «Η κατάσταση είναι πολύ κακή».


Τρίτος κάτοικος επεσήμανε ότι ένα τέμενος στην πόλη έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, που συνορεύει με τη Μιανμάρ, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν σημειωθεί στη Μιανμάρ

Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 έως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά έως τον νότο.

Το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε ταρακουνήσει την παλιά πρωτεύουσα Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να καταρρεύσουν τοίχοι σε ναούς σε αυτόν τον τουριστικό προορισμό.

Τον Νοέμβριο του 2012 σεισμός επίσης 6,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Οι ελλιπείς υποδομές, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας –κυρίως στις επαρχιακές περιοχές—και η άναρχη δόμηση των αστικών κέντρων έχουν καταστήσει τους κατοίκους της Μιανμάρ ιδιαίτερα ευάλωτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τους ειδικούς.