Μια ακόμα πολύ σκληρή δήλωση, βάζοντας στο στόχαστρο τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχολίασε σε ανάρτησή του ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν «ένα εξαιρετικό σχέδιο συμφωνίας για τα εμπορεύματα στο καθεστώς του Κιέβου». Όπως πρόσθεσε όμως, η αποδοχή ή η απόρριψή της θα οδηγήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το επιτελείο του σε αδιέξοδο.

Μεντβέντεφ: «Ρουά ματ»

«Αν το εγκρίνει, ο ναρκομανής και η παρέα του θα κρεμαστούν στο Μαϊντάν, όπως ο Μουσολίνι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην τύχη του Ιταλού δικτάτορα. «Αν το απορρίψει, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναφέρουν το καθεστώς Μπαντέρα. Ρουά ματ».

Δείτε την ανάρτησή του:


Υπενθυμίζεται ότι χθες, αναφερόμενος στη συμφωνία για τα ορυκτά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι η χώρα του έχει ήδη «πολλές τέτοιες συμφωνίες», ενώ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να στείλουν ένα τελικό προσχέδιο για εξέταση. Ωστόσο, άφησε σαφείς αιχμές για την αμερικανική πλευρά, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «αλλάζει συνεχώς τους όρους».

Bloomberg: Τι προβλέπει το deal που προτείνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για τα ορυκτά

Σύμφωνα με προσχέδιο του deal, που επικαλείται το Bloomberg, η Ουάσινγκτον απαιτεί να έχει το «δικαίωμα της πρώτης προσφοράς» για επενδύσεις σε όλα τα έργα υποδομής και φυσικών πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ πιέζουν για έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά στην Ουκρανία, αποκτώντας βέτο σε οποιονδήποτε δυνητικό ρόλο των άλλων συμμάχων του Κιέβου και υπονομεύοντας, παράλληλα, την προσπάθειά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν γίνει αποδεκτή, η «συμφωνία εταιρικής σχέσης» θα δώσει τεράστια ισχύ στις ΗΠΑ για τον έλεγχο των επενδύσεων στην Ουκρανία, σε έργα που περιλαμβάνουν δρόμους και σιδηρόδρομους, λιμάνια, ορυχεία, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών. Θα αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου επέκταση της οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε έκταση μετά τη Ρωσία, ακριβώς τη στιγμή που επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ.

Παράλληλα, η συμφωνία θα παρέχει στις ΗΠΑ την πρώτη αξίωση για τα κέρδη που μεταφέρονται σε ένα ειδικό επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης, το οποίο θα ελέγχεται από την Ουάσιγκτον. Είναι σημαντικό επίσης ότι το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τα υλικά και οικονομικά οφέλη που παρέχονται στην Ουκρανία από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ως συνεισφορά τους σε αυτό το ταμείο.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν την εν λόγω αναθεωρημένη συμφωνία σε αξιωματούχους στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο, λέει το Bloomberg. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και το τελικό προσχέδιο ενδέχεται να περιέχει αναθεωρήσεις, με τις παρεμβάσεις της ουκρανικής πλευράς.