Τουλάχιστον 1.000 έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία. Ο σεισμός, που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, προκάλεσε τον θάνατο 1.002 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.376, διευκρίνισαν οι αρχές, που απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV, άλλοι 30 άνθρωποι αγνοούνται εξαιτίας του σεισμού.

Ο σεισμός, που είχε μικρό εστιακό βάθος, σημειώθηκε χθες βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ (κέντρο) γύρω στις 08:20 ώρα Ελλάδας (12:50 ώρα Μιανμάρ και 13:20 ώρα Ταϊλάνδης) ενώ, μερικά λεπτά αργότερα, ακολούθησε νέος σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών. Οι σεισμοί προκάλεσαν χάος και καταστροφές στη Μιανμάρ, με κατάρρευση κατοικιών, κτηρίων, γεφυρών ή χώρων λατρείας, σε μια χώρα εξαντλημένη από την εμφύλια σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μετα το πραξικόπημα της χούντας.

Ο σεισμός είναι ο πιο ισχυρός που σημειώθηκε στη Μιανμάρ σε διάστημα μεγαλύτερο των 100 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ (USGS), ενώ έγινε αισθητός μέχρι 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό.


Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί από τον σεισμό - Kαταφθάνει διεθνής βοήθεια

Διεθνής βοήθεια άρχισε σήμερα να καταφθάνει στη Μιανμάρ, όπου σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε χθες Παρασκευή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Μανταλέι –η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ– και άλλες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος στη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.



Ομάδα 37 διασωστών από την Κίνα έφθασε τα ξημερώματα στη Γιανγκόν (πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ), μεταφέροντας προηγμένο εξοπλισμό και φάρμακα, όπως αναφέρει η κινεζική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε 120 έμπειρους διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και γιατρούς για την περίθαλψη τραυματιών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με αξιωματούχους στη Μιανμάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μιανμάρ έχει επίσης πληγεί από φυσικές καταστροφές και η διεθνώς απομονωμένη χούντα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει επαρκώς. Σε μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, ο ηγέτης της χούντας Μιν Αούνγκ Λάινγκ κάλεσε «κάθε χώρα» να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ή να ενισχύσει οικονομικά τις προσπάθειες αρωγής των σεισμοπαθών.

Ο σεισμός των 7,7 βαθμών και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν σκόρπισαν τον τρόμο σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων. Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, διασώστες έψαχναν όλη τη νύχτα για επιζώντες στα ερείπια ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε, καταπλακώνοντας δεκάδες εργάτες. Οι ταϊλανδικές αρχές αναφέρουν ότι εννέα άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί και περίπου 100 αγνοούνται. Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της Μπανγκόκ κατασκήνωσαν σε πάρκα της πόλης, φοβούμενοι να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους.


Αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια έστειλε η Ινδία

Η Ινδία έστειλε αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της, την επομένη του ισχυρού σεισμού που έπληξε μια χώρα ήδη ρημαγμένη από εμφύλιο πόλεμο. Ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είχε απευθύνει χθες, Παρασκευή, έκκληση για διεθνή βοήθεια, προσκαλώντας "κάθε χώρα, κάθε οργανισμό" να έρθει και να προσφέρει βοήθειά στη Μιανμάρ, όπου ο σεισμός έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 694 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 1.670, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό.

india-voitheia-mianmar

Το γεγονός ότι η στρατιωτική εξουσία, απομονωμένη μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021, κάλεσε σε βοήθεια από το εξωτερικό προκαλεί φόβους για μεγάλης κλίμακας καταστροφή. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 απογειώθηκε με προορισμό τη Μιανμάρ μεταφέροντας κιτ υγιεινής, κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. "Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης την πτήση αυτή", διευκρίνισε. "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης", είπε, υποσχόμενος επιπρόσθετη βοήθεια.