Σβήνουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στη Μιανμάρ όσο περνούν οι ώρες, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν ακόμα και με τα χέρια τους να καθαρίσουν τα ερείπια, ελπίζοντας να βρουν κάποιον ζωντανό, δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο κοντά στη Μανταλέι, ισοπεδώνοντας δεκάδες κτίρια και προκαλώντας ζημιές σε άλλες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο της πόλης.

Η παροχή βοήθειας δεν είναι δυνατή σε πολλές περιοχές λόγω των διαλυμένων δρόμων, των κατεστραμμένων γεφυρών και των δυσκολιών που συνεπάγονται σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.



Η αναζήτηση επιζώντων διεξάγεται κυρίως από τους ντόπιους κατοίκους, χωρίς τη βοήθεια βαρέως εξοπλισμού, μετακινώντας τα ερείπια με τα χέρια και φτυάρια σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ένας μετασεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ το απόγευμα της Κυριακής προκάλεσε τρόμο, αλλά στη συνέχεια οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν.

Πολλοί από το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Μανταλέι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, είτε επειδή έμειναν άστεγοι από τον σεισμό –ο οποίος έπληξε και τη γειτονική Ταϊλάνδη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους εκεί– είτε από τον φόβο ότι οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση κτιρίων που έχουν αποσταθεροποιηθεί.


Mη προσβάσιμες πολλές περιοχές

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 1.644 νεκροί και 3.408 τραυματίες στη Μιανμάρ, αλλά πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί, ενώ οι περισσότερες διασωστικές προσπάθειες γίνονται με τα χέρια, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να απομακρύνουν τα ερείπια, δήλωσε η Κάρα Μπραγκ, υπεύθυνη του Catholic Relief Services στη Γιανγκόν.

«Κυρίως είναι ντόπιοι εθελοντές, άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν τους αγαπημένους τους», ανέφερε η Μπραγκ, έπειτα από ενημέρωση που έλαβε από συνάδελφό της στη Μανταλέι.

«Έχω δει επίσης αναφορές ότι ορισμένες χώρες στέλνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης στη Μανταλέι για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες, αλλά τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό τραυματιών, υπάρχει έλλειψη ιατρικών προμηθειών και οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή και καθαρό νερό», πρόσθεσε.

Η οργάνωση έστειλε μια ομάδα οδικώς την Κυριακή για να αξιολογήσει τις πιο επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων, ώστε να μπορέσει να στοχεύσει καλύτερα την ανταπόκρισή της.

Με το αεροδρόμιο της Μανταλέι να έχει υποστεί ζημιές και τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νέπιτο να έχει καταρρεύσει, όλες οι εμπορικές πτήσεις προς τις πόλεις έχουν διακοπεί.


Μιανμάρ: Πιστεύεται ότι πολλοί άλλοι παραμένουν θαμμένοι, μεταδίδει Κινεζικό μέσο

Οι επίσημες προσπάθειες αρωγής στη Νέπιτο δίνουν προτεραιότητα στα κυβερνητικά γραφεία και τις κατοικίες των υπαλλήλων, αφήνοντας τους ντόπιους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να σκάβουν με τα χέρια στα ερείπια των κατοικημένων περιοχών, υπό τον καυτό ήλιο και με τη μυρωδιά του θανάτου να πλανάται στον αέρα.

Μια ομάδα από τη γειτονική Κίνα διέσωσε έναν ηλικιωμένο άνδρα που είχε παγιδευτεί για σχεδόν 40 ώρες κάτω από τα ερείπια νοσοκομείου στη Νέπιτο, ενώ πιστεύεται ότι πολλοί άλλοι παραμένουν θαμμένοι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Μιανμάρ βρίσκεται πάνω στο ρήγμα Sagaing, ένα μεγάλο ρήγμα που εκτείνεται από βορρά προς νότο και διαχωρίζει την Ινδική πλάκα από την πλάκα Sunda.

Ο σεισμός σημειώθηκε όταν ένα τμήμα του ρήγματος μήκους 200 χιλιομέτρων (125 μιλίων) υπέστη ρήξη, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται στο κέντρο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Sagaing, Mandalay, Magway και Bago, καθώς και της πολιτείας Shan.

Λόγω των εκτεταμένων τηλεπικοινωνιακών βλαβών, μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες από περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων Μανταλέι και Νέπιτο.