Τον κρυφό ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος των New York Times, Adam Entous, ο οποίος διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα για πάνω από έναν χρόνο, παίρνοντας πάνω από 300 συνεντεύξεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς και στελέχη μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Βελγίου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Τουρκίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύο μήνες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, μια μυστική αυτοκινητοπομπή παρέλαβε δύο Ουκρανούς στρατηγούς από το Κίεβο. Με τη συνοδεία Βρετανών κομάντος, το ταξίδι τους ξεκίνησε προς τη Γερμανία. Ο προορισμός τους; Η στρατιωτική βάση Clay Kaserne στο Βισμπάντεν, ένα από τα πιο μυστικά κέντρα του πολέμου. Εκεί, οι Ουκρανοί στρατηγοί συναντήθηκαν με τον Αντιστράτηγο Κρίστοφερ Τ. Ντόναχιου, διοικητή της 18ης Αεροπορικής Μεραρχίας των ΗΠΑ. Η συνεργασία που συμφωνήθηκε έμελλε να γίνει ένα από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα μυστικά του πολέμου στην Ουκρανία. Η στρατηγική αυτή αφορά τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, τον συντονισμό επιχειρήσεων και την παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής. Στο Βισμπάντεν, αξιωματικοί των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σχεδίασαν επιτυχείς αντεπιθέσεις, χρησιμοποιώντας αμερικανικές πληροφορίες για ακριβή στοχοποίηση.

Διαβάστε ακόμα Bild: Η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με το ΝΑΤΟ έως το τέλος της δεκαετίας - Ποιες οι απαιτήσεις της Μόσχας

Ουκρανία: Τα μυστικά χτυπήματα με τη βοήθεια των ΗΠΑ, που αποδυνάμωσαν τη Ρωσία

Οι Ουκρανοί, με αμερικανική υποστήριξη, κατέστρεψαν τον 58ο Ρωσικό Στρατό Φρουρών Συνδυασμένων Όπλων, ένα από τα πιο ισχυρά στρατιωτικά σχήματα της Ρωσίας. Επιπλέον, με επιχειρησιακή υποστήριξη από τη CIA, χτυπήθηκε η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. Από το χτύπημα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η συμμαχία δοκιμάστηκε. Οι Ουκρανοί θεώρησαν τους Αμερικανούς υπερβολικά παρεμβατικούς, ενώ από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί η Ουκρανία δεν ακολουθούσε πιστά τις συμβουλές τους. Η πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και της στρατιωτικής ηγεσίας οδήγησε σε στρατηγικές αποφάσεις που έφεραν αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Σήμερα, η αμερικανο-ουκρανική συμμαχία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η νέα ηγεσία στις ΗΠΑ αμφισβητεί τη σύμπραξη, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον της υποστήριξης. Ωστόσο, η κρυφή αυτή συνεργασία αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της ουκρανικής αντίστασης, αποδεικνύοντας πως μια καλά οργανωμένη στρατηγική μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ακόμα και σε έναν άνισο πόλεμο.