To νήμα του πολιτικού μέλλοντος της Μαρίν Λε Πεν κόπηκε καθώς κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές για τα επόμενα πέντε χρόνια, όμως την ίδια στιγμή ένας νέος κύκλος ανοίγει και το όνομα του Ζορντάν Μαρντελά που τη διαδέχεται πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μπαρντελά αναμένεται να φέρει νέο αέρα στη γαλλική ακροδεξιά με τις ιδέες αλλά και την εμφάνισή του να μην μείνουν απαρατήρητες. 

Με τη Γαλλία να βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση, η Μαρίν Λε Πεν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία την ώρα που δημοσκοπήσεις θεωρούσαν ότι είναι πολύ πιθανό να διαδεχθεί τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.



Αυτόματα ανοίγει ο δρόμος για τον Ζορντάν Μπαρντελά, που ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού τον Νοέμβριο του 2022. Το πουλέν της Μαρίν Λε Πεν, όπως χαρακτηρίζουν τον Μπαρντελά τα διεθνή ΜΜΕ, έχει ήδη στη φαρέτρα του σχεδόν μια δεκαετία στην πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων πέντε ετών ως το κορυφαίο μέλος του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νέος, ωραίος, κυκλοφορεί πάντα με κοστούμι, έχει τα μαλλιά του καλοχτενισμένα και είναι «trend» στο TikTok.

Γαλλία: Τα δημοσιεύματα για τον Μπαρντελά και την επόμενη μέρα στην ακροδεξιά

Στον γαλλικό Τύπο, ήδη πάντως, τα περισσότερα πρωτοσέλιδα φέρου τίτλους όπως «Σούπερ σταρ Μπαρντελά», «Η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς», «Υπέρλαμπρος λαϊκισμός» και «Η παγίδα Μπαρντελά».

Το αμερικανικό δίκτυο Politico, από την πλευρά του, τον είχε παρουσιάσει σαν κούκλο σε συσκευασία αλά Barbie και το κουτί γράφει «Τέλειο χαμόγελο, τέλειο στιλ! Ακροδεξιός αλλά με επιρροή Boy Band».

Η Λε Πεν έχει περιγράψει τον Μπαρντέλα ως θεόσταλτο δώρο στην προσπάθειά της να αποτοξινώσει τη φήμη του κόμματος και να το προετοιμάσει για την εξουσία. «Ο Ζορντάν Μπαρντελά δεν επηρεάζεται από το ταμπού που περιβάλλει την ψήφο του Εθνικού Μετώπου», έχει δηλώσει παλαιότερα η σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς, αναφερόμενη στο πρώην όνομα του κόμματός της, το οποίο συνδέθηκε με τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, αρνητή του Ολοκαυτώματος.

«Είναι μέρος μιας νέας γενιάς», όπως υποστηρίζει. Σύμφωνα με το Politico, Λεπέν και Μπαρντελά εργάστηκαν εντατικά για να αποκαταταστήσουν την εικόνα του κόμματος Εθνική Συσπείρωση.

Ο Μπαρντελά θεωρείται καλός στις συζητήσεις, ατακαδόρος και χωρίς να αποκαλύπτει πολλά για τον εαυτό του, θα πουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν.

Σύμμαχοι Μακρόν για Μπαρντελά

Οι σύμμαχοι του Μακρόν έχουν κατά καιρούς υποβαθμίσει τον πιθανό αντίκτυπό του, λέγοντας ότι ο Μπαρντελά είναι δημοφιλής, αλλά μια παροδική μόδα… που θα περάσει.

Όσον αφορά στην δικαστική υπόθεση της Μαρίν Λε Πεν, έφυγε από την αίθουσα του δικαστηρίου προτού ανακοινωθεί η ποινή της, φανερά εκνευρισμένη και χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Άμεση και έντονη ήταν η ανακοίνωση του Ζορντάν Μπαρντελά, που έγραψε στο Χ ότι δεν υπήρξε μόνον άδικη καταδίκη της Λεπέν, αλλά «η γαλλική δημοκρατία εκτελείται».

Εάν η Λε Πεν δεν μπορέσει να ασκήσει επιτυχώς έφεση κατά της απόφασης πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Εθνικός Συναγερμός είναι πιθανό να ζητήσει από τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 29χρονο πρόεδρο του κόμματος, να αναλάβει. Μάλιστα, σε μια πιθανή πρόβλεψη της δικής της αποχώρησης από το προσκήνιο, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV λίγο πριν από την καταδίκη ότι ο Μπαρντέλα έχει «την ικανότητα να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Το χρονικό της καταδίκης της Λεπέν

Το δικαστήριο του Παρισιού έκρινε σήμερα ένοχη την Μαρίν Λε Πεν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και της επέβαλε, μεταξύ άλλων, ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι πέντε ετών κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να κατέβει υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, εκτός από την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, ένοχοι κρίθηκαν και άλλοι 8 ευρωβουλευτές του κόμματος της, καθώς και άλλα 12 άτομα, βοηθοί τους.

Σύμφωνα επίσης με την απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού, επί σειρά ετών το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (της τάξης των 4 εκατ. ευρώ) για να πληρώνει, μέσω εικονικών συμβάσεων εργασίας, τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι – ως όφειλε – τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η Μαρίν Λεπέν τα γνώριζε όλα αυτά από το 2009, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο στόχος δεν ήταν ο προσωπικός πλουτισμός της.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι επί της αρχής η επιβολή της ποινής της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι είναι επιβεβλημένη στην περίπτωση της Λε Πεν.

Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή και τα άλλα δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, όπως και πρόστιμο 100.000 ευρώ.