Σύμφωνα με έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε στην Washington Post, οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα παρείχαν ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Το απόρρητο έγγραφο με τίτλο «Ενδιάμεση Στρατηγική Καθοδήγηση Εθνικής Άμυνας» αποκαλύπτει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική στρατηγική άμυνας, με επίκεντρο πλέον την Κίνα και όχι την Ευρώπη.

Washington Post: Οι λεπτομέρειες του εγγράφου του Πενταγώνου

Το έγγραφο που αποκαλύφθηκε περιέχει μυστικές οδηγίες του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, όπου αναγνωρίζεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην Ευρώπη εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την Ευρώπη μόνο με τις πυρηνικές αποτρεπτικές τους ικανότητες, ενώ οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα μπορούσαν να βασίζονται αποκλειστικά σε αμερικανικά στρατεύματα που δεν απαιτούνται για την αποτροπή της Κίνας.

Η παραδοχή αυτή έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων εκκλήσεων του Χέγκσεθ και άλλων ανώτερων αξιωματούχων προς τους Ευρωπαίους συμμάχους να αυξήσουν τις επενδύσεις στη δική τους άμυνα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ.

Η στροφή των ΗΠΑ προς την Κίνα και μακριά από την Ευρώπη

Στο έγγραφο του Πενταγώνου υποστηρίζεται η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής της αμερικανικής στρατιωτικής εστίασης στην Κίνα, με κύρια ανησυχία μια πιθανή σύγκρουση στον Ειρηνικό για την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν θεωρείται στρατηγικής σημασίας τόσο γεωπολιτικά όσο και για την εξειδικευμένη μεταποιητική της παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, είχε δεσμευτεί να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Αντίθετα, ο Τραμπ έχει δείξει διαφορετική προσέγγιση, έχοντας σχολιάσει στο παρελθόν ότι το νησί «δεν μας δίνει τίποτα».

Οι επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Η ξεκάθαρη παραδοχή για την Ευρώπη έρχεται παρά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες υποχρεώνουν τα μέλη να βοηθούν το ένα το άλλο σε περίπτωση ανάγκης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο παρελθόν, μόνο οι ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί αυτή τη ρήτρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, συναντώντας τότε σημαντική ευρωπαϊκή αντίδραση.

Σύμφωνα με τη Washington Post, το έγγραφο περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα θέατρα». Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι το υπόμνημα φέρει «τα αποτυπώματα» του Heritage Foundation, με «ορισμένα αποσπάσματα που είναι σχεδόν λέξη προς λέξη αντιγραφές κειμένου που δημοσιεύθηκε από το think tank πέρυσι».

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ και οι προκλήσεις για τους συμμάχους

Το έγγραφο του Πενταγώνου ενοποιεί τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν τους συμμάχους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ασία να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών δαπανών.

Ως αποτέλεσμα, οι σύμμαχοι της Αμερικής παγκοσμίως θα ενθαρρυνθούν να πρωτοστατήσουν στην αποτροπή της επιθετικότητας από:

  • Τη Ρωσία
  • Τη Βόρεια Κορέα
  • Το Ιράν

Παράλληλα, το Πεντάγωνο αναμένεται να θέσει σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση μαχητικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες «αποσταθεροποιούν περιφερειακά» αλλά δεν πραγματοποιούν διεθνείς επιθέσεις.

Η ευρωπαϊκή ανησυχία για τη ρωσική απειλή

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια ρωσική εισβολή εάν ο Πούτιν επεκτείνει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία. Χαρακτηριστικά, ο ανώτατος στρατηγός της Γερμανίας προειδοποίησε στο Radio 4 του BBC ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, με περίπου 250.000 νεκρούς στρατιώτες και συνολικά 900.000 απώλειες, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέγεθος του στρατού του σε έως και 1,5 εκατομμύριο ενεργούς στρατιώτες, ξεπερνώντας σε αριθμό όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι φθάνουν κάθε χρόνο στην ηλικία στρατολόγησης, με όλους τους άνδρες ηλικίας 18-30 ετών να υπόκεινται σε ένα έτος εθνικής θητείας. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία διαθέτει τεράστιους αριθμούς στρατιωτικά εκπαιδευμένων και ικανών μαχητών σε εφεδρεία, γεγονός που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό σε περίπτωση σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.