Περισσότεροι από 380 εκατ. χριστιανοί υποφέρουν από διώξεις και διακρίσεις για την πίστη τους, αναφέρουν οι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Σε πολλές έρευνες για τις θρησκευτικές ελευθερίες έχει εκφραστεί η ανησυχία για την παγκόσμια αύξηση και την εξάπλωση των διώξεων κατά των χριστιανών από επίσημα χείλη. Από τη Συρία έως την Αφρική, αλλά ακόμα και στην Κύπρο οι χριστιανοί δέχονται διωγμούς ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Ζουν μακριά από τις εστίες τους, οι ναοί τους είναι ή σφραγισμένοι ή κατεστραμμένοι και σε κάποιες χώρες, όπως η Συρία και η Αφρική, οι χριστιανοί αποκεφαλίζονται.

Διαβάστε ακόμα: Συρία: "Οι Αλαουίτες εξοντώνονται και οι Χριστιανοί φεύγουν" - Δραματικό μήνυμα από τον Πατριάρχη Αντιοχείας

Το συμπέρασμα είναι ότι οι τελευταίοι είναι η πλέον διωκόμενη κοινωνική, θρησκευτική ομάδα στον πλανήτη, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ κάνουν λόγο για αριθμόρεκόρ στη σύγχρονη Ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους επτά πιστούς παγκοσμίως διώκεται, ένας στους πέντε στην Αφρική και δύο στους πέντε στην Ασία, ενώ παρατηρείται αύξηση των καταστροφών σε χώρους λατρείας, σχολεία και σπίτια χριστιανών. Σε ανακοινώσεις του 2024 και του 2025, ο οργανισμός Open Doors (οργανισμός για τις θρησκευτικές ελευθερίες) έχει τονίσει ότι  «οι περισσότεροι διωκόμενοι χριστιανοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή την περιοχή όπου ζουν, ενώ υπάρχουν ακόμη περιστάσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου υφίστανται διωγμό. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ζητούν να λάβουν πόρους και υποστήριξη για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Συρία ή την Ουκρανία». Οι διώξεις κατά των χριστιανών μπορεί να σημαίνουν περιορισμό της πρόσβασης στην Αγία Γραφή, στην Εκπαίδευση, στην εργασία και αποθάρρυνσή τους να ομολογούν την πίστη τους. Οι διωγμοί και η χριστιανική πίστη όμως συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Αν εξετάσουμε αυτή τη στιγμή τις περιοχές του πλανήτη όπου η Εκκλησία αναπτύσσεται περισσότερο, θα αντιληφθούμε ότι οι περιοχές αυτές βιώνουν τη μεγαλύτερη δίωξη. Αρα όσο διώκονται οι πιστοί, τόσο δυναμώνει η πίστη τους, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Το τεράστιο αυτό θέμα έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τοπικές Εκκλησίες, που είτε βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη είτε σε κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πολλές φορές μοναχικά και χωρίς τη συμπαράσταση των μεγάλων δυνάμεων, της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών, όπως ενδεχομένως θα περίμεναν.

siria_xristianoi_2

Οι εξελίξεις στη Συρία προκαλούν έντονη ανησυχία για το μέλλον των χριστιανών στη χώρα

Οι εξελίξεις στη Συρία, που προκαλούν έντονη ανησυχία για το μέλλον των χριστιανών στη χώρα, αλλά και η κατάσταση των ναών στα Κατεχόμενα, που μέχρι σήμερα καταπατούνται, κυριάρχησαν και στις εργασίες της έκτακτης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα 24 Μαρτίου υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ.κ. Γεωργίου.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια από τις ανακοινώσεις τις πολύ ηχηρές που έχουν γίνει ως τώρα, αφού το ποίμνιό της αντιμετωπίζει ένα είδος διωγμού από τα πάτρια εδάφη και τις εκκλησίες τους. Η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή και την πρόσφατη κατάρρευση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου της κατεχόμενης κοινότητος Βουνού, εξέτασε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι ναοί και στηλίτευσε την άρνηση των κατοχικών Αρχών να επιτρέψουν την επιδιόρθωσή τους. Αλλωστε, δεκάδες ναοί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πνίγονται στα χορτάρια, ζημιές στους τρούλους και στο εσωτερικό τους δεν επισκευάζονται, με αποτέλεσμα να σωριάζονται και να εξαφανίζονται ναοί που ήταν σημείο αναφοράς για τους Κυπρίους και όλη την Ορθοδοξία πριν από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Αυτό συνιστά επιδίωξη της Τουρκίας για εξαφάνιση κάθε ίχνους που μαρτυρά την επί αιώνες παρουσία των χριστιανών στα κατεχόμενα  εδάφη, καταγγέλλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι διώξεις κατά των χριστιανών μπορεί να σημαίνουν περιορισμό της πρόσβασης στην Αγία Γραφή, στην Εκπαίδευση, στην εργασία και αποθάρρυνσή τους να ομολογούν την πίστη τους

Θεωρείται μάλιστα εμπαιγμός η εξαγγελία μέτρων οικοδόμησης, τάχα, εμπιστοσύνης, όταν δεν επιτρέπεται η επιδιόρθωση των ναών  από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και όταν οι ελάχιστοι ναοί που επιδιορθώνονται δεν παραχωρούνται για τις έστω και περιοδικές λατρευτικές ανάγκες των προσφυγοποιηθέντων κατοίκων των κοινοτήτων αυτών. Η Ιερά Σύνοδος μάλιστα καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να αρθούν στο ύψος της αποστολής τους, μεριμνώντας για επίλυση των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών αυτών θεμάτων. Εντονη όμως είναι και η ανησυχία για το μέλλον των χριστιανών στη Συρία, όπως σε κάθε ευκαιρία τονίζει η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία γνωρίζει και από διωγμούς και από προσφυγιά και από καταπατήσεις.

«Η βία, οι καταπιεστικές διακρίσεις και οι απροκάλυπτες σφαγές στις οποίες συστηματικά υπόκεινται οι χριστιανοί έχουν ήδη μειώσει επικίνδυνα τον χριστιανικό πληθυσµό στη χώρα. Πρόκειται για µια γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία δεκαετία και µε έξαρση τους τελευταίους µήνες», τονίζει εν συνόδω η Εκκλησία της Κύπρου. «Αν δεν υπάρξει διεθνής παρέµβαση, οι χριστιανοί δεν θα επιβιώσουν σε βάθος χρόνου», προειδοποιεί. Πρέπει να τονισθεί ωστόσο ότι γίνεται µια γενναία αναφορά και στην αδιαφορία της Ευρώπης, η οποία, όπως λέει η εν λόγω ανακοίνωση, «φοβάται περισσότερο να µην κατηγορηθεί για ισλαµοφοβία παρά να προστατεύσει τους Χριστιανούς.

siria_xrisrianoi_1
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, πάντως, έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια µεγάλο πλήγµα λόγω της δραµατικής συρρίκνωσης του ορθόδοξου ποιµνίου του και το µέλλον των χριστιανών στη Μέση Ανατολή διαγράφεται ζοφερό. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναζητηθεί από τους ισχυρούς της Γης λύση που να αντέξει στον χρόνο. ∆εν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή η εξάλειψη του χριστιανισµού από τα µέρη στα οποία ακούστηκε το πρώτο µήνυµα του Ευαγγελίου και διαδόθηκε ο χριστιανισµός.


Eπιστολή συµπαράστασης

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Γεώργιος, σε επιστολή συµπαράστασής του προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας, µεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην Τουρκία, τονίζοντας ότι κατά τη συνήθη και διαχρονική τακτική της, που στοχεύει σε εθνικό και θρησκευτικό καθάρισµα, επιδιώκει το αποτέλεσµα αυτό διά του εκφοβισµού. Μάλιστα, τονίζει ότι φοβάται πως θα πράξει ό,τι έπραξε και στην Ιµβρο και την Τένεδο, αφού ανάγκασε τους ανθρώπους να αναχωρήσουν για το εξωτερικό ώστε να βρουν ασφάλεια. Οµοίως έπραξε και στην Κύπρο επί πεντηκονταετία και πλέον, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του, την οποία παραχώρησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Στην Κύπρο σήµερα συνεχίζεται η κατάληψη του 37% της πατρώας γης, µε πάνω από 560 ναούς να έχουν καταστραφεί, ενώ η Τουρκία απειλεί µε κατάληψη ολόκληρης της γης. Ωστόσο, οι χριστιανοί που δέχονται τον µεγαλύτερο και πιο ακραίο διωγµό ζουν στη Βόρεια Κορέα, στη Σοµαλία, στη Λιβύη, στην Ερυθραία, στην Υεµένη, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στο Σουδάν, στο Ιράν και στο Αφγανιστάν, σε χώρες δηλαδή για τις οποίες οι ειδήσεις γι' αυτό το θέµα είναι περιορισµένες ή και εξαφανισµένες, σύµφωνα πάντα µε τα επίσηµα στοιχεία της οργάνωσης Open Doors.

Σφαγές χριστιανών στη Λαϊκή ∆ηµοκρατία του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική

Εν τω µεταξύ, οι πρώτες µέρες του 2025 έφεραν ένα κύµα ανησυχητικών ειδήσεων από τη Λαϊκή ∆ηµοκρατία του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική, όπου σφαγιάστηκαν 70 χριστιανοί στην περιοχή Λουµπερό, κοντά στα σύνορα της χώρας µε την Ουγκάντα και τη Ρουάντα, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι χριστιανοί κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού απήχθησαν και οδηγήθηκαν δεµένοι σε περιοχή κοντά στα σπίτια τους, όπου αποκεφαλίστηκαν, σύµφωνα µε την αναφορά του οργανισµού Open Doors. Με αφορµή τις επιθέσεις αυτές τον περασµένο Ιανουάριο, που άφησαν πίσω τους νεκρούς και τραυµατίες στην επαρχία του Νορντ-Κιβού, το International Christian Concern (µία οικουµενική, µη κυβερνητική, χριστιανική οργάνωση, µε έδρα την Ουάσινγκτον, που στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώµατα των χριστιανών και των θρησκευτικών µειονοτήτων) επισήµανε ότι η βία στοχεύει χριστιανούς και έχει αποδεκατίσει εκκλησίες.  «Χάνουµε αθώους χριστιανούς ξανά και ξανά», λένε οι κάτοικοι µε φόβο και κρυφά στους παρατηρητές των οργανώσεων. Οι Συµµαχικές ∆ηµοκρατικές ∆υνάµεις (ADF) είναι αυτές που ευθύνονται για τις σφαγές και σχηµατίστηκαν από µουσουλµάνους αντάρτες από την Ουγκάντα, οι οποίες λυµαίνονται για τρεις δεκαετίες την ανατολική Λ.∆. Κονγκό και κατηγορούνται για χιλιάδες θανάτους αµάχων και την ιδιαίτερα εχθρική στάση προς τον χριστιανισµό.

Την ίδια ώρα, για να τερµατιστεί η εµπόλεµη κατάσταση που δοκιµάζει τους κατοίκους της Γκόµας προσεύχονται ο επίσκοπος κ. Τιµόθεος και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της περιοχής. Η Επισκοπή Γκόµας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης µετά την εισβολή των ανταρτών του Μ23 στο Ανατολικό Κονγκό. Από την ηµέρα που ξέσπασαν τα τραγικά γεγονότα, που έχουν επιφέρει χιλιάδες θύµατα, µέχρι και σήµερα η Επισκοπή Γκόµας αγωνιά. Στο επίκεντρο των µαχών βρέθηκαν οι ενορίες της πόλης και το Επισκοπείο, που είναι διάτρητο από σφαίρες, όπως αναφέρουν στις επίσηµες επιστολές τους προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Γκόµας, κ. Τιµόθεος, και ο Ελληνας κληρικός, αρχιµανδρίτης Νικηφόρος Κοµποτής, έζησαν την εισβολή και, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, περιµένουν µόνο ένα θαύµα για να ηρεµήσει η κατάσταση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/03/2025.