Για τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ετοιμάζεται η ΕΕ που καταρτίζει ειδικό σχέδιο αντίμετρων. Στην Κομισιόν υπολογίζουν ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα έχουν τη μορφή ενός κατ’ αποκοπή ποσοστού (flat percentage) ύψους έως και 25% για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, που έχουν υπολογιστεί βάσει των εμπορικών «φραγμών» που επιβάλλει ήδη η ΕΕ στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Στις 2 Απριλίου, ημέρα «απελευθέρωσης» κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινωθεί σειρά δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με τις Βρυξέλλες να έχουν σχεδιάσει ήδη «έξυπνα» αντίποινα. «Όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να δώσουμε την πιο αποτελεσματική απάντηση» επισημαίνουν πηγές από την Κομισιόν, ενόψει των επικείμενων νέων δασμών.

Αντίμετρα ΕΕ στους δασμούς Τραμπ: Πέντε τομείς στο επίκεντρο

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ήδη καταγράψει πέντε συνολικούς τομείς που αναφέρονται, και για τους οποίους ο Τραμπ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: την αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, μέταλλα -όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο-, την ξυλεία και τους ημιαγωγούς. Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται, ενώ η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να πληγεί από τους αντίστοιχους ύψους 25% που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Στην Κομισιόν εκτιμούν ωστόσο ότι και οι άλλοι τρεις τομείς είναι εξίσου σημαντικοί, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία και παραγωγή, ειδικά στον τομέα των μετάλλων ή της υλοτομίας, που είναι κρίσιμοι για συγκεκριμένες πολιτείες «κλειδιά» για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών σε δύο χρόνια για την ανάδειξη των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, η Κομισιόν σχεδιάζει να «χτυπήσει» με δασμούς προϊόντα και πολιτείες που έχουν σημασία για τους Ρεπουμπλικανούς, όπως η Τζόρτζια ή η Λουιζιάνα, από όπου για παράδειγμα εκλέγεται ο νυν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Σε κάθε περίπτωση, για τις Βρυξέλλες τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς βασικός σκοπός της είναι να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον. Γι’ αυτό, άλλωστε, καθυστέρησε την επαναφορά των αντίμετρων του 2018 -που σήμερα είναι σε αναστολή- για τα μέσα Απριλίου.

Πάντως, οι εκ νέου συνομιλίες του Επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στις Βρυξέλλες ήδη υπολογίζουν, άλλωστε, ότι η κατάσταση ειδικά στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των φαρμακευτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, ενώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ελάχιστες και για τους άλλους τομείς. Γι’ αυτό προετοιμάζουν «ισορροπημένη και στοχευμένη» απάντηση με τις μεγαλύτερες δυνατές επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία και μάλιστα σταδιακά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Πηγή: DW