Σε προχωρημένο στάδιο σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης φαίνεται πως βρίσκονται οι «διαπραγματεύσεις» του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αναμένεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να επαναλειτουργήσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2026. Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα πως οι εργασίες ανακαίνισης έχουν ολοκληρωθεί τι η πρόθεση που πλέον εκφράζεται από το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Άγκυρα είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης -που αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για το Φανάρι- να επαναλειτουργήσει ως το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Το θέμα τέθηκε πρόσφατα και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου (ιφτάρ), που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ της Πέμπτης (27 Μαρτίου) σε εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων στην Άγκυρα. Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχοντας τιμητική θέση εξ αριστερών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ο γηραιότερος εκ των εκπροσώπων των θρησκευτικών μειονοτήτων, είχε την ευκαιρία να συζητήσει, σε πολύ θερμό κλίμα, μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ομογένεια και το Φανάρι, με τον Τούρκο πρόεδρο να δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τα όσα του ετέθησαν.

*Διαβάστε ακόμα: Θεολογική Σχολή της Χάλκης: 54 χρόνια από την απόφαση παύσης λειτουργίας της - Το αιώνιο "δόλωµα" στα παζάρια της Άγκυρας


Σε αναζήτηση θετικής είδησης για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η αισιοδοξία που εκπέμπεται πλέον μετά το ιφτάρ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτυπώθηκε και στα όσα είπε κατά τη διάρκεια του επίσημου αυτού δείπνου ο Ερντογάν στους παρισταμένους. «Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτό το χαρακτηριστικό μας σε μια περίοδο που η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός και ο φανατισμός αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Η συγκέντρωση, που διοργανώνουμε κάθε χρόνο, είναι πολύ πολύτιμη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η χώρα του διαθέτει την εμπειρία να επιτρέπει σε «διαφορετικές θρησκείες, αιώνες και πολιτισμούς να ζουν μαζί», με τα λόγια του να αποκτούν ιδιαίτερη αξία υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στην Τουρκία, μετά τη φυλάκιση Ιμάμογλου. Στο ρεπορτάζ επαναφέρονται δηλώσεις αναλυτών, στις οποίες ούτε λίγο πολύ τονίζεται πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία η Άγκυρα παρουσιάζει τρόπον τινά ως μέρος των ελληνοτουρκικών (ενώ δεν είναι), καθώς και ως μια δική της «παραχώρηση» ή ένα δείγμα «καλής θέλησης», στο παρόν μομέντουμ θα πρόσφερε στην Τουρκία μια «καλή είδηση» προς τα έξω, την ώρα που η αξιοπιστία της «βάλλεται» διεθνώς λόγω Ιμάμογλου, στη λογική της «κατάφωρης παραβίασης του Κράτους Δικαίου» και των πολιτικών ελευθεριών που καταπατώνται.

Τελευταία φορά, πάντως, που είχε συζητηθεί το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εκ του σύνεγγυς μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαρθολομαίου ήταν τον Ιούνιο στην Ελβετία στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρήνη. Λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος διαπίστωνε πως αξιολογεί ως θετικό σημάδι το γεγονός πως για πρώτη φορά σημειώνεται κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα θέμα που η Αθήνα έθετε στην Άγκυρα σταθερά. Και πράγματι, ήταν τον περασμένο Μάιο όταν γνωστοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, είχε επισκεφθεί, κατ' εντολήν Ερντογάν, τις εγκαταστάσεις της Σχολής προκειμένου να επιθεωρήσει τα «υπό εξέλιξη έργα ανακαινίσεως», με τον ίδιο να δηλώνει εκ των υστέρων πως «θα ήθελε να δει ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης», παρότι αυτό αποτελεί «απόφαση του τουρκικού ΥΠΕΞ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ενώ είχε, παράλληλα, υπογραμμίσει πως επρόκειτο για ένα ζήτημα «σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας».