«Ημέρα Απελευθέρωσης»: Έτσι ονομάζει ο Ντόναλντ Τραμπ τη σημερινή ημέρα (2/4), η οποία ενδέχεται να είναι και μια «Μαύρη Τετάρτη» για τις αγορές, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει σήμερα τους νέους αμοιβαίους δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, σε μια δραματική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει κλιμακωθεί, αλλάζοντας τον χάρτη των οικονομικών σχέσεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Τραμπ: Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες εν όψει των ανακοινώσεων για τους δασμούς
Η επικοινωνιακή διάσταση που έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος στις σημερινές ανακοινώσεις (στις 23:00 ώρα Ελλάδας) δεν περιορίζεται μόνο στον χαρακτηρισμό της ημέρας αυτής ως «Liberation Day», αλλά παράλληλα, όπως είπε σε σχετική ενημέρωση η Καρολάιν Λέβιτ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, θα γίνει με την παρουσία όλου του υπουργικού συμβουλίου. Θα διοργανωθεί στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου (θα είναι μάλιστα το πρώτο rose garden event της νέας κυβέρνησης), ενώ και το όνομα της εκδήλωσης επίσης δεν είναι τυχαίο: «MAKE AMERICA WEALTHY AGAIN», είναι ο τίτλος της, κατ'αναλογία της καμπάνιας του Ρεπουμπλικανού «Make America Great Again».
Στόχος είναι «να γίνει η Αμερική η μεταποιητική υπερδύναμη του κόσμου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ την παραμονή της ανακοίνωσης. Σε σχέση με το τι πρόκειται πάντως να ανακοινωθεί, παραμένει άγνωστο, αν και αυτό που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι ανταποδοτικοί δασμοί απέναντι σε κράτη ή μπλοκ χωρών, την ώρα που μέχρι τώρα η πάγια εμπορική πρακτική ήταν ανακοινώσεις δασμών σε συγκεκριμένα αγαθά. Την ίδια ώρα, οι εν λόγω δασμοί αναμένεται να τεθούν άμεσα σε ισχύ, όπως αναφέρει το Reuters, μαζί μάλιστα με τους δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα. Παράλληλα, οι αμοιβαίοι δασμοί που θα ανακοινωθούν σήμερα φαίνεται πως θα πέσουν πάνω από άλλους δασμούς, όπως αυτούς που φαινομενικά έχουν σκοπό να τιμωρήσουν το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα επειδή δεν σταμάτησαν το λαθρεμπόριο φαιντανύλης.
Πληροφορίες, μάλιστα, που αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι ότι θα μπορούσε να μπει ένα γενικό δασμολογικό όριο της τάξης του 20%, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται πως μέχρι και χθες ήταν σε διαβουλεύσεις με το οικονομικό-εμπορικό του τιμ.
Ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε χθες στο Fox News ότι οι πρόσθετοι δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν σχεδόν 600 δισ. δολάρια τα ετήσια έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το 2024, τα συνολικά έσοδα από τους δασμούς ήταν 77 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες του Ναβάρο, η κυβέρνηση προγραμματίζει την είσπραξη πάνω από 6 τρισ. δολαρίων σε ομοσπονδιακά έσοδα την επόμενη δεκαετία που είναι τετραπλάσια από τα 1,5 τρισ. δολάρια που υπολογίζεται για τις φορολογικές περικοπές του Τραμπ το 2017.
Πέραν των εσόδων στην φορολογία, ο Αμερικανός πρόεδρος ευελπιστεί να «εξισορροπήσει» το πεδίο στις εμπορικές συναλλαγές, λέγοντας πως «ήμαστε πιο καλοί με άλλους από ό,τι εκείνοι με εμάς» και πως αυτό πρέπει να αλλάξει.
«Οι δασμοί που επιβλήθηκαν το 2018, ήταν σχετικά στοχευμένοι σε συγκεκριμένες χώρες, συγκεκριμένους τύπους προϊόντων, και με αρκετές εξαιρέσεις που μπήκαν στο παιχνίδι. Αλλά τώρα οι δασμοί είναι ευρύτεροι ως προς το πεδίο εφαρμογής τους, τόσο σε προϊόντα όσο και σε χώρες» λέει στο Axios η Liz Hempel, συνεργάτης της McKinsey & Company.
Τραμπ: Μικρά τα περιθώρια ελιγμών για τις επιχειρήσεις εξαιτίας των νέων δασμών
Οι δασμοί στην προηγούμενη θητεία του Τραμπ, για παράδειγμα, επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα. Αυτό σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις είχαν περισσότερες επιλογές για να αναδρομολογήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να αποφύγουν τους φόρους εισαγωγής, όπως η μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας στο Βιετνάμ ή το Μεξικό. Αυτή τη φορά όμως οι επιχειρήσεις έχουν πολύ μικρότερο περιθώριο ελιγμών στην αγορά.
Αυτό που μπορούν να κάνουν σύμφωνα με το Axios είναι:
- να αυξήσουν τις τιμές, ελπίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα καταστρέψει την υπερβολική ζήτηση.
- να απορροφήσουν τα υψηλότερα τιμολόγια με τη μορφή χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής τους, αλλά να κρατούν τους πελάτες (και τον Λευκό Οίκο) ευχαριστημένους. Σε επιχειρήσεις χαμηλού περιθωρίου, μπορεί να είναι αδύνατο χωρίς να υποστούν ζημίες.
- να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος για τους προμηθευτές
- να επαναφέρουν την παραγωγική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία μπορεί να διαρκέσει δύο ή περισσότερα χρόνια, δεδομένης της πολυπλοκότητας της δημιουργίας νέας παραγωγικής ικανότητας.
Οι αντιδράσεις και οι διεργασίες με επίκεντρο το Βιετνάμ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως είναι έτοιμη να αντιδράσει στις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε πως οι δασμοί θα έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» σε όλους, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε σήμερα (2/4) πως η απάντηση θα δοθεί την «κατάλληλη στιγμή». Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται προς Ανατολάς: στο Βιετνάμ, το οποίο θα επισκεφθούν στις 9 Απριλίου Ευρωπαίοι ηγέτες ήτοι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, ενώ λίγες ημέρες μετά, το Ανόι θα επισκεφθεί ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.
Η Κίνα, η ΕΕ, το Μεξικό και το Βιετνάμ είναι μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ, με τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον να μοιάζει δεδομένο πως θα τις επηρεάσουν.