ΗΠΑ: Ο Τραμπ "κλωτσάει" για το ReArm Europe - Τι ζητά ο Ρούμπιο από τους ευρωπαίους ομολόγους του
Τι αναφέρει το Reuters
Ο προβληματισμός των ΗΠΑ κορυφώνεται μετά την πρόταση της Κομισιόν στα μέσα Μαρτίου για το πρόγραμμα ReArm Europe

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ για ενδεχόμενες επιπτώσεις, σε περίπτωση που αποκλείσει αμερικανικές εταιρείες από εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τη δική της αμυντική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, τα μηνύματα της Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες έρχονται, την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει τη δική της αμυντική βιομηχανία, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό των αγορών ορισμένων κατηγοριών αμερικανικών όπλων.
Διαβάστε ακόμα: "Κλειδώνουν" οι δασμοί του Τραμπ: Σήμερα η "Ημέρα Απελευθέρωσης" ή "Μαύρη Τετάρτη" - Τι θα ανακοινωθεί
Σύμφωνα με το Reuters, τα πρώτα βήματα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης περικοπής της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία και της χαλάρωσης της πίεσης στη Μόσχα, έχουν «εκνευρίσει» τους Ευρωπαίους συμμάχους, ωθώντας πολλούς να αναρωτηθούν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αξιόπιστος εταίρος.Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μειωμένη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ
Σημειώνεται πως, στα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και τη συγκέντρωση κονδυλίων σε κοινά αμυντικά έργα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για μειωμένη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να σημαίνουν μικρότερο ρόλο για τις εταιρείες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εδρεύουν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες στο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι, σε μια συνάντηση στις 25 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε στους υπουργούς Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις αμυντικές προμήθειες των χωρών της ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Μάλιστα, σύμφωνα με δύο από τις πηγές, ο Ρούμπιο ανέφερε ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός αμερικανικών εταιρειών από τους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από την Ουάσινγκτον, κάτι που οι δύο αυτές πηγές ερμήνευσαν ως αναφορά στους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ.
Ένας διπλωμάτης από τη Βόρεια Ευρώπη, που δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση της Βαλτικής, ανέφερε ότι πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι τους είχαν ενημερώσει πως τυχόν αποκλεισμός από τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ θα θεωρούνταν ακατάλληλος.
«Ο Ρούμπιο σχεδιάζει να συζητήσει τις προσδοκίες ότι οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικά όπλα κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Είναι ένα θέμα που ο υπουργός έχει θέσει και θα συνεχίσει να θέτει», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ χαιρετίζει τις πρόσφατες προσπάθειες των Ευρωπαίων συμμάχων να «ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια», αλλά προειδοποίησε κατά της δημιουργίας νέων εμποδίων που αποκλείουν τις αμερικανικές εταιρείες από τα ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. «Η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία κάνει τη Συμμαχία ισχυρότερη», δήλωσε ο ίδιος. Τα υπουργεία Εξωτερικών πάντως της Λετονίας και της Εσθονίας δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στο επίκεντρο η πρόταση ReArm Europe
Ο προβληματισμός των ΗΠΑ κορυφώνεται μετά την πρόταση της Κομισιόν στα μέσα Μαρτίου για το πρόγραμμα ReArm Europe, το οποίο προβλέπει την έκδοση δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για κοινά αμυντικά έργα. Αν και η Κομισιόν επιμένει ότι θα υπάρχουν τρόποι για συμμετοχή εξωευρωπαϊκών εταιρειών, ειδικοί επισημαίνουν πως πρακτικά θα συναντούν σημαντικά διοικητικά και θεσμικά εμπόδια.
Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός της Ένωσης αποσκοπεί στην ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης, κάτι που ερμηνεύεται ως απάντηση στη μεταβλητή στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους. Ορισμένες χώρες της ΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που περιλάμβαναν την προσωρινή διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και την άμβλυνση της πίεσης προς τη Μόσχα.