Εμπορικός "πόλεμος" Τραμπ: Δασμοί 20% σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ, 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ - Τι σημαίνουν για την Ελλάδα
Ξημερώνει η "Ημέρα Απευλευθέρωσης"
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα και "αμοιβαίους δασμούς" σε προϊόντα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Η «Ημέρα της Απελευθέρωσης», όπως την αποκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑμε την ανακοίνωση δασμών-σοκ στις εισαγωγές από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις, με τον Τραμπ να υπόσχεται αναγέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το σχέδιό του για τους δασμούς από τον Κήπο των Ρόδων, επιβάλλοντας 25% στα αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο με άμεση εφαρμογή από τα μεσάνυχτα και 20%στα προϊόντα από την Ευρωπαική Ένωση.
Δείτε τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς:
Δασμοί 25% σε όλα τα οχήματα ξένης κατασκευής από τα μεσάνυχτα
Μιλώντας για τους δασμούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρχικά επεσήμανε ότι μερικές φορές ο «φίλος (είναι) χειρότερος από τον εχθρό».
Επεσήμανε ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στη Νότια Κορέα και πάνω από το 90% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα σε αυτές τις χώρες.
«Η Ford πουλάει πολύ λίγα» σε άλλες χώρες, λέει ο Τραμπ, μια ανισορροπία που έχει «αποδεκατίσει» τις αμερικανικές βιομηχανίες. «Γι’ αυτό με ισχύ από τα μεσάνυχτα θα επιβάλουμε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό», λέει ο Τραμπ.
Οι εμπορικές ανισορροπίες στο στόχαστρο του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ονομαστικά και στον Καναδά για τους δασμούς που επιβάλλει στα γαλακτοκομικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη δεν εισάγει πουλερικά από τις ΗΠΑ, ενώ η Αυστραλία αρνείται να εισάγει αμερικανικό μοσχαρίσιο κρέας.
«Θα γίνουμε ξανά πλούσιοι γιατί πήραν πολύ πλούτο από εμάς», τόνισε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν το κόστος για πάρα πολλές χώρες διεθνώς που όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν κάτι, αρνούνται.
Χλευάζοντας τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο Τραμπ δήλωσε: «Θέλουμε να σας στείλουμε τα αυτοκίνητά μας. Θέλουμε να σας στείλουμε τα πάντα, αλλά δεν θα πάρουμε τίποτα από όσα έχετε».
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραπονέθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θέλουν τα αμερικανικά πουλερικά και ότι η Αυστραλία αρνείται να αγοράσει αμερικανικό βοδινό κρέας. «Δεν θα πάρουν καθόλου από το βοδινό κρέας μας. Δεν το θέλουν, δεν θέλουν να επηρεάσει τους αγρότες τους», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα «δεν θέλουν να πουλάμε το ρύζι μας εκεί».
Η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» και οι αμοιβαίοι δασμοί
Μιλώντας στην εκδήλωσή του για την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στη χαρακτηριστική του γλώσσα «Πρώτα η Αμερική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αποσύρονται από την παγκόσμια σκηνή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν με μια μονομερή πολιτική οικονομικής παράδοσης», τόνισε. «Πρέπει να φροντίσουμε τον λαό μας και πρέπει να φροντίσουμε πρώτα τον λαό μας».
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν «αμοιβαίους δασμούς» σε όλες τις χώρες «περίπου στο μισό» από ό,τι επιβάλλουν στις αμερικανικές εξαγωγές. Παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα στο ακροατήριο, έδειξε ότι η Κίνα «χρεώνει» τις ΗΠΑ με δασμό 67%, οπότε οι ΗΠΑ θα χρεώσουν την Κίνα με δασμό 34%.
Σύμφωνα με το διάγραμμα που παρουσίασε ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τους εξής δασμούς:
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) April 2, 2025
Το μήνυμα στους ηγέτες που ζητούν «εξαιρέσεις»
Ο Τραμπ έχει πει ότι οι ηγέτες του κόσμου που επιθυμούν εξαίρεση από τους «αμοιβαίους δασμούς» του θα πρέπει να αλλάξουν την εμπορική τους πολιτική.
«Τερματίστε τους δικούς σας δασμούς, ρίξτε τους φραγμούς σας, μην χειραγωγείτε τα νομίσματά σας», είπε, «και αρχίστε να αγοράζετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών προϊόντων».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8wg70vzsrld)
«Υπερασπιζόμαστε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας»
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι με τους δασμούς-σοκ που ανακοίνωσε, η κυβέρνησή του υπερασπίζεται τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των ΗΠΑ.
Επέκρινε συγκεκριμένα τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Καναδάς στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Δεν είναι δίκαιο για τους αγρότες μας. Δεν είναι δίκαιο για τη χώρα μας», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρέχουν μεγάλες επιδοτήσεις σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό για να τις «κρατήσουν για τις επιχειρήσεις τους».
Οι επιπτώσεις των δασμών Τραμπ για την Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική ομογένεια, τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της εισαγωγικής πίτας για τις ΗΠΑ. Παραδόξως, οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να καταστήσουν τα ελληνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά, καθώς πωλούνται ήδη σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Τα στοιχεία από εκθέσεις της ελληνικής Πρεσβείας και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν το 2024 κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 4,9% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον 5ο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα, μετά την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Κύπρο. Η εξέλιξη αυτή με τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα στην αμερικανική αγορά, ιδιαίτερα σε τομείς όπου δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός με την εγχώρια παραγωγή των ΗΠΑ.
Κυβερνητική πηγή για δασμούς Tραμπ: Προφανώς δεν είναι καλά νέα, αν και αναμενόμενα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για την επιβολή «αμοιβαίων» τελωνειακών δασμών, ανάλογων με αυτούς που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ στα αμερικανικά προϊόντα.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή στην Αθήνα σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ με τις οποίες ανακοίνωσε δασμούς 20% σε όλα τα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε: «Προφανώς δεν είναι καλά νέα, αν και αναμενόμενα».
Τι είναι οι δασμοί και τι εξυπηρετούν
Οι δασμοί είναι φόροι που επιβάλλονται στα εισαγόμενα αγαθά και όπως όλοι οι φόροι, αποτελούν πηγή κρατικών εσόδων, εξηγεί το Bloomberg. Οι χώρες βασίζονται σε δασμούς για να υποστηρίξουν τις τοπικές βιομηχανίες καθιστώντας τα ξένα προϊόντα πιο ακριβά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα χρησιμοποιεί και ως μοχλό για την επίτευξη στόχων εξωτερικής πολιτικής.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το εμπόριο
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών στον κόσμο, αγοράζοντας προϊόντα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Το μεγαλύτερο εμπορικό τους έλλειμμα είναι με την Κίνα, από όπου εισάγει 279 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα εξάγει, ακολουθούμενη από την ΕΕ με 208 δισ. δολάρια.
Το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ ανέρχεται σε 1,6 τρις ευρώ, αλλά μόνο τρεις χώρες – η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία – απολαμβάνουν πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε αγαθά ήταν 57 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ. Το 2023, η Γερμανία πούλησε αγαθά αξίας 144 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ αφορούσαν αυτοκίνητα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πούλησαν αγαθά αξίας 87 δισ. ευρώ στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων αξίας 8,25 δισ. ευρώ.
Η Ιρλανδία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική ανισορροπία, ένα πλεόνασμα 50 δισ. ευρώ που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ από μεγάλες πολυεθνικές των ΗΠΑ. Αλλά έχει επισημανθεί με συνέπεια από τον Τραμπ και θεωρείται ιδιαίτερα εκτεθειμένο.
Η Ιταλία έχει εμπορικό πλεόνασμα 41 δισ. ευρώ, πουλώντας αγαθά αξίας περίπου 65 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. Τα συσκευασμένα φάρμακα και τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου 5 δισ. ευρώ και 4,66 δισ. ευρώ του συνόλου των εξαγωγών αντίστοιχα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πιο ισορροπημένη σχέση με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά μεμονωμένων εξαγωγών της Βρετανίας, αξίας 60,4 δισ. λιρών σε αγαθά το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 15,3% του παγκόσμιου συνόλου. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 57,9 δισ. £ σε αγαθά από τις ΗΠΑ.