Κύμα αντιδράσεων και εκκλήσεις για «πολιτιστική εξέγερση» σημειώνονται στην Ιταλία, με αφορμή τις άγριες δολοφονίες δύο φοιτητριών, οι οποίες βρέθηκαν νεκρές με διαφορά 48 ωρών η μία από την άλλη, ανεβάζοντας τον αριθμό των γυναικοκτονιών στη χώρα από την αρχή του έτους σε 11. Οι δολοφονίες πυροδότησαν διαδηλώσεις στη Μεσσήνη, τη Ρώμη και άλλες ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μπολόνια, το βράδυ της Τετάρτης (2/4).

Πρόκειται για τη Σάρα Καμπανέλα, μια 22χρονη φοιτήτρια Βιοϊατρικής, η οποία μαχαιρώθηκε σε στάση λεωφορείου στην πόλη Μεσσήνη (Μεσίνα) της Σικελίας το απόγευμα της Δευτέρας (31/3) και πέθανε, ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Ο συμφοιτητής της Στέφανο Αρτζεντίνο συνελήφθη αργότερα στην πόλη Nότο, με τον δικηγόρο του, Ραφαέλε Λεόνε, να αναφέρει στον ιταλικό Τύπο ότι ο 27χρονος ομολόγησε τη δολοφονία. Ο εισαγγελέας της Μεσσήνης, Aντόνιο ντ'Αμάτο ισχυρίστηκε ότι ο Αρτζεντίνο είχε «επίμονα και επανειλημμένα» παρενοχλήσει την Καμπανέλα από τότε που ξεκίνησε τη σχολή πριν από δύο χρόνια.

Η δεύτερη φοιτήτρια που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη είναι η 22χρονη Iλάρια Σούλα, η οποία σπούδαζε Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης και το σώμα της βρέθηκε σε μια βαλίτσα σε μια δασική περιοχή έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης (2/4). Η 22χρονη είχε εξαφανιστεί από τις 23 Μαρτίου και φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Ως ύποπτος για τη δολοφονία της και για απόκρυψη του πτώματος ανακρίνεται από την αστυνομία ο πρώην φίλος της, Mαρκ Σάμσον 23 ετών. Η Aντονέλα Πολιμένι, πρύτανης του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα, είπε ότι ο θάνατος της Σούλα ήταν μια «αποτρόπαια και βάναυση γυναικοκτονία που μας αφήνει άφωνους και συντετριμμένους». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει πλέον να παραμένουμε και να παρακολουθούμε περιστατικά γυναικοκτονίας».


Τεταμένο οτο κλίμα στην Ιταλία για τη δολοφονία δύο φοιτητριών

Ενός λεπτού σιγή για την Καμπανέλλα τηρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μεσσήνης, με τη Τζιοβάννα Σπατάρι, πρύτανη του πανεπιστημίου, να λέει ότι οι φοιτητές ήταν «εξοργισμένοι από αυτή την πολλοστή γυναικοκτονία». Λόγω των δολοφονιών των δύο νεαρών κοριτσιών, έχει ανανεωθεί ο πολιτικός διάλογος για τη βία κατά των γυναικών στην Ιταλία, όπου σημειώθηκαν 113 γυναικοκτονίες το 2024, εκ των οποίων οι 99 διαπράχθηκαν από συγγενείς, συντρόφους ή πρώην συντρόφους.

Η γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος «Εμείς οι Μετριοπαθείς», Mάρα Καρφάνια κάλεσε σε μια «πολιτιστική εξέγερση» αναφέροντας στην εφημερίδα La Stampa: «Από κανονιστική άποψη, η Ιταλία είναι πιο προηγμένη από άλλες χώρες, αλλά πολιτιστικά δεν έχουμε καταφέρει να εξελιχθούμε με την ίδια ταχύτητα. Για αυτό χρειαζόμαστε μια εξέγερση κοινή σε όλους».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που εισήγαγε για πρώτη φορά έναν νομικό ορισμό της γυναικοκτονίας στο ποινικό δίκαιο, τιμωρώντας την με ισόβια κάθειρξη ενώ αυξάνει τις ποινές για εγκλήματα, όπως καταδίωξη, σεξουαλική βία και φαινόμενα «revenge porn». Ο νόμος υιοθετήθηκε μετά την έντονη αντίδραση του κοινού στη δολοφονία της Τζούλια Κετσετίν, μιας 22χρονης φοιτήτριας που δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από τον πρώην φίλο της, Φίλιπο Τουρέτα. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Δεκέμβριο.

Όπως υποστήριξε μια ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος, τώρα χρειάζεται μια «αποφασιστική δράση πρόληψης» για να σταματήσει αυτή η «συνεχής σφαγή γυναικών», ξεκινώντας από την εκπαίδευση στα σχολεία.