«Kατάπληκτες» δήλωσαν oι δύο βουλεύτριες του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας από την απόφαση των αρχών του Ισραήλ να μην τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα. Η Αμπτισάμ Μοχάμεντ και η Γιουάν Γιάνγκ δήλωσαν ότι είναι «ζωτικής σημασίας» οι βουλευτές να είναι σε θέση να «δουν από πρώτο χέρι» την κατάσταση επί του πεδίου στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι εκτίμησε χθες Σάββατο το βράδυ «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι οι αρχές του Ισραήλ δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα στις δύο βουλεύτριες.



Ισραήλ: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Βρετανία - Τι λένε οι Βρετανίδες βουλεύτριες

Σε κοινή τους ανάρτηση στο Χ σήμερα η Μοχάμεντ και η Γιανγκ επεσήμαναν: «Μείναμε κατάπληκτες από την πρωτοφανή κίνηση των αρχών του Ισραήλ να αρνηθούν την είσοδο σε δύο Βρετανίδες βουλεύτριες στο ταξίδι μας με στόχο να επισκεφθούμε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη». «Είναι ζωτικής σημασίας οι βουλευτές να μπορούν να δουν από πρώτο χέρι την κατάσταση στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή», πρόσθεσαν.

Στην ανακοίνωσή τους η δύο βουλεύτριες τόνισαν: «Είμαστε δύο από τους πολλούς βουλευτές που μίλησαν τους τελευταίους μήνες στο κοινοβούλιο για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «οι βουλευτές θα πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να μιλούν με ειλικρίνεια στη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να φοβούνται ότι θα στοχοθετηθούν». Οι δύο Βρετανίδες βουλεύτριες διευκρίνισαν ότι το ταξίδι αυτό οργανώθηκε από βρετανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις με στόχο «να επισκεφθούν ανθρωπιστικά έργα αρωγής και κοινότητες στη Δυτική Όχθη».

Η απέλασή τους έρχεται εν μέσω της επανέναρξης, μετά από μια σύντομη εκεχειρία, της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, στην οποία έχει σκοτώσει 1.249 ανθρώπους από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της λωρίδας.

Εν μέσω της οργής στο Ισραήλ για τη μεταχείριση των βουλευτών, η ηγέτης των Συντηρητικών, Kemi Badenoch, αντιμετώπισε επίσης κριτική αφού είπε στο Sky News: «Πιστεύω ότι κάθε χώρα πρέπει να μπορεί να ελέγχει τα σύνορά της, και αυτό κάνει το Ισραήλ, από όσο καταλαβαίνω». Είπε ότι καταλάβαινε ότι «έρχονταν για να κάνουν κάτι που δεν τους επιτρεπόταν και γι' αυτό σέβομαι αυτήν την απόφαση». Σε απάντηση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο X: «Είναι ντροπιαστικό να επευφημείτε μια άλλη χώρα για την κράτηση και την απέλαση δύο Βρετανών βουλευτών. Λέτε το ίδιο για τους βουλευτές των Τόρις που έχουν απαγορευτεί από την Κίνα;».



Τι λέει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο Ντέιβιντ Λάμι τόνισε ότι «ξεκαθάρισε» στο Ισραήλ ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζονται Βρετανοί βουλευτές». «Είναι απαράδεκτο, αντιπαραγωγικό και βαθιά ανησυχητικό ότι δυο μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου που συμμετείχαν σε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία η οποία ταξίδεψε στο Ισραήλ τέθηκαν υπό κράτηση και τους απαγορεύθηκε η είσοδος από τις ισραηλινές αρχές», είχε επισημάνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ. «Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στην αναβίωση της εκεχειρίας και των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα», πρόσθεσε ο Λάμι.