Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον: Τι θα επιδιώξει ο ηγέτης του Ισραήλ για δασμούς, Γάζα και Ιράν
Οι επιδιώξεις Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να εξαιρέσει το Ισραήλ από τους δασμούς, που ανέρχονται σε 17% στις εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με τη δραματική αύξηση των δασμών, την ένταση με το Ιράν και τον πόλεμο στη Γάζα να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έφθασε στην Ουάσινγκτον προερχόμενος από την Ουγγαρία και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός του Ισαρήλ Νετανιάχου θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να εξαιρέσει τη χώρα του από τους δασμούς, που ανέρχονται σε 17% στις εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων.
Αμέσως μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, και τον εκπρόσωπο Εμπορίου του Λευκού Οίκου, Τζέιμισον Γκριρ. «Είμαι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ για το κρίσιμο για την ισραηλινή οικονομία θέμα», δήλωσε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει από τη Βουδαπέστη. «Πιστεύω ότι αυτό αντανακλά την ειδική προσωπική σχέση και τον μοναδικό δεσμό ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που είναι ζωτικής σημασίας αυτήν τη στιγμή».
Το Ισραήλ προσπάθησε να γλιτώσει τη νέα φορολογική επιβάρυνση, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα την περασμένη Τρίτη, την παραμονή των ανακοινώσεων του Τραμπ, αίροντας το σύνολο των δασμών που απέμεναν επί του 1% των αμερικανικών προϊόντων. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλογίζουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με το Ισραήλ, έναν από τους βασικούς προορισμούς της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Το ταξίδι του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον αποτελεί επίσης ένα μέσον για να παίξει το παιχνίδι και να δείξει στον Τραμπ ότι το Ισραήλ τον ακολουθεί, σύμφωνα με τον Yannay Spitzer, καθηγητή Οικονομίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. «Δεν θα εκπλαγώ αν ανακοινωθούν υποχωρήσεις προς το Ισραήλ (...) και αυτό θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες».
Σχετικά με το θέμα του Ιράν, ο Τραμπ έχει καλέσει την Τεχεράνη σε «απευθείας διαπραγματεύσεις» επί νέας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και έχει απειλήσει το Ιράν με βομβαρδισμό σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί απέρριψε τον διάλογο με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «στερείται νοήματος». «Η πρόταση του Ιράν για έμμεσες διαπραγματεύσεις είναι μία πρόταση γενναιόδωρη, υπεύθυνη και σώφρων (...). Προς το παρόν, αποφασίζουμε να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχουμε προτείνει», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη περιμένει την απόφαση των ΗΠΑ. «Οι απειλές κατά του Ιράν, αν υλοποιηθούν, θα προκαλέσουν ταχεία, άμεση και συνολική απάντηση», προειδοποίησε.
Αμέσως μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, και τον εκπρόσωπο Εμπορίου του Λευκού Οίκου, Τζέιμισον Γκριρ. «Είμαι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ για το κρίσιμο για την ισραηλινή οικονομία θέμα», δήλωσε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει από τη Βουδαπέστη. «Πιστεύω ότι αυτό αντανακλά την ειδική προσωπική σχέση και τον μοναδικό δεσμό ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που είναι ζωτικής σημασίας αυτήν τη στιγμή».
Τι θα επιδιώξει ο Νετανιάχου στη συνάντηση με τον Τραμπ για τους δασμούς
Σύμφωνα με τον Jonathan Rynhold, διευθυντή Πολιτικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Bar-Ilan του Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου θα επιδιώξει να αποσπάσει εξαίρεση από τους δασμούς για λογαριασμό του Ισραήλ. Μία τέτοια εξαίρεση θα ωφελήσει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά θα ικανοποιήσει και τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή δεν είναι διατεθειμένοι να έρθουν αντιμέτωποι με τον Τραμπ για το θέμα, σύμφωνα με τον Jonathan Rynhold.Το Ισραήλ προσπάθησε να γλιτώσει τη νέα φορολογική επιβάρυνση, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα την περασμένη Τρίτη, την παραμονή των ανακοινώσεων του Τραμπ, αίροντας το σύνολο των δασμών που απέμεναν επί του 1% των αμερικανικών προϊόντων. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλογίζουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με το Ισραήλ, έναν από τους βασικούς προορισμούς της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Το ταξίδι του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον αποτελεί επίσης ένα μέσον για να παίξει το παιχνίδι και να δείξει στον Τραμπ ότι το Ισραήλ τον ακολουθεί, σύμφωνα με τον Yannay Spitzer, καθηγητή Οικονομίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. «Δεν θα εκπλαγώ αν ανακοινωθούν υποχωρήσεις προς το Ισραήλ (...) και αυτό θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες».
Η Γάζα και το Ιράν
Ο Νετανιάχου θα φέρει επίσης στις συνομιλίες του με τον Τραμπ τον πόλεμο στην Γάζα, το θέμα των ομήρων και την «αυξανόμενη ιρανική απειλή», σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.Σχετικά με το θέμα του Ιράν, ο Τραμπ έχει καλέσει την Τεχεράνη σε «απευθείας διαπραγματεύσεις» επί νέας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και έχει απειλήσει το Ιράν με βομβαρδισμό σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί απέρριψε τον διάλογο με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «στερείται νοήματος». «Η πρόταση του Ιράν για έμμεσες διαπραγματεύσεις είναι μία πρόταση γενναιόδωρη, υπεύθυνη και σώφρων (...). Προς το παρόν, αποφασίζουμε να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχουμε προτείνει», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη περιμένει την απόφαση των ΗΠΑ. «Οι απειλές κατά του Ιράν, αν υλοποιηθούν, θα προκαλέσουν ταχεία, άμεση και συνολική απάντηση», προειδοποίησε.