Μετά τις δηλώσεις με τις οποίες επιχείρησε να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, μιλώντας για μία οικονομική επανάσταση αλλά και για ένα φάρμακο που θα «θεραπεύσει» τις παθογένειες, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε ένα νέο μήνυμα, αυτή τη φορά όχι κατά της Ευρώπης αλλά κατά της Κίνας που επέβαλε δασμό ύψους 34% ως ηχηρή απάντηση στην αμερικανική πολιτική. Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο κοινωνικό του δίκτυο, Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε νέο μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, τα επιτόκια πέφτουν (η αργοκίνητη Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να τα μειώσει!), οι τιμές των τροφίμων πέφτουν» και ότι «δεν υπάρχει πληθωρισμός». Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ καιρό κακοποιημένες», συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα από δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί σε χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι τις εκμεταλλεύτηκαν.

Με σαφώς επικριτικό τόνο προς το Πεκίνο, ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την «τον μεγαλύτερο εκμεταλλευτή απ’ όλους», αναφέροντας πως οι αγορές της «καταρρέουν», ενώ επέκρινε την απόφασή της να αυξήσει τους δικούς της δασμούς κατά 34%, μια αύξηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται να προστεθεί στους ήδη «γελοία υψηλούς δασμούς» που επιβάλλει εδώ και χρόνια. Κατήγγειλε, επίσης, ότι το Πεκίνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις του να μην προχωρήσει σε αντίποινα, σημειώνοντας πως «έχουν κερδίσει αρκετά, εδώ και δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι την καλή παλιά Αμερική».

«Οι “ηγέτες” του παρελθόντος φταίνε που επέτρεψαν να συμβούν όλα αυτά στη χώρα μας». Το μήνυμά του κλείνει με το σύνθημα: «Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά», κατέληξε στην ανάρτησή του ο Τραμπ.

trump-dasmoi

Δασμοί Τραμπ: Αναταραχών συνέχεια στις αγορές 

Παραμένει η αναταραχή με βαριές απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ελεύθερη πτώση συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, με τις απώλειες να φτάνουν τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις συνεδριάσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 προαναγγέλλουν πτώση 2% σήμερα, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε πάνω από τις 50 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 4%, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες, ενώ στην Ασία καταγράφηκε η χειρότερη συνεδρίαση από την κρίση του 2008. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το γεν ενισχύθηκαν, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

Η Tesla βούλιαξε έως και 10% μετά από μείωση τιμής στόχου από την Wedbush, ενώ Apple, Amazon και Citigroup έχασαν περί το 5%. Ο DAX της Γερμανίας σημείωσε βουτιά 10% πριν ανακάμψει, ενώ ο Stoxx 600 έφτασε σε χαμηλά από τον Δεκέμβριο του 2023. Ακόμα και οι αμυντικές μετοχές –οι κερδισμένες του 2025– ρευστοποιήθηκαν μαζικά.

Στην Ασία, ο Hang Seng υποχώρησε 13%, ενώ η Νότια Κορέα διέκοψε προσωρινά τις εντολές προγραμματισμένων πωλήσεων. Το Πεκίνο εξετάζει μέτρα σταθεροποίησης και επιτάχυνσης της δημοσιονομικής τόνωσης, με στόχο την ανάσχεση της πτώσης.

Αγωνία, εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας επικρατεί για τον S&P 500, με την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση να κάνει λόγο για κατρακύλα ως τις 4.200 μονάδες, δηλαδή πτώση 17% από το κλείσιμο της Παρασκευής.