Μια συμφωνία για αμοιβαίους μηδενικούς δασμούς πρόσφερε η ΕΕ στις ΗΠΑ εβδομάδες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει τον εμπορικό του πόλεμο, αποκάλυψε ο Μάρος Σεφτσόβιτς, Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, τονίζοντας πως «δεν θα περιμένει ατελείωτα» για να αμυνθεί. Όπως είπε ο Μάρος Σεφτσόβιτς, κατά την πρώτη συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, στις 19 Φεβρουαρίου, είχε προτείνει μηδενικούς δασμούς στα αυτοκίνητα και μια σειρά βιομηχανικών αγαθών, όπως φαρμακευτικά προϊόντα και καουτσούκ.

*Διαβάστε ακόμα: Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ: Το εμπορικό "μπαζούκα", η συμφωνία στο "καρότο" και η διαφωνία στο "μαστίγιο"



Η συμφωνία για "μηδέν προς μηδέν" δασμούς που προσέφερε η ΕΕ στις ΗΠΑ και τα αντίποινα 

Ο Μάρος Σεφτσόβιτς είπε ότι η ΕΕ παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι τίποτα δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια των συζητήσεων, επειδή οι ΗΠΑ βλέπουν τους δασμούς όχι ως ένα τακτικό βήμα, αλλά ως ένα διορθωτικό μέτρο». Και πρόσθεσε: «Ενώ η ΕΕ παραμένει ανοιχτή και προτιμά έντονα τις διαπραγματεύσεις, δεν θα περιμένουμε ατελείωτα». 

Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε στον Τραμπ μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν δασμούς» – αν και δήλωσε ότι δεν αποκλείει τα αντίποινα. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», είπε. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φάνηκε πρόθυμος να προχωρήσει σε αυτή την προσφορά. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ είχε σχηματιστεί «για να κάνει πραγματικά ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εμπόριο». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να αγοράσει αμερικανική ενέργεια και θα την πληρώσει» τόνισε με νόημα ο Τραμπ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ κακή μαζί μας» συνέχισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά προϊόντα. «Αυτοί θα πρέπει να αγοράζουν την ενέργειά τους από εμάς, γιατί την χρειάζονται. Μπορούν να την αγοράσουν, εμείς μπορούμε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα κατά 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα».

Όπως σημείωσε ο Σεφτσόβιτς, απέρριψε προτάσεις κατά τις οποίες οι χώρες της ΕΕ θα εγκατέλειπαν τον ΦΠΑ. Είπε ότι η ΕΕ ξόδεψε «λίγο χρόνο και ενέργεια» για να εξηγήσει στους ομολόγους της στις ΗΠΑ πώς λειτουργεί ο φόρος επί των πωλήσεων, αναφέροντας τη χρήση του σε περισσότερες από 160 χώρες. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να δούμε τα πράγματα, αλλά πρέπει να είναι μια αμοιβαία συμφέρουσα λύση», είπε.


Δασμοί Τραμπ: Για τον πρώτο γύρο πιθανών αντιποίνων αποφασίζει η ΕΕ 

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ μίλησε αφού αποκαλύφθηκε ότι η ένωση ήταν πιθανό να εξαιρέσει το αμερικανικό ουίσκι μπέρμπον από τα αντίποινα κατά των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την Τετάρτη για έναν πρώτο γύρο πιθανών αντιποίνων, ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα. Το μπλοκ υποσχέθηκε να στοχεύσει σε εμβληματικά προϊόντα των ΗΠΑ αξίας έως και 26 δισ. ευρώ (22,3 δισ. £), όπως μοτοσικλέτες Harley-Davidson, χυμός πορτοκαλιού και τζιν, με δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Απριλίου. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Γαλλία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ασκούν πιέσεις για την απόσυρση του μπέρμπον από τη λίστα, αφού ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 200% στο γαλλικό κρασί και τη σαμπάνια.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Stéphane Séjourné, δήλωσε στο γαλλικό Inter Radio ότι είχε «μια ελπίδα» ότι το μπέρμπον θα αφαιρεθεί από τη λίστα τις επόμενες ώρες, λέγοντας ότι «λήφθηκε το μήνυμα ότι ο οικονομικός αντίκτυπος μπορεί να είναι σημαντικός». Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε ότι η χορήγηση εξαιρέσεων θα υπονόμευε τα αντίποινα της ΕΕ. «Τα χρηματιστήρια καταρρέουν ήδη και η ζημιά θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Είναι επομένως σημαντικό... να ενεργήσουμε με σαφήνεια, αποφασιστικότητα και σύνεση, πράγμα που σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε ισχυρή θέση. Η Αμερική βρίσκεται σε θέση αδυναμίας», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους. «Αν μετρηθεί κάθε χώρα ξεχωριστά και έχουμε πρόβλημα εδώ με το κόκκινο κρασί και εκεί με το ουίσκι και τα φιστίκια, τότε όλα θα πάνε χαμένα», είπε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, πρότεινε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αναβάλει την επιβολή των αντιδασμών κατά των ΗΠΑ έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χρόνος για διάλογο, ενώ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είχε καμία πρόθεση να βάλει το μπλοκ «σε δύσκολη θέση». 

Ο Σέφτσοβιτς είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ημερομηνία έναρξης της 15ης Απριλίου, επικαλούμενος τις διαδικασίες της ΕΕ, αλλά είπε ότι τα μέτρα θα υπολείπονται των 26 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί. «Δεν ασχολούμαστε με τη δουλειά με το ταίριασμα ή την δεκάρα με την δεκάρα. Θα το κάνουμε γιατί είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε και ακόμα ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε στη γόνιμη αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση».

Στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, προέκυψαν επίσης διαφορές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει όρια στα αμερικανικά προϊόντα που μπορεί να στοχεύσει. Στους σχεδιασμένους αντιδασμούς, το μπλοκ στοχεύει να στοχεύσει προϊόντα των ΗΠΑ που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, όπως σόγια και καταναλωτικά αγαθά, αντί, για παράδειγμα, υγροποιημένο φυσικό αέριο, εισαγόμενη ενέργεια που βοηθά την ΕΕ να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο. Η Γαλλία, η οποία έχει ζητήσει την αναστολή των επενδύσεων στις ΗΠΑ, έχει πει ότι τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός συζήτησης όταν πρόκειται για αντίποινα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, απέρριψε τις εκκλήσεις για στόχευση αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, περιγράφοντας ένα τέτοιο μέτρο ως «μια έκτακτη κλιμάκωση σε μια εποχή που πρέπει να εργαστούμε για μια αποκλιμάκωση».

Ο Σέφτσοβιτς, ο οποίος ενημέρωνε τους υπουργούς για τις πρόσφατες κλήσεις του με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, είπε ότι «μια αλλαγή παραδείγματος» στο παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι υπουργοί Εμπορίου και Οικονομίας της ΕΕ άρχισαν να συναντώνται στο Λουξεμβούργο, καθώς οι δασμοί του Τραμπ συνέχισαν να ταράζουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια, εμβαθύνοντας το διήμερο sell-off της περασμένης εβδομάδας που οι αναλυτές χαρακτήρισαν ένα από τα χειρότερα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι δασμοί του Τραμπ επηρεάζουν τις εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ 382 δισ. ευρώ.


Πληροφορίες: Guardian