Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκε μετά από 3.300 χρόνια η πιθανή αιτία θανάτου του βασιλιά Τουταγχαμών
Τι έδειξαν γενετικά στοιχεία
Ο βασιλιάς Τουταγχαμών κυβέρνησε την Αίγυπτο για μόλις εννέα χρόνια, πριν πεθάνει σε ηλικία μόλις 18 ετών και νεότερη ανάλυση DNA έφερε στο φως νέα στοιχεία

Για περισσότερο από έναν αιώνα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης η αιτία θανάτου του βασιλιά Τουταγχαμών, με μια νεότερη ανάλυση DNA να φέρνει τους ειδικούς πιο κοντά στην κατανόηση του τι σκότωσε πραγματικά τον διασημότερο Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου. Σύμφωνα με την «Daily Mail», μετά την ανάλυση των λειψάνων του, οι ερευνητές βρήκαν γενετικά στοιχεία, που υποδηλώνουν που οφείλεται το πρόωρο τέλος του.
Από την ανάλυση ταυτοποιήθηκε επίσης, ο θάνατος των παππούδων του Βασιλιά Τουταγχαμών, δηλαδή του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ και της βασίλισσάς του Tiye, οι οποίοι επίσης πέθαναν από ελονοσία. Επιπλέον, μια ξεχωριστή ανάλυση DNA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βασιλόπουλο ήταν προϊόν ενδογαμίας, γεγονός που τον έκανε να αναπτύξει διάφορες παθήσεις της υγείας του, οι οποίες είναι πιθανόν να συνέβαλαν στη σύντομη διάρκεια ζωής του.
Αποκαλύφθηκε μετά από 3.300 χρόνια η πιθανή αιτία θανάτου του Βασιλιά Τουταγχαμών
Ο βασιλιάς Τουταγχαμών κυβέρνησε την Αίγυπτο για μόλις εννέα χρόνια, πριν πεθάνει σε ηλικία μόλις 18 ετών. Το πρόωρο τέλος του, σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση, οφείλεται εν μέρει σε επανειλημμένες κρίσεις ελονοσίας. Η ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και εδώ και αρκετά χρόνια είναι θεραπεύσιμη, πριν από περισσότερα από 3.300 χρόνια φαίνεται πως οδήγησε στον θάνατο τον βασιλιά Τουταγχαμών, καθώς όπως δήλωσε τον Ιανουάριο ο γενικός διευθυντής της έκθεσης Τουταγχαμών, Tim Batty: «οι εξετάσεις δείχνουν ότι ο Τουταγχαμών είχε μολυνθεί από ελονοσία που μπορεί να τον σκότωσε». Παρά τη σύντομη βασιλεία του παραμένει ένας από τους πιο διάσημους Φαραώ στην ιστορία, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής ανακάλυψης του τάφου του το 1922.Από την ανάλυση ταυτοποιήθηκε επίσης, ο θάνατος των παππούδων του Βασιλιά Τουταγχαμών, δηλαδή του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ και της βασίλισσάς του Tiye, οι οποίοι επίσης πέθαναν από ελονοσία. Επιπλέον, μια ξεχωριστή ανάλυση DNA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βασιλόπουλο ήταν προϊόν ενδογαμίας, γεγονός που τον έκανε να αναπτύξει διάφορες παθήσεις της υγείας του, οι οποίες είναι πιθανόν να συνέβαλαν στη σύντομη διάρκεια ζωής του.