«Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το μέχρι τέλους» της Κίνας, σε ό,τι αφορά την πιθανή απάντηση που θα δώσει στις ΗΠΑ για τους δασμούς, διερωτάται το Skynews, στον απόηχο της θέσης που εξέφρασε σήμερα το Πεκίνο. «Η σοβαρότητα δεν μπορεί να υπερτιμηθεί, αν επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 50% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, αυτό θα αποδεκατίσει το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου», αναφέρει αρχικά για την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς η Helen Ann-Smith για λογαριασμό του βρετανικού μέσου.

*Διαβάστε ακόμα: Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για "οικονομικό bullying" - "Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές"

«Μην ξεχνάτε ότι το 50% θα προστεθεί σε αυτό που ήδη υπάρχει στο τραπέζι: 34% που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, 20% που ανακοινώθηκε στην αρχή της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κάποιοι πρόσθετοι δασμοί που έχουν απομείνει από την πρώτη θητεία του. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι όλα τα κινεζικά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν δασμούς άνω του 100%, ορισμένοι μάλιστα 120%. Πρόκειται για μια τιμή που καθιστά σχεδόν αδύνατο οποιοδήποτε εμπόριο», σημειώνει.

Και προχωρά την ανάλυσή της, λέγοντας πως «η Κίνα είναι πραγματικά το μόνο έθνος στον κόσμο αυτή τη στιγμή που επιλέγει να πάρει θέση. Ενώ οι άλλοι κάνουν δημοσίως παραχωρήσεις και στέλνουν αντιπροσωπείες για διαπραγματεύσεις, η Κίνα έχει σαφώς υπολογίσει ότι το να μην φαίνεται ότι εκφοβίζεται αξίζει το κόστος που θα επιφέρουν τα αντίποινα. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι αν οι ΗΠΑ πράγματι επιβάλουν αύριο αυτό το επιπλέον 50%, τι θα μπορούσε ή θα έκανε η Κίνα στη συνέχεια; Έχει πει ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους», αλλά τι σημαίνει αυτό;», διετωτάται και αναφέρει:

«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν λίγες καλές επιλογές. Υπάρχουν ορισμένα προφανή μέτρα που η Κίνα θα θεσπίσει σχεδόν σίγουρα. Ένα παράδειγμα είναι οι περαιτέρω έλεγχοι των εξαγωγών των ορυκτών σπάνιων γαιών (ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας). Η Κίνα ελέγχει ένα τεράστιο ποσοστό της παγκόσμιας προσφοράς, αλλά οι ΗΠΑ πιθανότατα θα βρουν εγκαίρως λύσεις», σημειώνει.

«Η αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα με υψηλό αντίκτυπο, όπως τα γεωργικά προϊόντα, είναι μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου», προσθέτει.

Κίνα: Το μήνυμα για τη φαιντανύλη και το μπλόκο στο Χόλιγουντ

«Οι δυνητικά πιο επιδραστικές επιλογές έχουν σημαντικά μειονεκτήματα για το Πεκίνο», τονίζει η Smith και αναφέρει:

«Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στοχοποιήσει αμερικανικές εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η Apple και η Tesla, αλλά αυτό δεν είναι ιδανικό σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, και κάποια υποτίμηση του νομίσματος είναι πιθανή, αλλά θα είχε επίσης δυσμενείς επιπτώσεις.

Άλλες επιλογές είναι περισσότερο πολιτικές και ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης πέραν του οικονομικού πεδίου.

Σε ένα άρθρο γνώμης σήμερα το πρωί, ο συντάκτης του Xinhua, του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κίνας, υπέθεσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διακόψει κάθε συνεργασία με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της φαιντανύλης.

Αυτό ήταν ένα μείζον πολιτικό ζήτημα για τον κ. Τραμπ και είναι δύσκολο να δούμε ότι δεν θα αποτελούσε κάποιου είδους κόκκινη γραμμή γι' αυτόν.

Άλλες επιλογές που προωθούνται περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εισαγωγής αμερικανικών ταινιών ή ίσως την έκκληση προς το κινεζικό κοινό να μποϊκοτάρει όλα τα αμερικανικά προϊόντα.

Οτιδήποτε τέτοιο έρχεται με την αίσθηση ότι οι δύο ισχυρότερες υπερδυνάμεις του κόσμου μπορεί να ακροβατούν στα όρια όχι μόνο μιας πλήρους οικονομικής αποσύνδεσης, αλλά και ενός πολιτιστικού διαχωρισμού.

Είναι κατανοητό ότι υπάρχει σοβαρή νευρικότητα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό και το προηγούμενο που δημιουργεί», αναφέρει καταληκτικά.

Διαφωνία Μασκ-Τραμπ για τους δασμούς

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως στο αμερικανικό «στρατόπεδο» δεν υπάρχει ομογνωμία, καθώς ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ζήτησε απευθείας από τον Ντόναλντ Τραμπ να αντιστρέψει τους δασμούς του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με την Washington Post.

Επικαλούμενο δύο πηγές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι η ανταλλαγή απόψεων σηματοδοτεί την υψηλότερου προφίλ διαφωνία μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla και του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι εκκλήσεις του Μασκ ακολούθησαν την παρουσίαση από τον Τραμπ ενός βασικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ και υψηλότερων δασμών σε δεκάδες άλλες χώρες την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του αμερικανικού Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας, έχει προηγουμένως ζητήσει μηδενικούς δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η αυτοκινητοβιομηχανία του, η Tesla, είδε τις τριμηνιαίες πωλήσεις της να μειώνονται απότομα εν μέσω αντιδράσεων κατά του ρόλου του ως συμβούλου του Τραμπ.

Οι μετοχές της διαπραγματεύονταν στα 233,29 δολάρια κατά το τελευταίο κλείσιμο χθες, σημειώνοντας πτώση άνω του 42% από την αρχή του έτους.

Ο Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο αντίκτυπος των δασμών στα αυτοκίνητα στην Tesla είναι «σημαντικός».