Αναστάτωση στην αμερικανική πολιτική σκηνή, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο έχει προκαλέσει η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Έλον Μασκ και του Πίτερ Ναβάρο, συμβούλου εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ και «αρχιτέκτονα» πίσω από τους αμερικανικούς δασμούς. Η διαμάχη των δύο ισχυρών αντρών που στέκονται δίπλα στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία επικεντρώνεται στην απόφαση για επιβολή δασμών, φωτίζει την ένταση που επικρατεί εντός της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω από το θέμα της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορίου.


*Διαβάστε ακόμα: Πίτερ Ναβάρο: Ποιος είναι ο "αρχιτέκτονας" πίσω από τους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ - Η καταδίκη το 2024 για κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου



Η σκληρή κόντρα και η ανταλλαγή χαρακτηρισμών από Μασκ και Ναβάρο για τους δασμούς

Η σύγκρουση Έλον Μασκ και Πίτερ Ναβάρο ξεκίνησε με τις επικρίσεις του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου «Mr Tesla» κατά των εμπορικών πολιτικών του συμβούλου εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Ο Έλον Μασκ, ο οποίος πέραν της της Tesla ηγείται και άλλων καινοτόμων τεχνολογικών εγχειρημάτων, ήταν πολύ επικριτικός απέναντι στις πολιτικές του Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προστατεύουν τη βιομηχανία τους και να παράγουν τα εξαρτήματα εντός των συνόρων της χώρας.

Οι δηλώσεις Μασκ, ο οποίος αποκάλεσε τον Ναβάρο «πραγματικά ανόητο και πιο ηλίθιο από ένα σακί με τούβλα», αντανακλούν τη βαθιά δυσαρέσκεια που νιώθει ο επιχειρηματίας για την πολιτική των δασμών που πλήττει τις εξαγωγές και την παραγωγή του, ειδικά εκείνη της Tesla, η οποία βασίζεται σε εξαρτήματα που κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ.


Από την πλευρά του, ο Πίτερ Ναβάρο αποκάλεσε τον Μασκ «συναρμολογητή αυτοκινήτων» λόγω της εξάρτησης της Tesla από εισαγόμενα εξαρτήματα, καταγγέλλοντας την έλλειψη εγχώριας παραγωγής και προτείνοντας την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας μέσω των δασμών.


Και η απάντηση του Λευκού Οίκου στην κόντρα Μασκ - Ναβάρο

Χαλαρά αντιμετώπισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, τις ερωτήσεις για τη διαμάχη Έλον Μασκ και Πίτερ Ναβάρο, αφήνοντας τη δημόσια αντιπαράθεσή τους να εξελιχθεί χωρίς παρεμβάσεις. Όπως ανέφερε, «τα αγόρια θα είναι πάντα αγόρια», εννοώντας πως οι προσωπικές αντιπαραθέσεις είναι αναπόφευκτες, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η τρέχουσα διοίκηση είναι η «πιο διαφανής στην ιστορία».

Η Λέβιτ υπογράμμισε ακόμα την «προθυμία» του προέδρου Τραμπ να ακούει όλες τις απόψεις πριν καταλήξει σε απόφαση, τονίζοντας την πολυφωνία της κυβέρνησης, με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα του εμπορίου και των δασμών. Αυτή η στάση δείχνει τη στρατηγική του Λευκού Οίκου να ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση και την αντιπαράθεση, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές απόψεις ως ένδειξη της διαφάνειας και της δημοκρατικής διαδικασίας.


Δασμοί: Απέναντι σε επιχειρηματίες και βιομήχανους η κυβέρνηση Τραμπ 

Η σύγκρουση αυτή αποκαλύπτει την ευρύτερη αντιπαράθεση που επικρατεί στην καρδιά της αμερικανικής βιομηχανικής και εμπορικής πολιτικής. Η κυβέρνηση Τραμπ, προσπαθώντας να ενισχύσει τη βιομηχανία της χώρας μέσω της επιβολής δασμών, έρχεται αντιμέτωπη με επιχειρηματίες και βιομήχανους, όπως ο Μασκ, που εξαρτώνται από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η προσπάθεια του Ναβάρο να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή μέσω αυστηρών δασμών συνιστά μία στρατηγική που θεωρείται επιβλαβής για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται σε παγκόσμιες συνεργασίες και προμηθευτές.

Η πολιτική του Τραμπ να προστατέψει τη βιομηχανία των ΗΠΑ μέσω των δασμών έχει προκαλέσει αμφισβήτηση, καθώς πολλοί επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν αυτή την προσέγγιση ως αναχρονιστική και περιοριστική για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αγορά.