Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος, με την Κίνα να ανακοινώνει ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από αύριο. Το Πεκίνο θα επιβάλει πλέον φόρο εισαγωγής 84% στις ΗΠΑ - αύξηση 50% από τις προηγούμενες εισφορές του. Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα ανακοίνωσε ότι έθεσε υπο καθεστώς ελεγχου εξαγωγών 12 ακόμη αμερικανικές εταιρείες και πρόσθεσε έξι ακόμη αμερικανικές εταιρείες στη λίστα με τις «αναξιόπιστες οντότητες» που ως επί το πλείστον απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή με κινεζικές εταιρείες.

Πρόκειται για μια νέα απάντηση από την πλευρά του Πεκίνου, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να πλήξουν την Κίνα με επιπλέον δασμούς 50% αυτή την εβδομάδα. Η κίνηση είχε ακολουθήσει δύο προηγούμενες επιβαρύνσεις 34% και 20%, πράγμα που σημαίνει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα έφθασαν το 104% από σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Sky News, η Κίνα δήλωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς εναντίον τους απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο. «Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Ως ένα από τα θιγόμενα μέλη, η Κίνα εκφράζει σοβαρή ανησυχία και σθεναρή αντίθεση σε αυτή την απερίσκεπτη κίνηση», ανέφερε η Κίνα σε ανακοίνωσή της.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε έναν πόλεμο δασμών και έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος»

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα λάβει «αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα» για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταχρώνται τους δασμούς για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και δεν θα δεχτεί ποτέ αυτού του είδους τον εκφοβισμό», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους» τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε έναν πόλεμο δασμών και έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος».

Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά θα αναγκαστεί να δώσει μάχη με την Ουάσιγκτον, εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να εντείνει τις εμπορικές εντάσεις. Τη δήλωσε συνόδευε Λευκή Βίβλος, όπου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεν θα λύσουν προβλήματα όπως το εμπορικό τους έλλειμμα και την «έλλειψη βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας» μέσω των δασμολογικών μέτρων. «Βλάπτουν σοβαρά την παγκόσμια εμπορική τάξη και την ασφάλεια και σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων», επισημαίνεται.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Κίνα «πάντα» διατήρησε τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ «αμοιβαία επωφελείς». Προσθέτει ότι είναι «φυσικό» για τις δύο χώρες να έχουν «τριβές», αλλά υπογραμμίζει ότι πρέπει να ανταποκρίνονται η μία στα βασικά συμφέροντα της άλλης. Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επικοινωνήσει με την Ουάσιγκτον για την επίλυσή τους, προσθέτει.


Κίνα: Εξετάζει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας

Την ίδια ώρα, μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και τη σταθεροποίηση των κεφαλαιαγορών αναμένεται να εξετάσει η ηγεσία της Κίνας σε συνάντηση που - όπως μεταδίδει το Reuters - πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκτάκτως την Τετάρτη (9/4), την πρώτη ημέρα που βρίσκονται σε ισχύ δασμοί ύψους 104% από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη -δημόσια γνωστή τουλάχιστον - συνάντηση κορυφής από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς στα αντίμετρα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να βρεθούν ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρατικού Συμβουλίου, καθώς και κυβερνητικοί και ρυθμιστικοί φορείς, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου, είναι πιθανό να συζητηθούν πρωτοβουλίες όπως οι εκπτώσεις φόρου κατά την εξαγωγή προϊόντων. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, ορισμένα από τα μέτρα για την τόνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα τις επόμενες εβδομάδες.

Σαν μια πρώτη αντίδραση, τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν πτώση, με αποτέλεσμα να ανοίξουν χαμηλότερα για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones υποχώρησαν κατά 500 μονάδες ή 1,4%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,2%. Εν τω μεταξύ, τα futures του Nasdaq διαπραγματεύονταν 1% χαμηλότερα. Ο S&P 500 βρίσκεται στα πρόθυρα να απωλέσει το 20% της αξίας του δείκτη, σε σχέση με τη συνεδρίαση-ρεκόρ της 19ης Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το CNN.

Το χρονικό της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου Τραμπ: Δασμοί 104% από σήμερα στην Κίνα 

Δασμούς 104% επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα από τις 00.01 τοπική ώρα (07.01 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, καθώς το Πεκίνο δεν ήρε τους ανταποδοτικούς δασμούς του σε αμερικανικά προϊόντα μέχρι την προθεσμία που είχε θέσει (μεσημέρι της Τρίτης στην Αμερική) ο Ντόναλντ Τραμπ. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέιβιτ, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πως η Κίνα πρέπει να συνάψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα.
 
Την ίδια ώρα, εκτελεστικό διάταγμα που θα τριπλασιάσει τους αμερικανικούς δασμούς σε πακέτα που αποστέλλονται από την Κίνα μέσω του διεθνούς ταχυδρομικού συστήματος αξίας κάτω των 800 δολαρίων υπέγραψε σήμερα o Ντόναλντ Τραμπ. Οι αποστολές από την Κίνα κάτω των 800 δολαρίων θα αντιμετωπίζουν πλέον δασμούς ύψους 90% της αξίας τους ή 75 δολαρίων, τριπλάσιο από το 30% ή 25 δολάρια που όρισε ο Τραμπ την περασμένη Τετάρτη. Μέχρι φέτος, οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων, γνωστές ως πακέτα de minimis, εξαιρούνταν από τους δασμούς. Αυτή η κατηγορία χωρίς δασμούς ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τους κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές Shein και Temu, οι οποίοι αποστέλλουν αγαθά απευθείας στους πελάτες των ΗΠΑ με διεθνή ταχυδρομεία.

Έτσι, πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ τριπλασιάζει τους δασμούς στο 90% στα κινεζικά πακέτα de minimis που χρησιμοποιούν οι Shein και Temu. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ όρισε τον αρχικό δασμολογικό συντελεστή για πακέτα αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων στο 30% της αξίας της αποστολής ή στα 25 δολάρια, με ισχύ στις 2 Μαΐου. Η νέα τιμή θα είναι 90% της αξίας της αποστολής ή 75 δολάρια και θα αυξηθεί στα 150 δολάρια μετά την 1η Ιουνίου. 

«Οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν μια συμφωνία. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», είπε η Λέιβιτ. «Πιστεύει [ο Τραμπ] ότι η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Εάν η Κίνα προσεγγίσει, πρόσθεσε, «ο Τραμπ θα είναι απίστευτα ευγενικός, αλλά θα κάνει αυτό που είναι καλύτερο για τον αμερικανικό λαό». Η Λέιβιτ είπε επίσης ότι σχεδόν 70 χώρες έχουν απευθυνθεί στον Λευκό Οίκο επιδιώκοντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της δασμολογικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ. Τόνισε στους δημοσιογράφους ότι θα γίνουν συμφωνίες εάν ωφελήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και αντιμετωπίσουν τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα. Ο Τραμπ έδωσε εντολή στην ομάδα του να εργαστεί πάνω σε «εξατομικευμένες συμφωνίες» για κάθε χώρα που απευθύνεται.