Η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ζήτημα των δασμών. Ενώ η Ουάσινγκτον επέλεξε να επιβάλει έναν ενιαίο δασμό 20% σε όλα τα ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα (και 25% στο αλουμίνιο και τον χάλυβα), οι Βρυξέλλες υιοθετούν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση με τρεις διαδοχικές φάσεις και συγκεκριμένη λίστα προϊόντων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που μεταφέρει το BBC, οι δασμοί της ΕΕ θα επηρεάσουν αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των δασμών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδιάσει μια σταδιακή εφαρμογή των δασμών σε τρεις διακριτές φάσεις:

  • Πρώτη φάση (14 Απριλίου): Δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3,9 δισ. ευρώ
  • Δεύτερη φάση (15 Μαΐου): Δασμοί σε προϊόντα αξίας 13,5 δισ. ευρώ
  • Τρίτη φάση (1 Δεκεμβρίου): Δασμοί σε προϊόντα αξίας 3,5 δισ. ευρώ

Αν και η οριστική λίστα των προϊόντων αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου 24ώρου, είναι σαφές ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών μέτρων.

Τα αμερικανικά προϊόντα που επηρεάζονται από τους δασμούς της ΕΕ

Σύμφωνα με προκαταρκτική λίστα που είδε το Euronews, οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεάσουν συνολικά 1.680 κωδικούς προϊόντων, αποτελώντας ένα "προσεκτικό μείγμα" όπως χαρακτηρίζεται από ευρωπαϊκής πλευράς.

Στη λίστα περιλαμβάνονται:

  • Σκάφη, γιοτ και βάρκες
  • Μοτοσικλέτες
  • Τρόφιμα (καφές, χυμός πορτοκαλιού)
  • Ζωντανά πουλερικά
  • Μέταλλα (χαλκός και σίδηρος)
  • Χάλυβας
  • Καλαμπόκι και άλλα αγροτικά προϊόντα

Τα πουλερικά, το καλαμπόκι και τα φρούτα αναμένεται να είναι από τα πρώτα προϊόντα που θα επιβαρυνθούν με δασμούς.

Προς το παρόν, όπως μεταδίδει το Reuters, η αγορά των δημητριακών αντιδρά συγκρατημένα, καθώς εκτιμάται ότι οι δασμοί δεν θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα ώστε να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές.

Οι επιπτώσεις των δασμών στις εισαγωγές καλαμποκιού και σόγιας

Το καλαμπόκι αποτελεί σημαντικό εισαγόμενο προϊόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύριους αγοραστές τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους. Ωστόσο, φέτος υπάρχουν άφθονα αποθέματα που αγοράστηκαν σε χαμηλές τιμές.

Συγκεκριμένα, το διάστημα από 1η Ιουλίου 2023 έως 6 Απριλίου 2024, η ΕΕ εισήγαγε 3,4 εκατομμύρια τόνους καλαμπόκι, έναντι μόλις 114.000 τόνων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εναλλακτικές πηγές προμήθειας καλαμποκιού για την ΕΕ αποτελούν η Βραζιλία και η Ουκρανία, αν και με υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

Αντίθετα, η σόγια, της οποίας οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερες σε όγκο από το καλαμπόκι, θα επιβαρυνθεί με δασμούς από την 1η Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο προμηθευτή σόγιας στην ΕΕ με πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Δεδομένου ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο, οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς διαθέτουν επαρκή χρόνο για να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Εξαιρέσεις και στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένας άλλος στόχος των ευρωπαϊκών δασμών, σύμφωνα με το BBC, είναι οι αμερικανικές μοτοσικλέτες. Ωστόσο, το ουίσκι, και ειδικότερα το μπέρμπον, θα εξαιρεθεί από τη λίστα των προϊόντων που θα επιβαρυνθούν με δασμούς.

Η απόφαση αυτή οφείλεται στην πρόθεση της Ευρώπης να μην πλήξει τη δική της παραγωγή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Επιπλέον, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία άσκησαν πιέσεις για την εξαίρεση του ουίσκι, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απειλεί με δασμούς 200% σε ευρωπαϊκά ποτά και κρασιά.

Παρά την επιβολή των δασμών, οι Βρυξέλλες διατηρούν ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι τα μέτρα μπορούν να ανακληθούν οποιαδήποτε στιγμή, εφόσον οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα "δίκαιο και ισορροπημένο" αποτέλεσμα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d92282dve90x)

Το μέγεθος των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί μια σημαντική λεπτομέρεια που αναδεικνύει το μέγεθος των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών φτάνει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, το αμερικανικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο (και αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό έλλειμμα) ανέρχεται σε μόλις 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για "μηδέν και μηδέν" επιβαρύνσεις, δηλαδή ουσιαστικά για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Παρόμοια πρόταση έχει διατυπώσει και ο Έλον Μασκ, υποδεικνύοντας ότι η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών θα μπορούσε να αποτελέσει μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου.