Στα χαρακώματα ΗΠΑ και Κίνα με τον εμπορικό πόλεμο να βαθαίνει, το χαμηλό βαρομετρικό να επικρατεί στις διμερείς σχέσεις και την αντιπαράθεση να λαμβάνει διαστάσεις ακραίας όξυνσης. Με αγωνία παρακολουθεί ο πλανήτης αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ με την πολιτική των αντιποίνων του Πεκίνου και την επιβολή δασμών ύψους 84% από 34%, που ήταν πριν από λίγες ημέρες, να μεταφράζεται αρχικά ως ηχηρή απάντηση απέναντι στην πολιτική των σαρωτικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρώντας με το εμπορικό του δόγμα επιχείρησε νέο πλήγμα στην Κίνα. Η αύξηση των δασμών επί των κινεζικών εισαγωγών, που ανακοίνωσε ο Τραμπ, έφτασε στο 125% από 104%, που είχε αρχικά επιβάλλει το αμερικανικό επιτελείο, μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.


Βαθαίνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Την ίδια στιγμή, όμως, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις Τραμπ για μειωμένους δασμούς επί 90 ημέρες, με εξαίρεση Κίνα, Καναδά και Μεξικό, καταγράφηκε ανακούφιση όπως και θετικά πρόσημα στις αγορές, με τη Wall Street να ανοίγει με άνοδο και να κλείνει με εκτόξευση των δεικτών ύστερα από τις βαριές απώλειες των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων πέντε χρόνων καταγράφηκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την απρόσμενη ανάκαμψη να αφήνει πίσω της το τετραήμερο καθοδικό σερί. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2.962 μονάδες ή +7,87%, ο S&P 500 κατέγραψε σημαντική άνοδο ύψους 9,52% στις 5,456 μονάδες, με τον Nasdaq να εκτινάσσεται παράλληλα στο +12,16% ξεπερνώντας και τις 17.000 μονάδες, καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του.

*Διαβάστε επίσης: Wall Street: Εκτίναξη μετά την αναστολή δασμών από Τραμπ - Στο +12% ο Nasdaq και άλμα 2.900 μονάδων για τον Dow Jones

Ράλι σημειώνεται και στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Ο ιαπωνικός δείκτης ΝΙΚΚΕΙ ενισχύθηκε κατά +2,639.14 μονάδες ή +8.32%, ο ASX του Σίδνει κατά +349.50 μονάδες ή +4.74%. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο HSI του Χονγκ Κονγκ με άνοδο ύψους 2.95%, στις 598.49 μονάδες και ο δείκτης SHANGHAI της Ηπειρωτικής Κίνας με άνοδο ύψους 1.10% στις 35.00 μονάδες. 

Το θρίλερ με τη στοχοποίηση της Κίνας από τον Τραμπ συνέπεσε, πάντως, με την απαλλαγή 75 χωρών από σκληρούς δασμούς για 90 ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακοινώνει παύση επιπρόσθετων δασμών ζητώντας διάλογο για θέματα όπως οι εμπορικοί φραγμοί, η νομισματική πολιτική και οι μη νομισματικοί δασμοί. Η συγκεκριμένη κίνηση έφτασε μετά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών με τον Τραμπ να υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική του παρά τις προειδοποιήσεις της FED, του ΔΝΤ αλλά και γνωστών επενδυτών για έντονες πληθωριστικές πιέσεις και ύφεση. Τα διεθνή ΜΜΕ ερμηνεύοντας την κίνηση του Αμερικανού προέδρου μιλούν για ένα βήμα πίσω και το άνοιγμα μίας χαραμάδας για διάλογο και διαπραγμάτευση σε μία στιγμή που ο Τραμπ πασχίζει να αποδείξει ότι η πολιτική του δεν θα του γυρίσει μπούμερανγκ αλλά θα αποδειχθεί, όπως έχει δηλώσει, οικονομική επανάσταση κι αποτελεσματικό φάρμακο για τις παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας.

«Διατηρήστε την ψυχραιμία σας» είχε ακόμη δηλώσει ο Τραμπ με συνεργάτες του όπως ο Έλον Μασκ να εκφράζουν ζωηρό προβληματισμό για τη σκληρή πολιτική των δασμών, με τον ιδρυτή της Tesla να μιλά μάλιστα για την ανάγκη της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, κάτι που έπεσε στο κενό και ανατράπηκε από τις επόμενες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.


Τραμπ: Τα πυρά προς το Πεκίνο

«Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ. Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές. Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος, και μη νομισματικούς δασμούς, και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν προβεί, μετά από έντονη υπόδειξή μου, σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια παύση 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα», έγραψε, μετά τη σκληρή απάντηση στην Κίνα, στην κοινωνική του πλατφόρμα Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ως απάντηση στην προηγούμενη αύξηση των δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη, (+50% και συνολικό ποσοστό 104%), ενημέρωσε πως και το Πεκίνο αυξάνει τους δασμούς σε 84% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Το κινεζικό υπουργείο ανέφερε ότι οι νέες αυτές επιβαρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Απριλίου. Με την εν λόγω απόφαση, η Κίνα αυξάνει τους προηγούμενους δασμούς (34%) κατά 50 επιπλέον μονάδες, ενώ παράλληλα προσετέθησαν ακόμη 12 αμερικανικές εταιρείες στη λίστα ελέγχου εξαγωγών και ακόμη 6 στη «λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων».

Η Κίνα προσέφυγε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καταγγέλλοντας ως παράνομους τους δασμούς που επέβαλε αρχικά ο Τραμπ. Στη σχετική δήλωση προς το Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, το Πεκίνο ανέφερε πως οι αποκαλούμενοι «ανταποδοτικοί δασμοί» του προέδρου των ΗΠΑ απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο.


Τι σημαίνει ο εμπορικός πόλεμος και πού αποσκοπούν οι ΗΠΑ

Όπως γράφουν πολιτικοί αναλυτές, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την πεποίθηση πως ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της Κίνας, όμως σημείωναν πως το Πεκίνο πιθανόν να θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Πίσω από τις τελευταίες κινήσεις του Τραμπ «διαβάζουν» την πρόθεσή του να πιέσει τόσο την κατάσταση ώσπου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι. Μέχρι τη στιγμή που Πεκίνο και Ουάσινγκτον θα «σφίξουν τα χέρια», ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κόντρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο οικονομικών δυνάμεων ανήλθε πέρυσι σε περίπου 585 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πολύ περισσότερα από την Κίνα (440 δισ. δολάρια) από ό,τι η Κίνα εισήγαγε από την Αμερική (145 δισ. δολάρια), γεγονός που άφησε την Αμερική με εμπορικό έλλειμμα, ύψους 295 δισ. δολαρίων το 2024, που ισοδυναμεί σε περίπου 1% της αμερικανικής οικονομίας. Οι περισσότερες εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα είναι τα smartphones, που αντιπροσωπεύουν το 9% του συνόλου, με τους αμερικανικούς δασμούς στην Κίνα να κρύβονται πίσω από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Apple τις τελευταίες εβδομάδες, με την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί κατά 20% τον τελευταίο μήνα. Η Κίνα, την ίδια ώρα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διύλιση πολλών ζωτικών μετάλλων για τη βιομηχανία, από το χαλκό και το λίθιο μέχρι τις σπάνιες γαίες.

Αξίζει να επισημανθεί, παράλληλα, ότι ΗΠΑ και Κίνα αντιπροσωπεύουν από κοινού ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας, περίπου 43% φέτος σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν εμπλακούν σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο που θα επιβραδύνει την ανάπτυξή τους ή ακόμη και θα ωθήσει τις δύο χώρες σε ύφεση, το γεγονός αυτό πιθανότατα θα βλάψει τις οικονομίες άλλων χωρών με τη μορφή της επιβράδυνσης του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις, συνέπεια του εμπορικού πολέμου, πιθανότατα να πλήττονταν, τη στιγμή που η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο τομέα μεταποίησης στον κόσμο και παράγει πολύ περισσότερα από όσα καταναλώνει ο πληθυσμός της στο εσωτερικό της χώρας. Διαθέτει ήδη πλεόνασμα αγαθών ύψους σχεδόν 1 εκατ. δολαρίων, δηλαδή εξάγει περισσότερα αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο από όσα εισάγει. Συχνά, δε, παράγει προϊόντα, όπως τον χάλυβα, σε τιμές χαμηλότερες από το πραγματικό κόστος παραγωγής λόγω των εγχώριων επιδοτήσεων και της κρατικής οικονομικής στήριξης

Με τον εμπορικό πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη, με αγωνία αναμένεται η επόμενη απάντηση του Πεκίνου και η πρόθεση ή μη της χώρας για διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Τέθηκαν σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων 84% της Κίνας σε προϊόντα των ΗΠΑ

Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων ύψους 84% που είχε αναγγείλει πως θα επιβάλλονταν το Πεκίνο στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, νέο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου τον οποίο κήρυξε η Ουάσιγκτον και τροφοδοτεί ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Οι νέοι επιπρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά ανεξαιρέτως.