Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση και την εφαρμογή σε ισχύ των δασμών από τις ΗΠΑ ήταν απολύτως αναμενόμενος τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρόκειται για καθολική δασμολογική σύγκρουση, καθώς οι αντιδράσεις των αποδεκτών διαφέρουν. Η πλειονότητα των κρατών φαίνεται ότι επιλέγει τη διαπραγμάτευση με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Κίνα σηκώνει το γάντι και απαντά με αντίποινα και η ΕΕ βρίσκεται κάπου στη μέση και επί του παρόντος μετεωρίζεται.

Στην περίπτωση της Κίνας η αναμέτρηση εξελίσσεται σε chicken game και παιχνίδι αντοχής, το οποίο μένει να διαπιστωθεί μέχρι ποίου σημείου θα εξελιχθεί και ποιος θα κάψει πρώτος τα αποθέματά του και θα καμφθεί. Προσωπική εκτίμηση, δεν θα είναι οι ΗΠΑ.

Η ΕΕ προχωρά σε κάποια πρώτα αντίμετρα, προβλεπόμενη αντίδραση ούτως ή άλλως για λόγους γοήτρου, αλλά η συνέχεια θα δείξει ποια θα είναι η πραγματική στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Το πιθανότερο κατά τη γνώμη μας είναι ότι οι δύο πλευρές του Ατλαντικού θα επιδιώξουν έναν συμβιβασμό, με την Ευρώπη να έχει μεγαλύτερο συμφέρον για αυτό, διότι σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο και οι δύο πλευρές θα είναι χαμένες –οι Βρυξέλλες έχουν βαριά όπλα να χρησιμοποιήσουν-, αλλά κάποιος θα είναι περισσότερο από τον άλλο. Και πάλι, αυτός δεν θα είναι οι ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο iapogevmatini.gr