Αποκαλύψεις που συγκλονίζουν για συστηματικά βασανιστήρια και ανθρώπινα πειράματα στη Βόρεια Κορέα έρχονται στο φως από πρώην κρατούμενους και υψηλόβαθμους αποστάτες. Οι μαρτυρίες περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης λειτουργούν ως εργαστήρια θανάτου, όπου πολιτικοί κρατούμενοι, παιδιά, άτομα με αναπηρία και γυναίκες υποβάλλονται σε απάνθρωπα πειράματα υπό την εποπτεία του καθεστώτος.

Μαρτυρίες φρίκης από τα στρατόπεδα βασανιστηρίων της Βόρειας Κορέας

Ο Κουόν Χιουκ, που διετέλεσε διευθυντής ασφαλείας στο διαβόητο Στρατόπεδο 22, περιέγραψε στο BBC το 2004 τη δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας με αέριο σε θάλαμο πειραμάτων. «Οι γονείς προσπαθούσαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στη ζωή μέχρι την τελευταία τους πνοή», ανέφερε, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της φρίκης που επικρατεί στα στρατόπεδα της Βόρειας Κορέας.

Εξίσου συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Σουν Οκ-λι, πρώην κρατούμενης επί επτά χρόνια στο στρατόπεδο Καετσόν. Η ίδια αφηγείται πώς αναγκάστηκε να μοιράσει λάχανο εμποτισμένο με δηλητήριο σε 50 γυναίκες κρατούμενες, οι οποίες πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά από ακατάσχετους εμετούς με αίμα. «Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να σκοτώνει έτσι έναν άλλον», δήλωσε, περιγράφοντας αυτό που πιθανότατα αποτελούσε μέρος βιολογικού πειράματος στη Βόρεια Κορέα.

Συστηματικά πειράματα με χημικά και βιολογικά όπλα

Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνονται και από τον Ιμ Τσεον-γιόνγκ, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο στρατός πραγματοποιούσε συστηματικά πειράματα με βιολογικά και χημικά όπλα, αρχικά σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους. Σκοπός αυτών των πειραμάτων ήταν η εκπαίδευση στελεχών σχετικά με τις επιδράσεις των θανατηφόρων ουσιών στο ανθρώπινο σώμα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι αναφορές για την αγορά παιδιών με αναπηρία από τις οικογένειές τους με σκοπό τη χρήση τους σε πειράματα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι γονείς που αρνούνταν να παραδώσουν τα παιδιά τους απειλούνταν με εγκλεισμό στα στρατόπεδα βασανιστηρίων της Βόρειας Κορέας.

Το καθεστώς πίσω από το δίκτυο βασανιστηρίων

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το νοσηρό δίκτυο πειραμάτων και βασανιστηρίων φαίνεται να υποστηρίζεται από την ηγεσία της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με καταγγελίες, ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας εκβίαζαν οικογένειες για να παραδώσουν συγγενείς τους ως υποψήφια πειραματόζωα.

Άλλες μαρτυρίες περιγράφουν:

  • Αναγκαστικές υστερεκτομές σε γυναίκες με νανισμό
  • Εκτελέσεις βρεφών που γεννιούνται εντός των στρατοπέδων
  • Χρήση κρατουμένων για δοκιμές νέων μεθόδων βασανιστηρίων
  • Πειράματα με χημικά αέρια σε ολόκληρες οικογένειες
  • Συστηματική χρήση ατόμων με αναπηρίες ως πειραματόζωα

Τα σκίτσα του αποστάτη Kim Kwang-il από το 2014, απεικόνιζαν τα φρικτά βασανιστήρια των κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα
Τα σκίτσα του αποστάτη Kim Kwang-il από το 2014, απεικόνιζαν τα φρικτά βασανιστήρια των κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα
Τα σκίτσα του αποστάτη Kim Kwang-il από το 2014, απεικόνιζαν τα φρικτά βασανιστήρια των κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα


Διεθνείς αντιδράσεις και άρνηση της Πιονγκγιάνγκ

Παρότι η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια και τα πειράματα ως «ανοησίες» και «προπαγάνδα», η πληθώρα των μαρτυριών προσθέτει βαρύτητα στις καταγγελίες. Το 2023, το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Ενοποίησης συνέλεξε περισσότερες από 500 καταθέσεις αποστατών, καταγράφοντας σε έκθεση 450 σελίδων τις φρικαλεότητες που φέρεται να διαπράττει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δεκάδες διεθνείς οργανώσεις ζητούν επιτακτικά να διερευνηθούν τα στρατόπεδα της Βόρειας Κορέας από ανεξάρτητους επιθεωρητές, ωστόσο το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά κάθε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις όπου φέρεται να διεξάγονται τα βασανιστήρια και τα πειράματα.

Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Όλενκα Φρένκιελ του BBC: «Η αλήθεια για το τι συμβαίνει πίσω από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας ίσως είναι πιο σκοτεινή απ' όσο μπορεί να αντέξει η συνείδησή μας. Αλλά οφείλουμε να τη γνωρίσουμε».