Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει εξελιχθεί σε μια άκρως επικίνδυνη παρτίδα σκάκι, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κινεί τα πιόνια του επιβάλλοντας δασμούς-ρεκόρ. Πολλοί αναλυτές διαφωνούν για το αν πρόκειται πραγματικά για εμπορικό πόλεμο ή απλώς για διαπραγματευτικές τακτικές του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια στρατηγική αντιπαράθεση με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Η κλιμάκωση των δασμών Τραμπ και η πρόταση του Πεκίνου

Μετά από έναν καταιγισμό ανακοινώσεων και αντιδράσεων, Ουάσινγκτον και Πεκίνο εισέρχονται σε νέα φάση αντιπαράθεσης.

Αφού επέβαλαν εκατέρωθεν εξωπραγματικούς δασμούς, η Κίνα προχωρά τώρα σε μια απροσδόκητη κίνηση που ανατρέπει τα δεδομένα. Κινέζοι αξιωματούχοι, με την έγκριση της κυβέρνησης του Σι Τζινπίνγκ, καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ να "ακυρώσει πλήρως" τους αμοιβαίους δασμούς, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στη διαμάχη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει πρόσφατα μια παύση 90 ημερών για ορισμένους σχεδιαζόμενους δασμούς, αλλά παράλληλα αύξησε τους φόρους στις κινεζικές εισαγωγές στο εντυπωσιακό 145%, προκαλώντας άμεση αντίδραση από την πλευρά της Κίνας.

"Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσουν τα λάθη τους, να ακυρώσουν εντελώς τη λανθασμένη πρακτική των αμοιβαίων δασμών και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο του αμοιβαίου σεβασμού", ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε επίσημη ανακοίνωσή του.

Τα αντίποινα της Κίνας και η στρατηγική Τραμπ

Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ένα μικρό βήμα υποχώρησης εξαιρώντας από τους δασμούς ορισμένα τεχνολογικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που παράγονται στην Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε αυτές τις εξαιρέσεις "μικρό βήμα" και δήλωσε ότι "αξιολογεί τον αντίκτυπο" της κίνησης.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη μια απευθείας συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια" για μια τέτοια συνάντηση.

Η κλιμάκωση των δασμών είναι εντυπωσιακή:

  • Οι ΗΠΑ επέβαλαν αρχικά δασμούς 54% στις κινεζικές εισαγωγές, που στη συνέχεια αυξήθηκαν στο 145%
  • Η Κίνα απάντησε με δασμούς 34%, που κλιμακώθηκαν σε 84% και τελικά έφτασαν το 125%

Το Πεκίνο έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα "πολεμήσει μέχρι το τέλος" εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην πρόκληση δασμολογικού πολέμου, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει εύκολα.

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία


Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τους δασμούς ως διαπραγματευτική τακτική για να αποσπάσει ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πολιτική του στοχεύει στην επανόρθωση αδικιών στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και στην επιστροφή θέσεων εργασίας και εργοστασίων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Ενώ ο Τραμπ εφαρμόζει τη δική του τακτική, τα χρηματιστήρια παγκοσμίως καταγράφουν σημαντικές απώλειες, τρισεκατομμύρια δολάρια χάνονται και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δημιουργεί κύματα αστάθειας που επηρεάζουν όλες τις αγορές. Παραμένει ασαφές αν ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης στρατηγικής του Τραμπ ή απλώς μια επικίνδυνη διαπραγματευτική τακτική με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.