Παραμένουν οι έντονοι κραδασμοί στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας με το Πεκίνο να εμμένει στην πολιτική των επιθετική απαντήσεων, κάτι που οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στον δασμολογικό πόλεμο. Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει την περιοδεία του στην Ασία με τον σκοπό της οικοδόμησης ενός μετώπου συμμαχιών, ξεκινώντας τις επαφές από το Βιετνάμ, χώρα που θεωρείται κομβικής σημασίας και για τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο, από την πλευρά του, έχει ανοίξει την ατζέντα των συνομιλιών για διαπραηματεύσεις με ασιατικές χώρες όπως το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σύμμαχοι-κλειδιά για την Κίνα στον εμπορικό αυτό πόλεμο. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μάχη ΗΠΑ-Κίνας τη στιγμή που διατυπώνονται ολοένα και περισσότερες προειδοποιήσεις από τους θεσμούς όπως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επενδυτικούς οίκους για την πιθανότητα ύφεσης και εισαγωγής σειράς οικονομιών σε μιά φάση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. 

Όπως σημειώνει το δίκτυο Foreign Policy, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, μόνο η Κίνα δεν οπισθοχωρεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς έχουν  επιδείξει σκληρή αλλά όχι άκαμπτη στάση, όμως το Πεκίνο έχει απαντήσει με δύο γύρους υψηλών δασμών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα έχει, παράλληλα, δηλώσει ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» ενάντια σε αυτό που αποκαλεί μονομερή επιθετική πολιτική από την Ουάσινγκτον. Στο κινεζικό «παιχνίδι» έχει μπει και η πιθανότητα πώλησης αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ένα χαρτί που προβάλλει η σινική πλευρά ως απειλή στην αμερικανική οικονομία. Oι ηγέτες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου τoυ Σι Τζινπίνγκ, εξακολουθούν να προβαίνουν σε επίδειξη ισχύος κι ανησυχούν ότι αν οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές δεν αρθούν ή αν ο Τραμπ απαιτήσει κι άλλες σκληρές παραχωρήσεις τότε θα πληγεί το κύρος τους.

Εμπορικός πόλεμος: Γιατί η Κίνα δεν υποχωρεί

Πέρα από το εν εξελίξει πινγκ πονγκ και τις εκατέρωθεν απειλές, το Πεκίνο φαίνεται να εκτιμά ότι οι δασμοί του Τραμπ έχουν στόχο να πλήξουν αποκλειστικά την οικονομία της Κίνας και να οδηγήσουν τη χώρα σε μια δυσμενή θέση από την οποία δεν θα μπορεί να υποχωρήσει. Από την οπτική γωνία του Πεκίνου, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν υποστεί πλήγμα από την πρώτη θητεία του Τραμπ. Η αναχαίτιση της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας έχει γίνει βασική προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κάτι που φάνηκε κι από το 2018. Αφού ο Τραμπ ξεκίνησε τον πρώτο του εμπορικό πόλεμο, πριν από επτά χρόνια, το Πεκίνο εξακολουθούσε να ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διατηρήσουν τους εμπορικούς δεσμούς. Οι δύο πλευρές πολέμησαν η μία την άλλη, καταλήγοντας όμως σε μια εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης». Ωστόσο, οι δασμοί δεν αποσύρθηκαν ποτέ. 

O Λευκός Οίκος διατείνεται ότι έχει το πάνω χέρι στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με τον Τραμπ να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως η κινεζική πλευρά εκμεταλλεύτηκε εμπορικά την αμερικανική. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ πέρασαν, σύμφωνα με το Politico, το Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να υπερασπιστούν την εξαίρεση των ηλεκτρονικών ειδών από τους δασμούς συνολικού ύψους 145% που επιβλήθηκαν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα. Η εξαίρεση αυτή δεν αποτέλεσε τελικά ποτέ εξαίρεση, αφού τα εν λόγω ηλεκτρονικά είδη εξακολουθούν να υπόκεινται σε ειδικό δασμό 20% για την Κίνα.

«Ο Σι Τζινπίνγκ δεν θα υποχωρήσει», δήλωσε πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, ενώ πρόσθεσε ότι «το κομουνιστικό καθεστώς θα χάσει την εμπιστοσύνη του» αν κάνει ένα βήμα πίσω. 

Ενώ οι ΗΠΑ ανησυχούν εδώ και καιρό για την εξάρτησή τους από την Κίνα για βασικές αλυσίδες εφοδιασμού -συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων και των ηλεκτρονικών-, η μετατόπιση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνια, καθώς οι εταιρείες δημιουργούν επιχειρήσεις σε μέρη όπως η Αριζόνα και το Τέξας.

Ορισμένες εταιρείες ξεκινούν αυτή τη διαδικασία, σημάδι ότι η προσέγγιση του Τραμπ μπορεί να έχει αποτέλεσμα, σε κάποιο βαθμό. Την ίδια στιγμή, όμως, η πρόοδος στη στρατιωτική τεχνολογία και τα όπλα που έχει συντελεστεί από το Πεκίνο είναι γεγονός.

Ένας άλλος παράγοντας πίσω από τη στάση της Κίνας είναι η δημόσια υποστήριξη από τους πολίτες στον Σι Τζινπίνγκ ώστε ο τελευταίος να συνεχίσει να απαντά με δασμούς.