Ευρύ φάσμα εργασιών στην Αγία Σοφία ξεκινούν οι τουρκικές Αρχές με φόντο τον διαρκή σεισμικό κίνδυνο που απειλεί την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα έργα επικεντρώνονται στην ενίσχυση του κεντρικού και των δευτερευόντων τρούλων, με τη χρήση ελαφρύτερων και πιο ανθεκτικών υλικών, αντικαθιστώντας τις μολύβδινες επιστρώσεις και αναβαθμίζοντας τον χαλύβδινο σκελετό. Οι εργασίες στην Αγιά Σοφιά υλοποιούνται υπό την εποπτεία ειδικής επιστημονικής επιτροπής. Ο διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες λόγω του σεισμικού κινδύνου που αντιμετωπίζει η περιοχή. Σημειώνεται ότι, παρά τις εκτεταμένες εργασίες, το εμβληματικό μνημείο παραμένει ανοιχτό στο κοινό και στους μουσουλμάνους πιστούς.

Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ανέφερε με τη σειρά του σε ανάρτησή του στο Χ ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη διαδικασία αποκατάστασης στην ιστορία του τρούλου», με στόχο την ενίσχυση της αντοχής του σε σεισμούς και τη διατήρηση της αρχικής κατάστασης του οικοδομήματος με σχολαστικότητα.

Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός για την Αγία Σοφία:


Η Αγία Σοφία ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα (537 μ.Χ.) από τον Ιουστινιανό ως χριστιανικός ναός και λειτούργησε ως τέτοιος για σχεδόν 1.000 χρόνια, μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, οπότε μετατράπηκε σε τέμενος από τον Μωάμεθ Β'. Το 1935, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε μουσείο. Ωστόσο, το 2020, με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας και εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία επανήλθε σε καθεστώς ισλαμικού τεμένους.