Η Καλιφόρνια, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα αμφισβητήσει νομικά τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ. Η κίνηση αυτή φέρνει την πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου σχετικά με την εμπορική πολιτική.

Η νομική βάση της προσφυγής της Καλιφόρνια κατά των δασμών

Σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια κατήγγειλε τη «μονομερή εξουσία που διεκδικεί η κυβέρνηση Τραμπ για να επιβάλει τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ». Το βασικό νομικό επιχείρημα της προσφυγής είναι ότι ο νόμος στον οποίο στηρίχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν του επιτρέπει να επιβάλει μονομερώς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η νομική στρατηγική του Νιούσομ επικεντρώνεται στο συνταγματικό διαχωρισμό εξουσιών, αμφισβητώντας την αρμοδιότητα του προέδρου να παρακάμπτει το Κογκρέσο σε ζητήματα εμπορικής πολιτικής και διεθνών δασμών.

Οι οικονομικές επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στην Καλιφόρνια

«Η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική Πολιτεία των ΗΠΑ και ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους παγκοσμίως. Καμία άλλη Πολιτεία δεν θα πληγεί περισσότερο από τους νέους δασμούς», τόνισε ο Νιούσομ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την οικονομία της περιοχής.

Με πληθυσμό 39 εκατομμυρίων κατοίκων, η Καλιφόρνια συνεισφέρει το 14% του συνολικού ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αποτελεί το επίκεντρο της τεχνολογικής καινοτομίας και κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπορικές σχέσεις με το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, τρεις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων δασμολογικών μέτρων της κυβέρνησης Τραμπ.

Στρατηγική αντιμετώπισης και προληπτικά μέτρα της Καλιφόρνια

Ήδη από τις αρχές Απριλίου, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με διεθνείς εμπορικούς εταίρους, ώστε η Πολιτεία να εξαιρεθεί από πιθανά αντίποινα κατά των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προστασία της οικονομίας της Καλιφόρνια από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ.

Οι ανησυχίες εντείνονται ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιανουαρίου στο Λος Άντζελες. Οι αρχές της Καλιφόρνια εκφράζουν φόβους ότι οι νέοι δασμοί θα επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος ανοικοδόμησης, καθώς βασικά οικοδομικά υλικά που εισάγονται από το εξωτερικό, όπως: Ξυλεία, χάλυβας, αλουμίνιο και γύψος θα ακριβύνουν λόγω των δασμών, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Η νομική αντιπαράθεση μεταξύ της Καλιφόρνια και της κυβέρνησης Τραμπ αναμένεται να αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για τις σχέσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των Πολιτειών, καθώς και για τα όρια της προεδρικής εξουσίας σε θέματα εμπορικής πολιτικής και διεθνών οικονομικών σχέσεων.