Η πρώην πρώτη κυρία του Περού, Ναδίν Ερέδια, καταδικασμένη σε 15ετή κάθειρξη για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht, κατάφερε να διαφύγει στη Βραζιλία αφού της χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του προέδρου Λούλα. Η υπόθεση προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο στο πολύκροτο σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ναδίν Ερέδια: Καταδίκη για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και η σύζυγός του Ναδίν Ερέδια κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισαν για την προεκλογική εκστρατεία του 2011 από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό κολοσσό Odebrecht (πλέον γνωστό ως Novonor). Το κατηγορητήριο ανέφερε επίσης ότι την προεκλογική εκστρατεία του Ουμάλα το 2006 είχε ενισχύσει ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες με περίπου 200.000 δολάρια.

Διαφορετική τύχη για το πρώην προεδρικό ζεύγος του Περού

Ενώ ο Ουμάλα, επίσης καταδικασμένος σε 15ετή κάθειρξη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, η Ναδίν Ερέδια ακολούθησε διαφορετική πορεία. Η πρώην πρώτη κυρία κατέφυγε μαζί με τον ανήλικο γιο της στην πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λίμα, όπου ζήτησε άσυλο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Περού το βράδυ της Τρίτης.

Μετά από διπλωματικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Λούλα, η Ερέδια και το παιδί της επιβιβάστηκαν σε βραζιλιάνικο στρατιωτικό αεροσκάφος που τους μετέφερε στην Μπραζίλια. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, στη συνέχεια θα μεταβούν στο Σάο Πάουλο.

Το σκάνδαλο Odebrecht και οι επιπτώσεις του στη Λατινική Αμερική

Ο 62χρονος Ογιάντα Ουμάλα είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος του Περού που καταδικάζεται από τους τέσσερις που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Odebrecht. Αυτή η υπόθεση διαφθοράς έχει οδηγήσει στη φυλακή δεκάδες πολιτικούς και επιχειρηματίες σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Το μέγεθος του σκανδάλου είναι τεράστιο, καθώς ο βραζιλιάνικος κατασκευαστικός κολοσσός διένειμε μίζες συνολικού ύψους 788 εκατομμυρίων δολαρίων σε δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής με σκοπό να εξασφαλίσει προνομιακές δημόσιες συμβάσεις. Τα στοιχεία αυτά έχουν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα για την υπόθεση.

Η περίπτωση της Ναδίν Ερέδια αναδεικνύει τις πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου και τις διπλωματικές εντάσεις που μπορεί να προκαλέσει μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με τη Βραζιλία να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.