Εξαιρετικά παραγωγική χαρακτήρισε σήμερα τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Στιβ Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τις επενδύσεις, Κίριλ Ντμιτρίεφ, ωστόσο σημείωσε ότι διάφορες χώρες προσπαθούν να διαταράξουν τον διάλογο μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, υποστήριξε. Ο Πούτιν υποδέχτηκε τον Γουίτκοφ στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη Παρασκευή και συνομίλησαν επί σχεδόν πέντε ώρες. Παρόντες ήταν ο Ντμιτρίεφ και ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ. «Η συνάντηση ήταν εξαιρετικά παραγωγική», είπε ο Ντμιτρίεφ σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στη Μόσχα. «Πολλοί άνθρωποι, δομές και χώρες προσπαθούν να διαταράξουν τον διάλογό μας με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι διάφορα μη κατονομαζόμενα μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν. «Διεξάγεται ένας πολύ χρήσιμος διάλογος. Ασφαλώς διεξάγεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες – με συνεχείς επιθέσεις και συνεχή παραπληροφόρηση», είπε.

Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν ο Γουίτκοφ είπε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι ξεκαθαρίστηκε το τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα κάποιου πράγματος που θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ σημαντικό για τον κόσμο γενικότερα», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης κάποιες «πολύ συναρπαστικές εμπορικές ευκαιρίες» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ρωσία: Κάθε πλήγμα κατά ρωσικών στόχων με πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο

Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα ότι θα θεωρήσει οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (...) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή. Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις). Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow. Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ - «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου. Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.