Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του εξετάζουν το ενδεχόμενο να παύσουν από τα καθήκοντά του τον διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του θα συνεχίσουν να εξετάζουν το θέμα της αποπομπής του Τζερόμ Πάουελ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Τετάρτη και την Πέμπτη τις επιθέσεις του κατά του διοικητή επικεφαλής της Fed για την πολιτική του στα επιτόκια.


Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια της συνάντησής του με την Τζόρτζια Μελόνι, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε να πιστεύει πως έχει την εξουσία να απομακρύνει τον Πάουελ από τη θέση του.

Επίθεση Τραμπ σε Πάουελ: Aν τον θέλω εκτός, θα φύγει πολύ γρήγορα

«Θα φύγει. Αν του το ζητήσω, θα φύγει από εκεί», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και συνέχισε: «Δεν νομίζω ότι κάνει τη δουλειά του. Είναι πολύ αργά, πάντα είναι πολύ αργά. (Είναι) λίγο αργός και δεν είμαι ευχαριστημένος μαζί του. Του το έδωσα να το καταλάβει και αν θέλω να φύγει, θα φύγει πολύ γρήγορα».



Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε εχθές στην πλατφόρμα Truth Social ότι η «παύση» του Πάουελ «πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό», προσθέτοντας ότι ο διοικητής της Fed «έπρεπε να είχε μειώσει τα επιτόκια, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εδώ και πολύ καιρό, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να τα μειώσει τώρα»

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών του, σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανεργία, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε:

«Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για 7η φορά, και όμως, ο “Πολύ Αργά” Τζερόμ Πάουελ της Fed, ο οποίος είναι πάντα ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ, εξέδωσε χθες μια έκθεση, που ήταν ακόμη ένα, και όπως συνήθως, πλήρες “μπέρδεμα”. Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, τα είδη παντοπωλείου (ακόμα και τα αυγά!) πέφτουν και οι ΗΠΑ γίνονται πλουσιότερες χάρη στους ΔΑΣΜΟΥΣ. Ο “Πολύ Αργά” θα έπρεπε να είχε μειώσει τα επιτόκια, όπως η ΕΚΤ, εδώ και πολύ καιρό, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να τα μειώσει τώρα. Η παύση του Πάουελ πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν!»

Ο Τραμπ εξετάζει την αποπομπή του διοικητή της Fed

Το επιτόκιο αναφοράς της Fed παραμένει επί του παρόντος 4,25%-4,50%, όπως ήταν από τον Δεκέμβριο, ύστερα από αρκετές μειώσεις επιτοκίων στα τέλη του περασμένου έτους.